1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Piata de asigurari cyber din ...

Piata de asigurari cyber din Romania va atinge, pana in 2026, un nivel de 584,1 milioane USD

Piata de asigurari cibernetice din Romania poate atinge si depasi, pana in anul 2026, nivelul de 584,1 milioane USD, cu o rata de crestere CAGR de peste 32,6% in perioada de prognoza 2021-2026, noteaza un studiu realizat de IndustryArc si citat de catre Reported Times. Studiul subliniaza ca nevoia crescuta de securitate ridicata pentru tranzactiile online, retele sociale si aplicatii creste, treptat, si nevoile de securitate ale companiilor intr-un ritm tot mai ridicat.

Atacurile cibernetice pot provoca pierderi financiare severe si de alta natura atat pentru organizatii, cat si pentru persoane. Polita de asigurarea cibernetica/asigurarea de raspundere cibernetica/asigurarea de risc cibernetic permite raspunderea unei organizatii pentru orice fel de bresa sensibila de securitate, extorcare cibernetica si intrerupere a retelei. Piata va fi condusa de constientizarea crescuta a riscurilor si atacurilor cibernetice, in mai multe organizatii.

Analiza segmentului de asigurari cibernetice din Romania - Dupa tipul de asigurare

Pentru perioada de prognoza 2021-2026, asigurarea de sine statatoare poate inregistra o crestere CAGR de 35,1%. Aceste polite ajuta companiile sa elimine riscul expunerilor silentioase ("silent exposures") si fac piata mai rezistenta. Multe companii de asigurari cibernetice vad o schimbare a comportamentului cumparatorilor de polite, de la clauze, la polite de sine statatoare.

Acest tip de polite ofera, de obicei, acoperire de raspundere si risc pentru pierderile legate de bresele de securitate. In plus, companiile care depun o cerere de despagubire legata de un incident cibernetic, in temeiul unei polite independente, pot primi compensatii financiare care sa acopere atat taxele legale si de investigare a incidentului, cat si costul pierderilor suportate ca urmare a incidentului.

Mai mult, alte avantaje - cum ar fi: disponibilitatea limitelor de despagubire dedicate pentru atacurile cibernetice, cererea pentru o acoperire de intrerupere extinsa a afacerii, extinderea acoperirii pentru alte domenii prin clauze si limita financiara extinsa in cazul breselor de securitate -, reprezinta unele dintre motivele majore care au determinat trecerea de la clauza, la polita individuala.

Alte asigurari cibernetice independente compenseaza clientii pentru costurile de monitorizare a creditelor sau costuri de investigatii IT, costuri de restaurare a datelor si cheltuieli de relatii publice, care ar putea aparea ca urmare a unei brese de securitate. In plus, astfel de polite ofera, totodata, acoperire pentru pierderi directe cauzate de phishing, fraude cibernetice, falsificare sau phreaking, precum si raspunderea companiilor fata de terti etc.

Analiza segmentului de asigurari cibernetice din Romania - Dupa utilizatorul final

Initial, cererea pe piata de asigurari cibernetice din Romania putea fi observata in domenii precum mass-media, telecomunicatii, tehnologie si servicii profesionale. Cu toate acestea, cresterea recenta e evidenta in toate industriile majore. In 2020, organizatiile de asistenta medicala, educatie si cele de gaming au fost principalii cumparatori de asigurari de risc cibernetic. Potrivit raportului IndustryArc, industria asistentei medicale este cel mai important comparator de asigurari pentru riscul cibernetic.

Astfel, se estimeaza ca, in perioada de prognoza mentionata anterior, cererea de asigurari cibernetice pe segmentul de asistenta medicala va inregistra o crestere CAGR de 38,5%. Fiind extrem de predispus la atacuri cibernetice, sectorul telecomunicatiilor este considerat ca fiind utilizatorul final principal pentru piata securitatii cibernetice. In 2019, aproximativ 43% din organizatia Telecom a avut de suferit in urma unui atac malware bazat pe DNS. Astfel, organizatiile de telecomunicatii adopta solutii avansate de securitate cibernetica. Impreuna cu sectorul telecomunicatiilor, industria aerospatiala este considerata a fi un alt utilizator final cheie pentru piata de asigurari cibernetice din Romania.

FACTORI ESENTIALI IN PIATA DE ASIGURARI CIBERNETICE DIN ROMANIA

Numar tot mai mare de atacuri cibernetice

Numarul tot mai mare de atacuri cibernetice in mai multe sectoare, cum ar fi servicii bancare, asistenta medicala, comert cu amanuntul, institutii financiare etc., a generat ingrijorari cu privire la securitatea datelor si pierderea reputatiei. Acestea sunt predominante, in special, in sectorul de banci, servicii financiare si asigurari (BFSI - banking, financial services & insurance), acolo unde mai multe banci s-au confruntat deja cu diferite atacuri cibernetice. Mai mult, aceste amenintari cibernetice au mai multe implicatii asupra sigurantei publice, prosperitatii economice si securitatii guvernamentale.

Pentru a aborda aceste probleme, guvernul Romaniei a adoptat reglementari si politici stricte legate de atacuri cibernetice si asigurari. Mai mult, o constientizare sporita cu privire la riscurile de intrerupere a afacerii si produsele de asigurare aferente din ultimii ani determina, la randul lor, cresterea pietei. Prin urmare, cresterea numarului de atacuri cibernetice si brese de securitate in intreaga industrie vor conduce, in perioada prognozata, la o crestere a asigurarilor de risc cibernetic.

Adoptare sporita in sectorul sanatatii

Asigurarea cibernetica in domeniul sanatatii creste semnificativ, pe fondul cresterii rapide a atacurilor cibernetice. Mai mult, odata cu digitalizarea dosarelor medicale si penetrarea tot mai mare a Internetului, informatiile medicale critice au devenit vulnerabile la piraterie si brese de securitate. Pentru a atenua aceste riscuri, produsele de asigurari cibernetice sunt tot mai disponibile pe piata, mai frecvent ca produse independente de acoperire a riscului cibernetic si a raspunderii.

Aceste polite ofera nu numai despagubiri pentru creante primare si terte parti, sanctiuni de reglementare si costuri de aparare, ci ofera, de asemenea, acces la o serie de experti pentru asistenta imediata dupa un incident cibernetic, pentru relatii publice post-incident in domeniul sanatatii. Prin urmare, adoptarea sporita va fi un factor esential pentru piata, in perioada prognozata.

PROVOCARILE PIETEI DE ASIGURARI CIBERNETICE DIN ROMANIA

Costuri mari de asigurare cibernetica

Costul ridicat al asigurarilor cibernetice este unul dintre factorii majori care afecteaza cresterea pietei de asigurari cibernetice din Romania. In ultimii 2-3 ani, companiile de asigurari au fost nevoite sa achite daune semnificative urmare a atacurilor ransomware. Chiar daca asiguratorii nu acopera rascumpararea solicitata, costul recuperarii sistemului compromis este unul ridicat.

Companiile de asigurari cibernetice majoreaza primele pentru a acoperi costurile suplimentare generate de serviciile adaugate, cum ar fi negocierea cu hackerii si asistenta pentru recuperarea datelor in timpul unui atac cibernetic de tip ransomware. Cresterea preturilor asigurarilor cibernetice a incetinit adoptarea acestor polite, deoarece organizatiile sunt mai concentrate pe cresterea securitatii cibernetice si, in loc sa opteze pentru asigurari cibernetice, reduc riscurile.

Peisajul din piata

Lansarile de produse, achizitiile si activitatile de cercetare si dezvoltare sunt strategii cheie adoptate de jucatorii din piata de asigurari cibernetice din Romania. Chubb Limited, Team Insurance Broker, Zurich Insurance Group AG, Lockton Companies Inc., Munich Re Group, Allianz Group, Aon Plc, Arthur J. Gallagher & Co., AXA XL, Beazley Plc, The Travelers Companies Inc. si Axis Capital Holdings Limited sunt considerati a fi jucatorii cheie ai pietei de asigurari cibernetice din Romania.

Amintim ca Grupul GrECo, lider de piata in managementul riscurilor si asigurarilor pentru industrie, comert si sectorul public din CEE/SEE/CIS, stabileste noi standarde in domeniul protectiei riscurilor cibernetice cu noua polita CyberSolid. Prin CyberSolid, GrECo anunta ca pune la dispozitie o solutie de asigurare care ofera protectie holistica impotriva amenintarilor lumii digitalizate de astazi.

Sandra LEBRUN, expert cibernetic la GrECo Romania, precizeaza: "Multe companii din Romania vad digitalizarea ca pe o oportunitate. Prin CyberSolid, oferim clientilor nostri un scut de protectie cuprinzator si solid pentru ca acestia sa poata gestiona in mod profesional riscul asociat incidentelor cibernetice."

Concluzii cheie

In perioada prognozata, politele de sine statatoare vor creste la un nivel CAGR de 35,1%. Organizatiile mari sunt utilizatorii mai importanti ai asigurarilor cibernetice, in comparatie cu IMM-urile, pe fondul atacurilor DoS si al altor atacuri cibernetice, pe masura ce implementeaza in operatiunile lor tehnologii precum cloud, Inteligenta Artificiala, Internet of Things, Big Data si Machine Learning. In sectorul sanatatii, asigurarile cibernetice inregistreaza o crestere semnificativa, pe fondul cresterii rapide a atacurilor cibernetice, in conditiile digitalizarii dosarelor medicale si a cresterii gradului de penetrare a Internetului.