1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
3 lucruri pe care le intelegi cand ...

3 lucruri pe care le intelegi cand mergi pe drumul unei vieti mai sanatoase

Motivatia te ajuta la inceput, dar disciplina te duce mai departe

Calitatea conteaza , dar cantitatea da rezultate

Primul pas este cel mai greu, dar nu te astepta ca urmatorii sa fie mai usori

A trecut luna ianuarie, luna aia in care cu totii ne punem mii de rezolutii, cu totii ne dorim sa incepem un nou stil de viata, sa facem ceea ce n-am reusit pana acum. Inceputul de an este perfect pentru o schimbare, la fel este si ziua de 1 a lunii urmatoare si aproape identic se intampla cu urmatoarea zi de luni. Este doar o amanare, daca nu ne propunem ca schimbarea sa inceapa astazi.

Toti suntem insa calmi, cufundati in stilul nostru de viata (sau resemnati, depinde), asteptand o zi de luni sau un 1 al lunii ca sa... schimbam ceva pentru un stil de viata mai sanatos.

Pentru ca este vorba despre asta, ar trebui sa stiti ca suntem in Luna Asigurarilor de Sanatate. Nu este un subiect preferat de discutie, dar as vrea sa va atrag atentia asupra unui singur lucru. La o asigurare auto sau de locuinta, esti linistit daca se intampla ceva, pentru ca stii ca asigurarea va rezolva problema si va fi ca inainte. Tu poti continua sa te comporti normal si sa lasi asigurarea sa isi faca treaba daca te loveste ghinionul.

In cazul asigurarii de sanatate nu este chiar asa - stii foarte bine ca o asigurare nu te poate "repara", asa ca asigurarea de sanatate trebuie vazuta doar ca o plasa de siguranta daca destinul te pune la incercare. Pentru a nu ajunge in punctul in care lucrurile o iau razna, trebuie sa iti schimbi comportamentul si trebuie sa ai grija de starea ta de sanatate.

Avem acum o luna intreaga in care sa aflam informatii despre ce ar insemna o viata mai sanatoasa pentru noi - de la tips & tricks, pana la explicatii clare despre modul in care o asigurare private de sanatate v-ar face viata mai usoara.

Nu veti gasi aici nici sfaturi si nici opinii. Vorbim acum insa despre experiente personale. Despre lectii pe care le inveti pe pielea ta incercand sa iti duci stilul de viata in directia care crezi ca e mai buna.

Sunt doar experiente de multi ani, reduse la concluzii de cateva cuvinte, care poate vor rezona cu voi si care la un moment dat va vor ajuta intr-o forma sau alta.

Plecam de la premisa ca nimeni nu vrea un stil de viata nesanatos. Nimeni nu vrea sa fie supraponderal, bolnavicios, lenes, deprimat... Eu cred ca fiecare dintre noi face in fiecare zi eforturile proprii pentru a fi mai bine - unora le iese bine, altora partial, iar altora deloc. Asta nu inseamna ca nu incercam.

Cred ca sunt aproape 10 ani de cand am intrat prima data intr-o sala de sport si vreo 6 poate de cand declaram ca eu sunt o "pasare de noapte" - citesc/invat/ functionez bine pana tarziu in noapte si ma trezesc cat de tarziu pot. Tot cam atat a trecut si de cand stilul meu de a manca era bazat pe bucataria traditional romaneasca, plus si mai traditionalele pizza, paste, mici etc. Cumva, treptat, lucruri marunte s-au intamplat care m-au adus acum in punctul in care sunt in "clubul" celor care se trezesc la 5 dimineata - preferabil si in weekend daca nu ma scoate nimic anume din ritm - si fac sport de 5-6 ori pe saptamana. Cu mancarea... mi-am schimbat mult stilul de a gati si de a manca, dar departe de mine imaginea unei persoane care mananca dietetic. Mancarea buna are un loc special in viata mea si sincer, nu as vrea sa schimb asta.

In toata aceasta perioada de care vorbeam mai sus, au fost nenumarate episoade de suisuri si coborasuri din care am invatat cateva lectii.

Din toate aceste expereinte am pregatit pentru voi demontarea a 3 mituri care circula in randurile celor care isi propun ca de luni/ de la pe 1/ din ianuarie sa....

1. Motivatia te ajuta la inceput, dar disciplina este cea care te duce mai departe

"Trebuie sa iti gasesti motivatia!" - de cate ori ati auzit asta? Te gandesti la tine si iti zici ca ai cu 10 kg mai mult decat ai vrea, problemele de sanatate se acutizeaza, stilul tau de viata e afectat si se vede cum depresia se ridica la orizont ... ce motivatie mai buna sa gasesti? Dar totusi de ce nu merge? Pentru ca nu este despre motivatie. Ea te ajuta doar sa te urnesti. Ca momentul in care reusesti sa desprinzi un mare bolovan de pe solul in care l-au ingropat ploile care au cazut pe el ani la rand. Dar nu este suficient. Ca sa se rostogoleasca are nevoie de eforturi constante. 
Da, motivatia este primul pas catre ceea ce vrei sa faci - sa faci sport, sa mananci mai sanatos, sa iti impui o rutina care sa te ajute psihic sa faci fata mai usor vietii, sa ....orice vrei tu. 
Ce faci mai departe? Astepti cu nerabdare rezultate. Si astepti, si poate chiar apar, si esti motivat(a) in continuare si tot asa pana cand rezultatele alea parca nu mai sunt asa clare si nu se mai produc in acelasi ritm, parca ai cam obosit, parca meriti o pauza sau, cel mai rau, parca faci totul degeaba ca nu se simte nimic. 
Asta pentru ca motivatia este un prieten tare alunecos. E cel mai bun prieten al tau la inceput, dar te paraseste cand iti e lumea mai draga. Atunci apare prietenul modest, urat de majoritatea dintre noi, dar care va fi langa tine pas cu pas - DISCIPLINA. 
El singur nu face tot, dar este tot ce ai nevoie ca sa poti merge mai departe. Tu si prietenul DISCIPLINA trebuie sa va luati de mana si sa stabiliti ca, fie ce-o fi, indiferent cat de greu va fi, veti merge mai departe impreuna. Cu disciplina inveti sa iti ajustezi viata astfel incat sa faci loc in ea pentru ce conteaza. 
Sigur ca e nevoie de o disciplina adaptabila. Nu mergi ca tancul inainte, ignorand toate variabilele care ne schimba viata - copilul care a racit si are nevoie de tine, proiectele care te tin la birou peste program zile intregi, vacanta aia de 2 saptamani care ameninta sa iti dea tot programul peste cap. Dar aici mereu te consulti cu prietenul DISCIPLINA si vezi cum si ce poti face ca sa nu iti pierzi obiectivul din vizor si sa reusiti impreuna sa ajustati lucrurile pentru a merge mai departe.

2. Calitatea conteaza, dar cantitatea da rezultate 

Asta e ceva ce eu am invatat tarziu, dar cand am inteles-o a simplificat mult totul. Cand este vorba despre proiecte de durata, constanta este cea mai importanta. 
Stim cu totii ca ideea de a face sport intens de 3-4 ori pe saptamana este un obiectiv de care merita sa te tii. De multe ori insa, viata intervine si ajungi sa scazi la 2-3 daca nu chiar 1-2. Asta pentru ca un antrenament intens presupune timp mai mult, energia necesara si alinierea tuturor planetelor astfel incat tu sa te tii de planurile tale. De aici pana la a renunta aproape detot...e doar un pas. 
Am descoperit in pandemie ca 6-7 antrenamente saptamanale mai modeste te ajuta la fel de mult ca 3-4 antrenamente intense, daca nu cumva te ajuta chiar mai mult, pentru ca vin si cu alte beneficii. 
Multa vreme, un subiect de stres zilnic in viata mea era vesnica decizie "Azi fac sport sau nu?". Imi spuneam eu atunci ca 3-4 zile pe saptamana sunt suficinte si ma chinuiam sa decid care sa fie acele zile. Am rezolvat totul in ziua in care am stabilit ca, in principiu, in fiecare zi fac loc pentru o forma de sport, chiar si 30 de minute daca atat se poate. Stiam ca 7/7 va fi greu sa ating - desi se intampla din cand in cand. Dar stiam ca 6/7 sau 5/7 devin o tinta accesibila. Si, ca sa nu alunec pe panta delasarii, am pus un prag la 4/7. Mai jos de atat nu cobor, indiferent de context. Functioneaza. Incercati si voi!
Se spune ca singurul antrenament slab este doar cel pe care nu l-ai facut. In rest, toate te duc macar cu un pas mai aproape de ceea ce vrei sa fii. 
Puteti aplica apoi reteta in cam toate celelalte capitole din viata voastra:
...va puteti propune sa mancati mai sanatos in FIECARE zi. Uneori va iese, uneori mai putin si...uneori deloc. Dar o puteti lua mereu de la capat si, pe medie, iesiti cu siguranta mai bine decat daca ati fi decis ca in unele zile sa fiti neiertatori cu dieta proprie si in altele sa nu tineti cont de nimic. 
...stabiliti ca cititi in FIECARE zi. Uneori iese jumatate de carte. Uneori fix 10 minute pana adormiti cu cartea in brate. Alteori abia apucati sa o deschideti. In medie insa, este mult mai bine decat atunci cand cititi doar cand aveti timp cu adevarat pentru asta si ajungeti sa o faceti in pricipiu doar in vacante si putin in weekenduri. 
Si uite asa, strop cu strop, se aduna si eu am ajuns la concluzia ca atunci cand e vorba de lucruri care iti fac bine, cantitatea conteaza chiar mai mult decat calitatea fiecarui moment.

3. Primul pas este cel mai greu, dar nu te astepta ca urmatorii sa fie mai usori

"Cand o sa iti intre in reflex si in stilul de viata o sa fie totul foarte simplu!" - o stiti si pe asta, nu-i asa? Stim cu totii ca nu e chiar asa de simplu. Desi o fac de ani de zile, asta nu inseamna ca imi e mai usor decat le este altora sa merg la 6 la sala sau sa ma trezesc la 5, sau sa trag de mine sa alerg macar 5 km cand am nivel de energie 5/100 sau sa imi scot stepperul sa ma fatai pe el in timp ma uit la Netflix, ca macar sa nu stau pe canapea.

E greu de fiecare data. Tot e greu. Diferenta cred ca sta in faptul ca m-am obisnuit cu greul si ca stiu ca binele de dupa greul asta merita tot deranjul. Si mai e ceva: Prietenul DISCIPLINA, caruia nu ii dau drumul desi...Doamne, cat de nesuferit este uneori.

Am ascultat interviuri cu sportivi de performanta care spuneau ca au urat fiecare antrenament matinal timp de zeci de ani. Si cu toate astea au fost acolo. Sunt oameni care sunt intr-o forma foarte buna si au mare grija de ei si spun ca se lupta sa accepte salatele si legumele proaspete ca pe ceva placut in viata lor, desi le mananca cu regularitate de ani de zile. Si sa stiti ca sunt normali la cap. Nu sunt cazuti in depresii sau altceva. Pentru ca un alt mit pe care multi il folosim ca scuza este ca "Nu e bine nici sa ne fortam si sa fim prea exigenti cu noi, pentru ca o sa cadem in...altele". Ei, hai sa vedem cat de exigenti puteti fi cu voi pana sa ajungeti sa ...cadeti in altele. Macar incercati.

Si uite ca m-am luat cu vorba si probabil colega mea, Andreea - redactor sef al publicatiilor XPRIMM - o sa se intrebe ce face ea cu toata poliloghia asta care trebuia de fapt sa fie un material parte din campania Luna Asigurarilor de Sanatate, dar a alunecat prea mult in personal.

Acesta este un efect secundar sa stiti - cand simtiti ca faceti ceva care chiar functioneaza, o sa aveti tendinta sa le vorbiti tuturor despre asta ore in sir. Opriti-va insa, pentru ca de deveniti nesuferiti(te).