1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
CNPF si participantii pietei ...

CNPF si participantii pietei financiare nebancare au organizat mai multe evenimente in cadrul Global Money Week

Comisia Nationala a Pietei Financiare - CNPF si participantii profesionisti s-au implicat activ in activitatile de educare financiara a populatiei, inclusiv a tinerilor si adolescentilor, cu ocazia Saptamanii Internationale a Educatiei Financiare (Global Money Week), desfasurata in perioada 21-27 martie 2022.

Printre entitatile care au dat curs activitatilor organizate in cadrul Saptamanii Internationale a Educatiei Financiare, se numara: Bursa de Valori a Moldovei, Pro Invest Capital, GRAWE Carat Asigurari, AEI Hrusova, Microinvest, SEBO CREDIT, SMART CREDIT, MSA Credit, OPTIM CAPITAL, OK Credit si CREDIT COMOD.

In particular, au fost organizate seminare tematice si conferinte video pentru elevii si studentii de la Liceul Teoretic "Gheorghe Asachi", Universitatea de stat din R. Moldova, Universitatea Tehnica din Moldova, Colegiul de Vinificatie din Stauceni, Colegiul National al Academiei de Studii Economice din Moldova, Universitatea Libera Internationala din Moldova, Centrul Republican "Artico" etc. In cadrul acestor activitati, au fost abordate subiecte cu privire la rolul si importanta asigurarilor, instrumentele financiare existente pe piata de capital si mecanismele de utilizare a acestora. De asemenea, tinerii au fost familiarizati prin intermediul atelierelor online, excursiilor, discutiilor tematice, postarilor si filmuletelor plasate pe retelele de socializare ale companiilor cu informatii utile ce tin de gestionarea si economisirea banilor, produsele de credit, metoda de calcul, evaluarea riscurilor, restructurarea creditelor, medierea conflictelor pe cale amiabila etc.

In acelasi timp, CNPF a desfasurat o sesiune online de educatie financiara destinata elevilor claselor a IX-a-XII-a de la Liceul "Litterarum" din Chisinau, care a avut scopul de a facilita intelegerea unor concepte de baza privind piata de capital si instrumentele financiare aferente acestei piete.

De asemenea, pe durata Saptamanii Internationale a Educatiei Financiare, autoritatea de supraveghere a distribuit pe retelele proprii de socializare o serie de materiale cu caracter educational, cum ar fi:

  • informatii referitoare la platile aferente unui contract de credit nebancar sau de leasing financiar;
  • specificul politelor de asigurare auto: RCA, Carte Verde si Casco;
  • piata de capital si produsele aferente acesteia;
  • posibilitatea verificarii online a clasei bonus-malus si a calculului primelor de asigurare pentru asigurarile de tip RCA si Carte Verde;
  • bonurile patrimoniale si pasii de urmat pentru a afla informatii cu privire la societatile pe actiuni in care aceste bonuri au fost investite;
  • particularitatile creditului de consum, nebancar sau de leasing financiar.

CNPF acorda o atentie sporita nivelului de educatie si de responsabilizare financiara a populatiei, ca masura activa de protectie a beneficiarilor de servicii si produse financiare nebancare si de crestere a gradului de incredere a acestora.