1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Calcul XPRIMM: Ce subscrieri au ...

Calcul XPRIMM: Ce subscrieri au avut asiguratorii in primul trimestru din 2020

Piata asigurarilor din Romania a insumat aproximativ 2,95 miliarde de lei (612 milioane de euro) in primul trimestru din 2020, mai mare cu 8,8% fata de T1 2029. Aflati ce afaceri au avut cei mai mari jucatori, conform calculelor realizate de XPRIMM Publications in baza datelor transmise de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale a crescut cu 9% in trimestrul I 2020 comparativ cu trimestrul I din anul precedent, in timp ce valoarea subscrierilor pentru activitatea de asigurari de viata a inregistrat o crestere de 7%.

Piata asigurarilor generale ramane dominata de asigurarile auto, astfel incat acestea, incluzand clasa A3 (Asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare) si clasa A10 (Asigurari de raspundere civila auto, inclusiv raspunderea transportatorului) reprezinta aproximativ 70% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale si 55% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurari in trimestrul I 2020.

Spre deosebire de piata europeana de asigurari care este dominata de segmentul asigurarilor de viata, in Romania acesta reprezinta in continuare doar 21% din primele brute subscrise, piata fiind dominata de asigurarile generale, respectiv cele auto. Trebuie remarcata insa tendinta de consolidare a segmentului de asigurari de viata ce a continuat sa creasca si pe parcursul trimestrului I 2020 (cu peste 7% fata de perioada similara din 2019).

Per total piata, primul loc este in continuare ocupat de CITY Insurance, cu prime brute subscrise in valoare de 540 milioane de lei (111,9 mil. euro), fiind urmata de ALLIANZ-TIRIAC Asigurari - 391 milioane de lei (81 mil. euro) si EUROINS - 362 milioane de lei (75 mil. euro), potrivit calculelor facute de XPRIMM Publications in baza datelor transmise de ASF.Asigurari generale

Volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurarile generale, in trimestrul I 2020, a fost de 2,33 miliarde de lei, in crestere cu aproximativ 9,2% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Primele 10 societati de asigurare care au subscris prime aferente asigurarilor generale au cumulat o valoare de 2,25 miliarde de lei, ceea ce reprezinta circa 96,5% din totalul acestui segment de activitate.

Lider este tot CITY Insurance, cu afaceri de 540 milioane de lei, urmat de EUROINS - peste 362 milioane de lei si de ALLIANZ-TIRIAC - 342,6 milioane de lei, potrivit calculelor facute de XPRIMM Publications in baza datelor transmise de ASF.Asigurari de viata

Primele brute subscrise de catre societatile de asigurari pentru activitatea de asigurari de viata au inregistrat in trimestrul I 2020 o valoare de 616,61 milioane de lei, in crestere cu 7,2% comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent.

De asemenea, s-a mentinut gradul ridicat de concentrare, astfel ca primele 2 societati din punct de vedere al volumului primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari de viata detin o cota de piata cumulata in valoare de 50%.

Primele 10 societati au detinut o pondere de peste 98% din volumul total al primelor subscrise pe acest segment, cu subscrieri cumulate in valoare de 606,7 milioane de lei.

Pe podium s-au clasat NN Asigurari de Viata, cu subscrieri de 212,7 milioane de lei, BRD Asigurari de Viata - 97,2 milioane de lei si BCR Asigurari de Viata - 86,6 milioane de lei.METROPOLITAN Life nu apare in topul realizat de ASF (deoarece activeaza in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor), insa primele brute subscrise de companie in T1 2020 au crescut cu 20%, ajungand la 102,85 milioane de lei.

Note:

- *Primele brute subscrise au fost calculate de XPRIMM Publications in baza datelor transmise de ASF

- Cursuri folosite: 1EUR = 4.8254 RON la 31 martie 2020 / 1EUR = 4.7628 RON la 31 martie 2019

- Companiile care activeaza in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor nu sunt incluse in topul realizat de ASF, precum AEGON Romania si METROPOLITAN Life.