1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Vocea industriei a fost auzita: Asigurarile de garantii vor fi acceptate la licitatiile publice

Asigurarile de garantii vor ramane in continuare printre instrumentele utilizate in cadrul licitatiilor publice, dupa ce industria de asigurari a tras un semnal de alarma privind efectele eliminarii acestor produse si a convocat mai multe discutii intre partile implicate.

Decizia a fost luata dupa mai multe discutii intre brokeri, asiguratori si autoritati, care au venit cu o serie de propuneri de modificare a proiectului publicat in urma cu o luna. Acestia asteapta ca Proiectul de Hotarare de Guvern sa fie publicat in Monitorul Oficial conform modificarilor agreate.

"Asigurarile de garantii au ramas ca si garantii acceptate in cadrul licitatiilor publice, dar vom agrea impreuna cu ANAP - Agentia Nationala pentru Achizitii Publice un cod de bune practici", a declarat, pentru 1asig.ro, Viorel VASILE, Presedintele PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare.

"Asteptam sa apara HG in Monitorul Oficial si apoi convocam o noua sedinta a Grupului de Lucru", a adaugat el.

PRBAR si UNSICAR, alaturi de UNSAR, ASF si ANAP, au pus bazele Grupului de Lucru care a avut ca scop identificarea unor solutii comune pentru pastrarea asigurarilor de garantii ca si instrumente de plata acceptate in cadrul procedurilor de achizitii publice. In urma participarii in cadrul Grupului de Lucru, asociatiile au transmis catre Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) si Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) o serie de propuneri pentru a modifica Proiectul de Hotarare de Guvern care excludea aceste tipuri de polite. Gasiti aici propunerile transmise.

"Am beneficiat de suportul ASF carora le multumim pentru implicare in gasirea unei solutii pentru pastrarea asigurarilor de garantii ca si instrumente de garantii acceptate de ANAP in procedura achizitiilor publice", a mai spus Viorel VASILE.

Primele discutii privind asigurarile de garantii au inceput in luna mai a.c., cand un proiect de lege, aflat in dezbatere publica, excludea societatile de asigurare din categoria entitatilor agreate pentru emiterea acestor garantii. Ca urmare a apartitiei acestui proiect, atat asiguratorii, cat si brokerii, si-au exprimat ingrijorarea.

Legislatia achizitiilor publice permite, inca din anul 2009, societatilor de asigurare sa emita instrumentele de garantare de tipul garantiilor de participare la licitatie si garantiilor de buna executie, reprezentand o alternativa la clasica scrisoare de garantie bancara.

In acest timp, asigurarile de garantii, atat cele pentru participarea la licitatii, cat si cele pentru buna executie au cunoscut o dezvoltare continua, companiile de asigurari investind permanent in adaptarea produselor la nevoia pietei. Ca rezultat, asigurarile de garantii sunt din ce in ce mai solicitate de catre companiile care participa la diverse licitatii pentru achizitiile publice. Politele de asigurare de garantii reprezinta 8% din volumul pietei de asigurari non-auto din Romania.

Conform datelor centralizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara, dinamica politelor emise in intervalul 2013 - 2017 arata aproape o dublare a numarului de polite, de la 18.030 la 34.422. Totodata, comparand numarul politelor de garantii subscrise in 2017: 34.422 polite cu numarul total de proceduri de atribuire a contractelor de achizitie publica initiate la nivelul aceluiasi an si publicate in cadrul platformei SEAP: 28.165 proceduri de achizitie, arata ca modificarea propusa ar putea genera efecte extrem de grave, inclusiv blocajul pietei de achizitii publice prin limitarea semnificativa a accesului unui numar foarte mare de operatori economici atat la procesul de atribuire, cat si la semnarea contractelor.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Industria asigurarilor, ingrijorata ca unii jucatori ar putea iesi din piata daca asigurarile de garantii vor fi excluse de la achizitiile publice
Discutiile despre asigurarile de garantii, aduse pe masa Constructorilor de catre UNSAR, UNSICAR si PRBAR
VIDEO: Discutiile privind viitorul asigurarilor de garantii continua. Industria de asigurari a constituit un Grup de Lucru
Propunerile asiguratorilor si constructorilor pentru mentinerea asigurarilor de garantii in achizitiile publice!