1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
TOP riscuri in 2022: Crizele ...

TOP riscuri in 2022: Crizele climatice, accentuarea decalajelor sociale, riscurile cibernetice in crestere si redresarea globala inegala

Riscurile climatice domina preocuparile globale, pe masura ce lumea intra in al treilea an de pandemie. Potrivit Global Risks Report 2022, publicatie realizata de World Economic Forum cu sprijinul MARSH McLennan, chiar daca riscurile majore pe termen lung au legatura cu mediul, principalele preocupari globale pe termen scurt se refera la decalajele sociale, criza mijloacelor de trai si deteriorarea sanatatii mentale.

In plus, majoritatea expertilor considera ca, in urmatorii trei ani, redresarea economica globala va fi volatila si neuniforma.

Aflat la cea de-a 17-a editie, Global Risks Report incurajeaza liderii sa gandeasca in afara ciclurilor trimestriale de raportare si sa genereze politici care sa gestioneze riscurile si sa modeleze agenda pentru anii urmatori. Editia din acest an detaliaza patru zone de riscuri emergente: securitatea cibernetica, competitia in spatiu, tranzitia climatica dezordonata si presiunea adusa de migratie. Fiecare dintre acestea necesita coordonare globala pentru a fi depasite cu succes.

"Tulburarile sanitare si economice accentueaza decalajele sociale. Acestea, la randul lor, creeaza tensiuni intr-un moment in care colaborarea atat in cadrul societatilor cat si in comunitatea internationala devine esentiala pentru a asigura o redresare globala uniforma si mai rapida. Liderii globali trebuie sa se reuneasca si sa agreeze o abordare coordonata pentru a aborda provocarile globale continue si pentru a construi rezilienta inainte sa apara urmatoarea criza", a declarat Saadia ZAHIDI, Managing Director, World Economic Forum.

Carolina KLINT, Risk Management Leader, Continental Europe, MARSH, afirma: "Pe masura ce companiile se recupereaza post pandemie, acestea isi concentreaza eforturile asupra rezilientei organizationale si a criteriilor ESG. In conditiile in care amenintarile cibernetice cresc mai repede decat capacitatea de a le eradica definitiv, este clar ca nici rezilienta si nici gestionarea lor nu sunt posibile fara planuri serioase si sofisticate de management al riscurilor cibernetice. In mod similar in conditiile cresterii tensiunilor geopolitice si a dependentei fata de sateliti, organizatiile trebuie sa inceapa sa inteleaga impactul riscurilor spatiale asupra activitatii lor."

Peter GIGER, Group Chief Risk Officer, ZURICH Insurance Group, a declarat: "Criza climatica ramane cea mai mare amenintare pe termen lung cu care se confrunta omenirea. Esecul de a actiona impotriva schimbarilor climatice ar putea reduce PIB-ul global cu o sesime, iar angajamentele asumate la COP26 nu sunt inca suficiente pentru a atinge obiectivul de 1,5oC. Nu este prea tarziu pentru guvernele si intreprinderile sa actioneze asupra riscurilor cu care se confrunta si sa conduca o tranzitie inovatoare, hotarata si favorabila incluziunii, care protejeaza economiile si oamenii."

Raportul se incheie cu reflectii asupra anului doi al pandemiei de COVID-19, oferind perspective noi asupra rezilientei la nivel national. Capitolul se bazeaza, de asemenea, pe concluziile furnizate de comunitatile de experti in risc ale World Economic Forum - Chief Risk Officers Community si Global Future Council on Frontier Risks - pentru a oferi sfaturi practice pentru implementarea rezilientei in cadrul organizatiilor.

Global Risks Report 2022 a fost elaborat cu sprijinul nepretuit al World Economic Forum's Global Risks Advisory Board. De asemenea, beneficiaza si de colaborarea continua cu partenerii sai strategici, MARSH McLennan, SK Group si Zurich Insurance Group, precum si consilierii sai academici de la Oxford Martin School (Universitatea din Oxford), Universitatea Nationala din Singapore si Centrul de management al riscului si proceselor de decizie Wharton (Universitatea din Pennsylvania).
 

 

AICI puteti citi Global Risks Report 2022, iar de AICI puteti afla mai multe despre Global Risks Initiative.