1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Atacuri cibernetice in Romania, ...

Atacuri cibernetice in Romania, fiind vizate mai multe institutii, inclusiv Guvernul si Ministerul Apararii

O serie de atacuri cibernetice de tip DDoS (Distributed Denial of Service) au avut loc vineri dimineata in Romania, fiind blocata accesarea site-urilor mai multor institutii, intre care Guvernul, Ministerul Apararii, Politia de Frontiera si CFR Calatori. Atacurile au fost revendicate de gruparea Killnet.

"Vineri a avut loc o serie de atacuri de tip Distributed Denial of Service (DDoS) asupra unor site-uri care apartin unor institutii publice si organizatii private din Romania. Site-urile gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro, respectiv otpbank.ro au fost tintite de atacatori care au avut ca obiectiv indisponibilizarea acestor servicii online prin supraincarcarea acestor site-uri cu trafic masiv din surse multiple", a anuntat Directoratul National de Securitate Cibernetica (DNSC).

Atacul a fost revendicat de gruparea de criminalitate cibernetica 'Killnet' pe un canal de comunicare de pe Telegram si este justificat de acestia prin faptul ca statul roman sprijina Ucraina in conflictul militar cu Rusia. Specialistii Directoratului National de Securitate Cibernetica (DNSC) colaboreaza cu institutiile abilitate pentru investigarea acestor incidente de securitate cibernetica.

Directoratul va publica lista de adrese de IP identificate ca fiind implicate in acest atac. Publicarea este parte a procesului standard de monitorizare si identificare a resurselor implicate in atacuri cibernetice in contextul conflictului Ucraina-Rusia, pe care Directoratul l-a pus in functiune de la declansarea conflictului militar.

"Reiteram necesitatea si importanta implementarii masurilor de securitate cibernetica adecvate pentru protectia site-urilor web si a infrastructurilor cibernetice. Un ghid de securitate cibernetica pe care il puteti folosi in acest sens poate fi accesat pe site-ul dnsc.ro: https://dnsc.ro/vezi/document/ghid-securitate-cibernetica-2021. De asemenea, tot pe site, in sectiunea GHIDURI, puteti gasi materiale utile pentru documentarea modalitatilor de reactie la diverse tipuri de agresiuni cibernetice", a transmis DNSC.

Riscul cibernetic, o preocupare pentru industria de asigurari

Intr-o lume din ce in ce mai "digitalizata", riscurile cibernetice ameninta tot mai mult companiile, indiferent de marimea acestora. Iar in Romania, eroarea umana si lipsa educatiei digitale se numara printre cauzele care duc la cresterea fraudelor online. Un studiu recent, desfasurat de Politia Romana, demonstreaza ca utilizatorii - si, implicit, companiile si organizatiile - sunt vulnerabili in fata infractiunilor cibernetice.

Astfel, asigurarile cyber pot reprezenta una dintre solutiile de protectie financiara ale companiilor.

Intr-o analiza publicata in octombrie 2021, EIOPA - Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale a subliniat faptul ca pandemia a accelerat digitalizarea, creand oportunitati, dar si riscuri, subliniand faptul ca riscurile cibernetice sunt considerate un risc global de top pentru sectorul financiar, frecventa acestor incidente si magnitudinea impactului lor asupra entitatilor financiare crescand in ultimii ani.

Mai mult, a aratat EIOPA, un studiu recent privind COVID-19 si riscurile cibernetice in sectorul financiar a aratat ca sectorul financiar a suferit cel mai mare numar de incidente cibernetice legate de COVID-19, dupa sectorul sanatatii. Cele mai afectate organizatii au fost entitatile de plata, asiguratorii si institutiile de creditare.

Atacurile cibernetice, intreruperea activitatii si catastrofele naturale se regasesc in top 3 riscuri pentru companiile din intreaga lume in 2022, conform editiei cu numarul 11 a studiului ALLIANZ Risk Barometer. Insa, in Romania, cele mai importante 3 riscuri la adresa companiilor sunt pandemia, incidentele cibernetice si intreruperea activitatii.

Astfel, incidentele cibernetice sunt cea mai mare amenintare pentru companiile din intreaga lume in 2022, conform studiului ALLIANZ, care arata ca 44% dintre participantii la sondaj au catalogat riscul cibernetic drept principala amenintare in acest an.

Riscurile cibernetice in crestere se numara si printre preocuparile globale enumerate si de Global Risks Report 2022, publicatie realizata de World Economic Forum cu sprijinul MARSH McLennan.

In acest context, polita de asigurarea cibernetica/asigurarea de raspundere cibernetica/asigurarea de risc cibernetic permite raspunderea unei organizatii pentru orice fel de bresa sensibila de securitate, extorcare cibernetica si intrerupere a retelei.

De altfel, piata de asigurari cibernetice din Romania poate atinge si depasi, pana in anul 2026, nivelul de 584,1 milioane USD, cu o rata de crestere CAGR de peste 32,6% in perioada de prognoza 2021-2026, noteaza un studiu realizat de IndustryArc si citat de catre Reported Times.