1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Doar 5% din participantii ...

Doar 5% din participantii quiz-ului #SigurantaOnline au depistat toate actiunile de frauda online. Asigurarile cyber, mai importante ca niciodata

Intr-o lume din ce in ce mai "digitalizata", riscurile cibernetice ameninta tot mai mult companiile, indiferent de marimea acestora. Iar in Romania, eroarea umana si lipsa educatiei digitale se numara printre cauzele care duc la cresterea fraudelor online. Un studiu recent, desfasurat de Politia Romana, demonstreaza ca utilizatorii - si, implicit, companiile si organizatiile - sunt vulnerabili in fata infractiunilor cibernetice. In acest context, asigurarile cyber pot reprezenta una dintre solutiile de protectie financiara ale companiilor.

Astfel, romanii care au completat quiz-ul lansat pe platforma Siguranta Online au raspuns corect la aproape 80% dintre intrebarile privind educatia cybercrime, arata statisticile dupa prima luna a campaniei #SigurantaOnline, lansata de Politia Romana, Directoratul National de Securitate Cibernetica (DNSC) si Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

Cu toate acestea, doar 5% dintre cei care au acceptat provocarea campaniei de a-si testa nivelul de educatie privind siguranta cibernetica au reusit sa raspunda corect la toate intrebarile si au depistat astfel toate actiunile de frauda potentiala online. In prima luna de la lansare a quiz-ului, 10.000 de utilizatori au completat chestionarul si 20.000 de cetateni au accesat site-ul www.sigurantaonline.ro pentru a se documenta cu privire la metodele de protectie si prevenire impotriva fraudelor online.

La intrebari precum "Primesti un sms de la magazinul online preferat. Ce faci, dai click pe link?" sau "Se pare ca esti victima unei tentative de hacking! Ar trebui sa te panichezi? Ce faci?" doar 30% dintre cei peste 10.000 de participanti au raspuns corect.

Campania #SigurantaOnline a debutat pe parcursul Lunii Europene a Securitatii Cibernetice 2021 si are ca obiectiv intampinarea nevoii de informare a romanilor cu privire la amenintarile din online.

Eroarea umana si lipsa educatiei digitale, printre cauzele care duc la cresterea fraudelor online

Potrivit statisticilor Directoratului National de Securitate Cibernetica, citate de Politia Romana, 90% din atacurile cibernetice sunt indreptate asupra utilizatorului obisnuit, iar factori precum eroarea umana si lipsa educatiei digitale sunt cauze determinante ale cresterii numarului de fraude online.

In ceea ce priveste situatia la nivel national, potrivit rapoartelor privind Indicele Economiei si Societatii Digitale (DESI), Romania se claseaza in topul tarilor europene cu cele mai rapide conexiuni de internet, dar cu un nivel scazut al educatiei digitale. Astfel, 49% dintre locuintele din Romania sunt abonate la servicii de banda larga de foarte mare viteza. Cu toate acestea, mai putin de o treime dintre cetateni au competente digitale cel putin elementare.

Analiza EIOPA: Sectorul financiar, printre care si asiguratorii, cel mai expus la riscuri cibernetice

Intr-o analiza publicata in octombrie 2021, EIOPA - Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale a subliniat faptul ca pandemia a accelerat digitalizarea, creand oportunitati, dar si riscuri, subliniand faptul ca riscurile cibernetice sunt considerate un risc global de top pentru sectorul financiar, frecventa acestor incidente si magnitudinea impactului lor asupra entitatilor financiare crescand in ultimii ani.

Mai mult, a aratat EIOPA, un studiu recent privind COVID-19 si riscurile cibernetice in sectorul financiar a aratat ca sectorul financiar a suferit cel mai mare numar de incidente cibernetice legate de COVID-19, dupa sectorul sanatatii. Cele mai afectate organizatii au fost entitatile de plata, asiguratorii si institutiile de creditare.

Mai mult, asiguratorii raporteaza un numar mare de atacuri malware si alte infractiuni cibernetice. De altfel, companiile de asigurare sunt printre principalele tinte ale infractorilor cibernetici deoarece detin cantitati substantiale de date personale ale asiguratilor.

Riscurile cibernetice, un pericol pentru orice companie

Indiferent de domeniul de activitate sau de marime, o companie poate fi puternic afectata de un atac cibernetic. Pierderi financiare, intreruperea activitatii, divulgarea de date personale ale utilizatorilor sunt doar cateva dintre problemele aduse de infractiuni cibernetice.

In acest context, polita de asigurarea cibernetica/asigurarea de raspundere cibernetica/asigurarea de risc cibernetic permite raspunderea unei organizatii pentru orice fel de bresa sensibila de securitate, extorcare cibernetica si intrerupere a retelei.

De altfel, piata de asigurari cibernetice din Romania poate atinge si depasi, pana in anul 2026, nivelul de 584,1 milioane USD, cu o rata de crestere CAGR de peste 32,6% in perioada de prognoza 2021-2026, noteaza un studiu realizat de IndustryArc si citat de catre Reported Times.