1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
9

9 "tehnologii'' de azi, acum 30 de ani

Unde erau, acum 30 de ani, cele mai cunoscute tehnologii de astazi? La aceasta intrebare incercam sa raspundem in materialul ce urmeaza.

Internetul si WWW-ul

Desi istoria internetului incepe inca din anii 1960 - primele computere fiind conectate pentru prima data intr-o retea in 1969 -, in urma cu 30 de ani a avut loc un moment extrem de important pentru dezvoltarea internetului in forma in care il stim astazi: inventarea World Wide Web, sau WWW. Acesta reprezinta totalitatea site-urilor / documentelor si informatiilor de tip hipertext legate intre ele, care pot fi accesate prin Internet, cu ajutorul unui URL. Propunerea initiala de creare a unei colectii de documente avand legaturi intre ele (prototipul WWW) a fost facuta in cadrul Centrului European de Cercetari Nucleare (CERN) de catre Tim BERNERS-LEE, in martie 1989. Primul website din lume a fost deschis in anul 1991.

Telefonul mobil si smartphone-urile

Daca primele telefoane "mobile" (reprezentand, de fapt, niste statii radio portabile si nu telefoane asa cum le stim astazi) au aparut inca de prin anii 1940, cand vine vorba de smartphone-uri, povestea se schimba. Acestea... nu existau acum 30 de ani. Primul smartphone din lume, "Simon Personal Communicator," a fost prezentat de catre IBM in anul 1992 si a devenit disponibil pentru consumatori in anul 1994. Cu un ecran de 4,5 inch x 1,4 inch si o viata a bateriei de 1 ora, primul smartphone permitea transmiterea de e-mail-uri, de faxuri, includerea unei agende de contacte, dar si text predictiv. Dupa doar 6 luni in piata se vandusera deja peste 50.000 de unitati.

Retelele sociale

Precursorul "retelelor sociale" a fost chat-ul online (IRC - Internet Relay Chat), creat in anul 1988, reprezentand, de altfel, primul astfel de sistem care permitea conversatii online intre mai mult de doi participanti. Cu toate acestea, prima retea sociala, in adevaratul sens al cuvantului, numita Six Degrees, a fost lansata de abia in luna mai a anului 1996. In ceea ce priveste cele mai populare site-uri de social media pe care le utilizam astazi, acestea si-au facut aparitia de abia incepand cu anii 2000: LinkedIn (2003), Facebook (2004), YouTube (2005), Twitter (2006), WhtasApp (2009), Instagram (2010), Tik Tok (2017).

Google

Google nu este o "tehnologie" in sine, insa influenta sa asupra modului in care lumea digitala arata astazi este indiscutabila. De altfel, in momentul de fata serviciile sale sunt atat de raspandite si atat de utilizate, incat nimeni nu ar putea banui ca Google nu este nici macar "major". Compania a fost lansata in 2002, de catre Larry PAGE si Sergey BRIN, ca un motor de cautare, castigand popularitate extrem de rapid.

AI - Inteligenta Artificiala

Povestile si teoriile despre AI - fiinte inzestrate cu Inteligenta Artificiala - incep inca din Antichitate si vor continua sa fie prezente in literatura SF si speculativa pana in zilele noastre. In ceea ce priveste realizarea efectiva a sistemelor AI, aceasta a inceput in anii 1950. Acum 30 de ani, in anul 1989, era creat ALVINN - Autonomous Land Vehicle In a Neural Networt, o masina autonoma bazata pe Inteligenta Artificiala si o retea neuronala.

VR - Realitatea Virtuala

Originile istorice exacte ale realitatii virtuale sunt neclare, insa exista referinte la o "realitate alternativa" inca din vremea Renasterii. Cert este ca VR-ul in forma in care exista astfel este un concept preluat din literatura SF. Primele experiente de "realitate virtuala" au aparut prin anii 1960. In anul 1988, putem vorbi de VR implementat, pentru prima data, pe un computer personal, la costuri mici: proiectul Cyberspace din cadrul Autodesk.

IoT - Internetul Lucrurilor

Conceptul de "Internetul Lucrurilor" (Internet of Things) nu a fost numit oficial astfel decat in anul 1999 - desi idei privind comunicarea intre "masini" existau inca de la inceputul anilor 1800. Unul din primele exemple de dispozitive IoT dateaza de la inceputul anilor 1980 si este reprezentat de un automat de Coca Cola, localizat in cadrul Universitatii Carnegie Melon. Programatorii din cadrul institutiei se conectau prin internet la aparat, pentru a verifica daca mai exista sticle de Coca Cola si daca acestea sunt reci, inainte de a se deplasa sa le ia.

Imprimarea 3D

Desi poate parea o tehnologie extrem de noua, imprimarea 3D si-a inceput istoria in anul 1981, cu un brevet al inventatorului Dr. Hideo KODAMA. Cu toate acestea, primul brevet de imprimare 3D care a avut succes a fost lasat in anul 1986, de catre Charles HULL. Prima imprimanta 3D din lume, SLA-1, a fost lansata in anul 1988.

Dronele

Dronele - vehicule aeriene fara pilot - au "debutat" in anul 1893, cand soldatii austrieci au atacat Venetia cu baloane fara pilot pline cu explozibili. Cu toate acestea, prima drona in adevaratul sens al cuvantului a fost lansata in anul 1917. Ruston Proctor Aerial Target este primul vehicul aerian fara pilot din istorie, controlat prin radio. In anul 1989, dronele erau deja o parte obisnuita a actiunilor militare.

Surse: textrequest.com, uswitch.com, itu.int, interestingengineering.com, dataversity.net, all3dp.com, dronethusiast.com