Echipa Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF) a avut marti, 26 septembrie a.c., o intrevedere cu membrii misiunii Fondului Monetar International (FMI), in cadrul vizitei de lucru pe care o efectueaza in Republica Moldova. Agenda discutiilor a inclus aspect cu privire la evolutiile inregistrate in implementarea Memorandumului de politici publice si financiare, anunta CNPF.
Misiunea a fost condusa de Clara MIRA asistata de sefa reprezentantei FMI in Republica Moldova, Svetlana CEROVIC, si de o echipa de experti in diverse domenii. De asemenea, la sedinta au participat Luc DRESSE, director executiv supleant, si Veronica VOLOCIUC, consilier.
"Agenda discutiilor a inclus aspecte cu privire la evolutiile inregistrate in implementarea Memorandumului de politici economice si financiare, finalizarea la 1 iulie 2023 a procesului de transfer a competentelor de supraveghere a sectorului de asigurari si celui de creditare nebancara catre Banca Nationala a Moldovei, stimularea dezvoltarii pietei de capital, preluarea mandatului de protectie a consumatorilor de servicii financiare, dar si domeniile de educatie si incluziune financiara", puncteaza CNPF in comunicatul de presa transmis.
Presedintele CNPF, Dumitru BUDIANSCHI, a subliniat importanta mandatului de protectie a consumatorului de servicii financiare, caruia ii revine un rol esential nu doar din perspectiva echitatii in relatiile dintre furnizori si consumatorii de servicii financiare, dar si din perspectiva concurentei dintre companiile care ofera astfel de servicii. De asemenea, conducerea institutiei a abordat subiecte ce tin de sporirea rolului pietei de capital in dezvoltarea economica a Republicii Moldova, inclusiv si pentru finantarea proiectelor economiei verzi.
In cadrul sedintei, expertii FMI au dat aprecieri pozitive progresului institutiei in indeplinirea angajamentelor asumate in cadrul Memorandului si au reiterat, in contextul noului Mecanism de finantare pentru rezilienta si sustenabilitate (RSF), importanta finantelor sustenabile in tranzitia spre economia verde. In acest sens, expertii FMI si-au exprimat disponibilitatea de a oferi resurse aditionale pentru finantarea investitiilor verzi, care sa integreze criteriile de mediu, sociale si de guvernanta (ESG), intr-o perspectiva pe termen mediu. Expertii au reiterat rolul autoritatii in dezvoltarea instrumentelor financiare pe piata de capital, in cadrul dialogului interinstitutional.
Misiunea FMI este efectuata in perioada 25 septembrie - 6 octombrie 2023 si include intrevederi cu mai multe autoritati de la Chisinau, in contextul celei de-a patra evaluari a programului FMI, sustinut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) si Mecanismul de finantare extinsa (EFF), precum si al solicitarii autoritatilor de a acorda sustinere Republicii Moldova in baza noului Mecanism de finantare pentru rezilienta si sustenabilitate (RSF).