1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

CFA Romania: Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA a crescut in octombrie cu 5,6 puncte

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut in luna octombrie, (cu 5,6 puncte) la valoarea de 53 puncte. Aceasta situatie s-a datorat creșterii ambelor componente ale indicatorului, arata un comunicat transmis de CFA Romania.

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2024) a scazut fata de exercitiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 6,28%.

“Anticipatiile de reluare a creșterii economice in 2024 pe fondul majorarilor de cheltuieli publice probabil au condus la sporirea increderii in economie. De asemenea, procesul dezinflationist va continua, insa intr-un ritm mult mai lent, rata inflatiei fiind anticipata sa ramana peste 6% la finalul anului viitor, principalul risc asupra procesului dezinflationist ramanand politica fiscala.”, spune Adrian CODIRLASU, Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

In ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 76% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0097 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0541 lei pentru un euro.

Referitor la evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale in orașe, 47% dintre participanti anticipeaza o scadere a acestora in timp ce tot 47% dintre participanti anticipeaza o stabilitate in urmatoarele 12 luni. De asemenea 58% dintre participanti considera ca preturile actuale sunt supraevaluate, iar 29% ca sunt corect evaluate. Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipatiilor este de 5,6%. Pentru anul 2023 valoarea anticipata de creștere a PIB real a inregistrat valoarea de 2,0%.

Datoria publica calculata ca procent in PIB este anticipata sa se majoreze la 53% in urmatoarele 12 luni. Despre sondaj:

Sondajul este realizat lunar de Asociatia CFA Romania, de 12 ani, și reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia dorește sa cuantifice anticipatiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania și candidatii pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) și 100 (incredere deplina in economia romaneasca) și este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la: 

•             Conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri și piata muncii;

•             Anticipatiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie și evolutia averii personale la nivel de economie. 

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza și anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET și conditiile macroeconomice globale.

 Titlul CFA® este unul dintre cele mai prestigioase din lume in randul profesioniștilor din domeniul financiar. Administrat de catre CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregatește și testeaza candidatii in domeniul eticii și standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluarii diverselor instrumente financiare și de investitii. Astazi, in lume, exista peste 190.000 de detinatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliati la cele 160 organizatii membre ale CFA Institute. Candidatii pentru titlul CFA® trebuie sa promoveze o serie de trei examene cu frecventa anuala. Fiecare examen presupune cca. 250-300 de ore de studiu individual. In plus, sunt necesari 4 ani de experienta profesionala relevanta in domeniul financiar, precum și aderarea la un cod de standarde etice și profesionale stricte.

 Asociatia CFA Romania este organizatia profesioniștilor in investitii din Romania, detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrata de CFA Institute (USA). Asociatia CFA Romania este una dintre cele peste 170 de societati membre ale CFA Institute, și are misiunea de a promova interesele specialiștilor in investitii și de a mentine standarde ridicate de integritate și excelenta profesionala.

In prezent, Asociatia CFA Romania are peste 250 de membri, detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®). Comunitatea CFA mai cuprinde și aproximativ 100 de candidati la unul din nivelurile de examinare. Profesioniștii care sunt membri ai Asociatiei CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.