1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Cristian ROSU: Avem marje ...

Cristian ROSU: Avem marje importante de crestere pe piata asigurarilor de sanatate si de viata

Cristian ROSU, Vicepresedinte Sectorul Asigurari - Reasigurari, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, a acordat un interviu Revistei PRIMM Asigurari & Pensii, in cadrul caruia a vorbit despre evenimentele anului 2021 din piata asigurarilor, falimentul CITY Insurance, situatia pe segmentul RCA, dar si despre prognozele pentru 2022 si posibilitatea aparitiei unor noi jucatori.

XPRIMM: Cum apreciati ca a fost anul 2021 pentru piata de asigurari?

Cristian ROSU: Fara discutii, decizia Consiliului ASF, cu privire la retragerea autorizatiei de functionare, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului la societatea CITY Insurance, a fost evenimentul anului 2021 pentru piata asigurarilor. Nu a fost o decizie usor de luat, dar Consiliul a adoptat in unanimitate o decizie corecta, pentru ca nicio societate de asigurari nu poate sa functioneze fara sa respecte prevederile legale. Decizia Consiliului ASF va contribui la sanatatea pietei de asigurari.

Evident ca iesirea liderului dintr-o piata produce intotdeauna anumite tensiuni, care, incet, incet, vor fi, insa, absorbite de ceilalti jucatori. Este doar o chestiune de timp pana cand acest lucru se va intampla.

Dincolo de aceste probleme inerente, consider ca piata asigurarilor are un potential urias de dezvoltare, care, sunt convins, se va concretiza in timp. Avem marje importante de crestere pe piata asigurarilor de sanatate si de viata. De asemenea, pe piata asigurarilor facultative de locuinte exista spatiu suficient de dezvoltare.

Odata cu imbunatatirea gradului de educatie financiara, va creste si gradul de cuprindere a asigurarilor facultative. Sunt convins de acest lucru.

Schimband registrul, cred ca piata RCA reprezinta eterna provocare. Piata asigurarilor auto obligatorii nu isi gaseste linistea de vreo 15 ani, daca nu mai bine de atat. "Razboiul" permanent dintre asiguratori si service-uri, dar si faptul ca un produs obligatoriu de asigurari, cu un pronuntat caracter social, este vandut intr-o piata libera reprezinta problematici pe care nu le putem rezolva decat prin modificari ample la nivel legislativ, si ma refer aici la legislatia primara, si prin schimbarea mentalitatilor.

XPRIMM: Piata se confrunta cu cel mai mare faliment, al CITY Insurance. In opinia dumneavoastra, ce efecte are acest faliment pentru piata si clienti si care ar fi solutiile pentru limitarea lor?

C.R.: Eu cred ca situatia generata de anumite probleme pe care le-a avut CITY Insurance are si o parte pozitiva, dincolo de disconfortul unui faliment important. Oamenii vor intelege, chiar daca in timp, ca pretul politelor RCA trebuie sa fie sustenabil pentru plata daunelor.

Asigurarea obligatorie auto nu trebuie privita ca o asigurare pentru terti, ci ca pe o asigurare pentru propria persoana. In momentul in care un sofer se urca la volan, se poate intampla orice. Un moment de neatentie poate avea consecinte grave. Prin urmare, achizitia unei polite RCA trebuie privita ca pe o protectie pentru sine. Daca plecam de la aceasta premisa, atunci putem spune ca am inceput sa schimbam paradigma pe aceasta piata. Altfel, va fi greu sa vorbim despre normalitate, pentru ca totul pleaca de la modul in care fiecare dintre noi se raporteaza la aceasta piata.

Trebuie sa ne obisnuim sa privim lucrurile in perspectiva si cautam solutiile pentru inlaturarea cauzelor care genereaza problemele. Doar asa vom putea avea o piata RCA stabila si fara convulsii periodice.

XPRIMM: Ce considerati ca trebuie facut in piata pentru ca industria sa nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

C.R.: In primul rand, societatile trebuie sa respecte legislatia in vigoare. Piata va evolua doar daca se bazeaza pe profesionalism si onestitate in relatia cu consumatorul, cu autoritatile si cu partenerii.

XPRIMM: Care considerati ca ar fi solutiile pentru problemele de pe segmentul RCA? Ar rezolva un asigurator de stat situatia?

C.R.: Aparitia unui asigurator de stat poate aduce un oarecare echilibru pe aceasta piata. Mai mult decat atat, orice companie noua este mai mult decat binevenita pe un segment care devine tot mai ingust. Cu cat concurenta este mai mare, cu atat consumatorul are de castigat.

Problemele pietei RCA sunt segmentate pe mai multe paliere: unele tin de o mai buna reglementare in plan legislativ, altele tin de comportamentul companiilor, altele sunt strict legate de modul in care asiguratii se raporteaza la polita RCA. De asemenea, sunt chestiuni care ne privesc si pe noi, ca Autoritate, si pe care trebuie sa le imbunatatim. Avem si noi de lucru pe aceasta zona.

Nu va ascund faptul ca si service-urile, pe care Autoritatea nu le reglementeaza, dar care au un rol extrem de important in piata RCA, trebuie sa vina cu alte abordari in parteneriatul cu societatile de asigurare. Nu exista doar un singur vinovat pentru problemele acestei piete.

RCA este o piata extrem de complexa, desi, la prima vedere, nu pare. Din punctul meu de vedere, complexitatea rezida, asa cum am mai spus, din faptul ca vorbim despre vanzarea unui produs cu un puternic caracter social, pentru ca este obligatoriu intr-o piata libera. Mai mult decat atat, piata RCA este foarte influentata si de faptul ca Romania este pe primul loc in UE la numarul de accidente raportat la numarul de locuitori, fapt care pune o presiune in plus pe acest segment. Iata ca si comportamentul soferilor in trafic este o alta problema cu implicatii serioase asupra pietei asigurarilor auto obligatorii.

XPRIMM: Ce asteptari aveti de la 2022? Cum vedeti evolutia pietei?

C.R.: Pentru 2022, avem doua obiective majore: stabilizarea definitiva a pietei RCA si continuarea trendului ascendent pentru piata asigurarilor de viata si de sanatate. Premisele sunt bune. Cresterea segmentului de asigurari non-auto incepe sa fie din ce in ce mai solida, chiar daca nu putem vorbi inca despre o piata matura, in care asigurarile obligatorii sa nu mai aiba o pondere atat de importanta.

Totodata, falimentul societatii CITY Insurance poate sa fie un punct de inflexiune pentru reasezarea pe alte premise a pietei RCA. Cu totii trebuie sa intelegem ca doar prin comportamente corecte putem avea o piata functionala, in care daunele sa fie platite corect si la timp.

XPRIMM: Anticipati noi fuziuni si achizitii sau intrarea unor noi jucatori in piata?

C.R.: Concurenta reprezinta sursa de sanatate a unei piete, indiferent de profilul acesteia. In mod evident, ne dorim ca pe toate pietele pe care le supraveghem sa avem jucatori noi, companii puternice, care sa aduca plus valoare pentru consumatori. Piata RCA are nevoie, in acest moment, de un suflu proaspat, care sa ofere o noua perspectiva asupra unui produs cu o notorietate foarte mare, dar care, din pacate, a creat si mari probleme.

Exista intentii din partea unor companii de a intra pe piata din Romania, asteptam cu interes ca ele sa se si concretizeze. N-as vrea sa dau nume pana cand nu avem date certe.