1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Tu cum iti pui casa in pericol?

Inundatii, cutremure, alunecari de teren, grindina, furtuna... catastrofele naturale si fenomenele meteorologice extreme sunt riscuri ce ne ameninta locuintele si in fata carora actiunile noastre individuale au un impact (aproape) inexistent.

Exista, insa, si riscuri a caror probabilitate de aparitie este crescuta de anumite obiceiuri personale sau decizii pe care le luam - fie in necunostinta de cauza, fie pentru ca subestimam pericolele la care pot conduce aceste actiuni.

Doar in prima jumatate a acestui an, 9% din incendiile manifestate la locuinte au avut drept cauza.... fumatul - adica 377 de case (sau apartamente) au fost afectate. Alte aproape 800 au ars din cauza deciziilor de a nu repara instalatiile electrice defecte sau de a improviza instalatii electrice, in timp ce, in cazul a 503 case sau apartamente, decizia locatarilor de a apela la mijloace de incalzire defecte sau improvizate (sau de a le lasa nesupravegheate) a fost cauza incendiilor.

Si nu doar probabilitatea unui incendiu poate fi crescuta de obiceiuri "periculoase". 4 din 10 romani participanti la sondajul desfasurat in cadrul campaniei nationale de informare "Luna Asigurarilor de Locuinta" (43%) au declarat ca pun poze pe Instagram sau Facebook atunci cand sunt plecati in vacanta - actiune ce poate creste posibilitatea de furt din locuinta.

27% dintre locuitorii de la bloc nu au perdele la geamuri sau au perdele transparente, prin care se poate vedea cu usurinta in casa - un aspect care poate creste riscul de furt din locuinta, in anumite cazuri. De asemenea, 18% din romanii care stau la bloc lasa cada de baie sa se umple cu apa in timp ce isi vad de treburi prin casa, ceea ce poate creste riscul de inundare a locuintei si a vecinilor.

Tu cum iti pui casa in pericol?