1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
UPDATE: Oficial - Valabilitatea ...

UPDATE: Oficial - Valabilitatea asigurarilor EUROINS va fi prelungita cu 3 luni

Valabilitatea asigurarilor EUROINS Romania va fi prelungita cu 90 de zile, conform Ordonantei de Urgenta aprobata joi in sedinta de Guvern. Decizia vine in contextul in care putini asigurati si-au denuntat politele EUROINS pana in prezent, ceea ce ar putea crea un blocaj in piata la inceputul lunii viitoare.

Astfel, asigurarile vor mai fi valabile pana pe 7 decembrie 2023 (daca nu expira pana atunci), cu exceptia celor de garantii, care vor ramane active pana pe 5 februarie 2024.

Mai exact, politele in vigoare pana la data de 7 decembrie 2023 vor expira la data inscrisa in polita. Iar politele care expira dupa aceasta data, se reziliaza automat prin efectul legii pe 7 decembrie, asa cum prevede actuala Ordonanta.

Termenul de incetare de drept, ca urmare a falimentului, era de 8 septembrie pentru politele RCA, Casco, facultative de locuinte, sanatate etc, si de 7 noiembrie pentru asigurarile de garantii.

Actul va intra in vigoare imediat dupa publicarea sa in Monitorul Oficial.

„O alta decizie importanta este prelungirea valabilitatii politelor EUROINS cu inca trei luni, adica pana pe 8 decembrie. Motivul acestei modificari cred ca este legitim. Sunt inca in vigoare peste 1,8 milioane de polite RCA emise de EUROINS, iar daca s-ar pastra termenul actual de expirare 8 septembrie, este evident ca ar exista un real pericol de scadere a gradului de cuprindere in asigurarea obligatorie RCA a unui segment urias din parcul auto national”, a declarat Premierul Marcel Ciolacu la inceputul sedintei de Guvern.

Stirea initiala: Prelungirea cu 3 luni a asigurarilor EUROINS va fi decisa joi in sedinta de Guvern

Pe agenda sedintei de Guvern de joi, 31 august, se afla si proiectul de OUG privind prelungirea valabilitatii asigurarilor emise de EUROINS cu 90 de zile. Daca va fi admisa Ordonanta, politele vor continua sa fie valabile pana la inceputul lunii decembrie.

Este vorba despre proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru instituirea unei prelungiri a termenelor prevazute la art.262 alin. (3˄2) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei incei de insolventa.

Ordonanta are un articol unic: „Pentru politele de asigurare/reasigurare, incheiate de societatile de asigurare/reasigurare aflate in procedura de insolventa in derulare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, termenele de incetare de drept de 90 de zile, respectiv de 150 de zile, prevazute la art. 262 alin. (32 ) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 466 din 25 iunie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se prelungesc cu 90 de zile.

Anterior, la propunerea Autoritatii de Supraveghere Financiara de a prelungi termenul de valabilitate a politelor EUROINS Romania cu 90 de zile, Ministerul Finantelor a publicat proiectul OUG in acest sens, in conditiile in care foarte putini clienti EUROINS si-au denuntat politele pana in prezent, ceea ce ar putea crea un blocaj in piata la inceputul lunii septembrie.

„Necesitatea adoptarii proiectului de act normativ sub forma unei ordonante de urgenta este justificata de imprejurarile exceptionale generate de existenta unui numar extrem de mare de asigurati care detin polite de asigurare in special asigurari obligatorii de raspundere civila auto RCA incheiate cu societatea de asigurare la care a fost deschisa procedura de faliment, iar luarea acestei masuri in regim de urgenta se impune pentru a se asigura o protectie reala a contractantilor si beneficiarilor de asigurari, in considerarea faptului ca exista riscul ca, in actuala conjunctura, gradul de cuprindere in asigurare a parcului national auto sa scada in mod semnificativ”, se precizeaza in Nota de fundamentare.

Conform documentului, proiectul de act normativ are ca beneficiu asigurarea protectiei contractantilor si beneficiarilor de asigurari, stabilitatea pietei de asigurari si evitarea riscului de diminuare a gradului de cuprindere in asigurarea obligatorie RCA a vehiculelor inregistrate pe teritoriul Romaniei. 

Evidentele autoritatii cu atributii in domeniul asigurarilor (ASF) arata ca numarul contractelor de asigurari obligatorii RCA incheiate de societatea in faliment susceptibile de a fi afectate de incetarea de drept in prima parte a lunii septembrie a.c. este de circa 1,7 milioane de contracte, ceea ce reprezinta circa 17% din intregul parc auto la nivel national, pe de o parte, iar pe de alta parte se constata ca pana in prezent s-a inregistrat un numar extrem de redus de cereri privind denuntarea contractelor de asigurare incheiate cu asiguratorul aflat in procedura de faliment. 

Pana la 31 iulie, Fondul de Garantare a Asiguratilor – FGA a inregistrat 44.263 Cereri de restituire prima pentru clientii EUROINS Romania.

Potrivit documentului citat, in contextul descris, exista un real pericol in ceea ce priveste scaderea gradului de cuprindere in asigurarea obligatorie RCA a parcului national auto, cu incalcarea obligatiilor ce ii revin Romaniei din aplicarea legislatiei europene, situatie care are potentialul de a genera consecinte negative, cu impact social si economic, printre acestea enumerandu-se: - imposibilitatea acoperirii riscului la care sunt supusi ceilalti participanti la trafic, in cazul in care vehiculele neasigurate ies in trafic; - cresterea riscului la care sunt supusi participantii la trafic atunci cand sunt produse accidente de vehicule in care sunt implicate vehicule neasigurate, mai ales atunci cand rezulta vatamari corporale grave sau deces; - cresterea nevoii de finantare a Fondului national de protectie ca urmare a obligatiei acestuia de a acoperi prejudiciile produse tertelor persoane prin intermediul unor vehicule neasigurate; - obligatia persoanelor neasigurate, responsabile de producerea accidentelor, de a acoperi din resurse proprii prejudiciile platite din disponibilul Fondului national de protectie. 

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis, pe 17 martie 2023, sa retraga autorizatia de functionare a societatii EUROINS Romaniaconstatand indiciile starii de insolventa a companiei.

Iar pe 9 iunie 2023, Tribunalul Bucuresti a dispus deschiderea procedurii falimentului EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A. In acest context, potrivit legislatiei in vigoare, A.S.F. anunta ca politele de asigurare emise de EUROINS Romania mai sunt valabile 90 de zile incepand cu 9 iunie, respectiv pana la data de 8.09.2023, exceptand politele de garantii, pentru care termenul de valabilitate este de 150 de zile si se implineste la data de 7.11.2023.

Atat persoanele care au suferit daune acoperite de polite de asigurare emise de EUROINS Romania (atat daune provocate de terti asigurati RCA la societate, cat si daune acoperite de alte tipuri de asigurari), cat si clientii societatii, care solicita returnarea partiala a primei de asigurare, se adreseaza Fondului de Garantare a Asiguratilor - FGA.

Plata despagubirilor de la FGA se face in limita a 500.000 lei pentru o creanta de asigurare datorata in temeiul unui contract de asigurare incheiat de asiguratorul aflat in insolventa.