1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
CNPF face apel catre comunitatea ...

CNPF face apel catre comunitatea de creditare non-bancara in sustinerea agricultorilor

Comisia Nationala a Pietei Financiare face apel catre comunitatea de creditare non-bancara din Republica Moldova pentru sustinerea agricultorilor, ca urmare a impactului major provocat de seceta care a dus la pierderea semnificativa a recoltelor.

"In legatura cu impactul major urmare secetei fara precedent, Consiliul de Administratie al Comisiei Nationale a Pietei Financiare saluta atitudinea organizatiilor de creditare nebancara in raport cu antreprenorii din domeniul agricol, manifestata prin renegocierea contractelor de finantare, neaplicarea comisioanelor de modificare a clauzelor contractuale, precum si adoptarea unui grafic de rambursare ajustat la necesitatile curente ale agricultorilor", mentioneaza CNPF in documentul transmis.

In aceasta ordine de idei, "facem apel catre institutiile de creditare non-bancara sa continue sa sprijine eforturile autoritatilor statului in minimizarea consecintelor si pagubelor survenite in urma acestui dezastru, sa manifeste discernamant si toleranta in relatiile cu beneficiarii de credite agricole nebancare/leasing financiar. Astfel, autoritatea de supraveghere non-bancara indeamna fondatorii si managementul entitatilor respective in aplicarea mecanismelor si instrumentelor de rigoare, intr-o maniera cat mai posibil flexibila, conduita loiala si solidara, prin abordari individuale, de la caz la caz, a clauzelor contractuale".

Potrivit statisticilor oferite de Ministerul Agriculturii, seceta si inghetul din primavara acestui an au afectat peste 215.000 de ha de terenuri agricole, astfel ca, Centrul si Sudul tarii au fost afectate culturile in proportie de 80-80%, iar in regiunea din nord, in jur de 25%.

In acest context, Guvernul a anuntat pregatirea unui program de asigurare a securitatii alimentare.

Recent, Guvernul a aprobat Proiectul de lege prin care statul va achita 70% din prima de asigurare a fermierilor. Nivelul de subventionare a primei de asigurare a fost majorat de la 50% la 70%, iar bugetul necesar pentru acoperirea cotei subventionate a primelor pentru anul 2021 este estimat la 3,5 milioane lei.