1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Daniela BADALUTA - Ce faci ...

VIDEO: Daniela BADALUTA - Ce faci daca ai o dauna auto in strainatate?

Daniela BADALUTA, CEO si Presedinte Cofondator, RECREX International, invitata emisiunii Ora de Risc by XPRIMM, la RFI Romania, a vorbit despre daunele auto externe, ce trebuie sa stie si sa faca soferii in astfel de cazuri, ce este reprezentantul de despagubiri si corespondentul, dar si despre parteneriatul strategic cu compania VAN AMEYDE.

Emisiunea a fost moderata de Sergiu COSTACHE, XPRIMM - Asigurari si Pensii.

"Daunele auto externe, asa cum se numesc in trmen de specialitate, sunt acele daune produse de o masina sau un autovehicul inmatriculat intr-o alta tara. De exemplu, vine la noi o masina inmatriculata in Ungaria sau noi calatorim intr-o alta tara si se produce un accident, acest daune se incadreaza la daunele externe", a explicat invitata.

Video:

Ce trebuie sa stie soferii care calatoresc in strainatate, in afara de a avea o polita de asigurare valida?

"In primul rand, pentru soferi romani care calatoresc in strainatate, daca au polita RCA valabila pe teritoriul Romaniei, inclusiv daca au polita Carte Verde atasata aceastei polite RCA. Aceasta polita pe care noi o incheiem pe teritoriul Romaniei este valabila in toate tarile UE. Pentru sistemul Cartea Verde sunt multi asiguratori care doresc sa le specifici daca tu calatoresti in tara terta UE, cum ar fi Turcia sau Ucraina. Politele sunt valabile, dar trebuie notificat asiguratorul la care este incheiata polita de asigurare", a raspuns Daniela BADALUTA.

In ceea ce priveste daunele externe, am putea discuta de doua situatii: calatorim intr-o tara a Uniunii Europene, membra a sistemului Carte Verde sau calatorim intr-o tara care nu este membra a Uniunii Europene si poate nu e nici membra a sistemului Carte Verde. Sa luam niste niste exemple, ce facem daca avem un accident in afara tarii, in Uniunea Europeana, daca suntem noi vinovati sau nu de accidentul respectiv?

"In situatia in care, de exemplu, calatorim in Germania sau Grecia, pentru situatia in care noi suntem vinovati de un accident acolo, persoana pagubita, prejudiaciata, trebuie sa se adreseze Biroului Asiguratorilor Auto din tara respectiva. Precizez ca de obicei decontarea directa care functioneaza in foarte multe tari europene, nu se aplica acestor accidente pe carte verde si pe directiva a patra. E bine sa dam documentele in copie, nu originalele, sa facem constatul amiabil sau sa chemam politia in cazul in care asa o cerere legislatia din tara respectiva si apoi, daca nu avem CASCO, din pacate va trebui sa ne reparam autovehiculul", a precizat Daniela BADALUTA.

Ce se intampla cand un sofer roman merge cu masina in Grecia, il loveste un grec - vina este a lui? "Sunt destul de multe situatii de acest gen, calatorind mult este posibil sa se intample si accidente. Politia RCA acopera atat daunele produse masinii, atat daunele corporale si morale, dar acopera si acele cheltuieli cu tractarea autovehiculului dintr-o alta tara, cheltuieli cu transportul, cu cazarea, orice fel de cheltuieli care survin din acest accident. Si atunci avem posibilitatea sa mergem la Biroul Asiguratorilor Auto din Grecia sau putem sa venim in Romania, identificam prin Biroul Asiguratorul Auto din Romania (BAAR) cine este reprezentantul de despagubiri al asiguratorului vinovatului si putem obtine despagubirea in Romania. Nu este necesar sa mergem in Grecia sa obtinem aceasta despagubire, ci ne putem intoarce in tara si toata procedura se poate rezolva din Romania", a mai explicat invitata.

O alta asigurare utila in cazul accidentelor autor este asigurarea facultativa, dar trebuie sa fim atenti la riscurile acoperite in strainatate in cazul unui accident.

"Polita CASCO este o polita facultativa, prin care asiguratorul isi asuma anumite riscuri posibile. Daca un accident este produs in strainatate, iar polita CASCO nu acopera accidentele in alte state, ci doar din tara de origine, atunci din pacate aceasta polita nu este valabila. Asa ca, fiecare sofer care vrea sa calatoareasca in afara tarii trebuie sa verifice daca pe polita CASCO sunt asigurate si daunele produse in afara tarii, indiferent cine este vinovat. Polita CASCO acopera daunele produse masinii mele, chiar daca eu sunt vinovat sau nu", a precizat Daniela BADALUTA.

Ea a vorbit si despre parteneriatul dintre RECREX si VAN AMEYDE.

"VAN AMEYDE este o companie care gestioneaza daune, atat Carte Verde cat si alt tip de daune in mai multe tari europene. Prin acest parteneriat completam capacitatea de a despagubi si de a deservi clientii, clientii nostri fiind companiile de asigurari, cat mai bine. In acelasi timp avem un serviciu care este dedicat companiilor de asigurari, se numeste Centru de Coordonare, in sensul ca este pe deoparte externalizarea departamentului de Cartea Verde al companiei de asigurari, fara a avea contact sau fara a trebui sa se semneze daunele pe fiecare corespondent, ci centrul de coordonare si externalizarea al acestui departament se face direct catre RECREX, printr-un contract de mandat in acest sens", a spus Daniela BADALUTA.

Mai multe declaratii puteti urmari in video-ul de mai sus!

Va invitam sa nu pierdeti niciuna dintre editiile emisiunii "Ora de Risc", difuzata in fiecare marti, de la 17.30, si sambata, de la ora 10.10, la RFI Romania. Ea poate fi ascultata LIVE pe www.rfi.ro sau pe undele RFI: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm. Emisiunea poate fi ascultata si in format podcast (cautati RFI Romania / Ora de risc).

Emisiunea "Ora de risc" este o emisiune despre si pentru clientiipietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Indragita emisiune a debutat in urma cu peste 11 ani, fiind realizata de XPRIMM si sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM.

Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

Totodata, pentru a urmari toate emisiunile, dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul XPRIMM de YouTube (click si pe clopotel pentru notificari)!