1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
SONDAJ: 4 din 10 romani pun poze ...

SONDAJ: 4 din 10 romani pun poze din vacanta pe retelele sociale atunci cand sunt plecati, 1 din 4 lasa electrocasnice pornite atunci cand pleaca de acasa. Ce obiceiuri cresc riscurile pentru locuinta ta?

In luna octombrie, peste 2.000 de romani au testat barometrul de risc lansat in cadrul campaniei nationale de informare "Luna Asigurarilor de Locuinte" pentru a vedea cat de expusa este casa lor la riscurile care ameninta locuintele.

Barometrul, care a fost construit sub forma unui sondaj interactiv cu intrebari scurte, a evaluat o serie de aspecte care pot influenta expunerea la risc a unei locuinte, de la obiceiuri din viata de zi cu zi, pana la elemente legate de structura sau localizarea acesteia. Intrebarile au avut la baza o serie de date statistice si recomandari de siguranta, iar rolul sondajului a fost sa le reaminteasca romanilor de faptul ca locuinta lor este expusa multiplelor riscuri.

Ce obiceiuri personale cresc riscurile care afecteaza locuintele romanilor?

Datele statistice si recomandarile autoritatilor indica faptul ca anumite comportamente individuale pot creste anumite riscuri. De exemplu, 4 din 10 romani participanti la sondaj (43%) au declarat ca pun poze pe Instagram sau Facebook atunci cand sunt plecati in vacanta - actiune ce poate creste posibilitatea de furt din locuinta. Pe de alta parte, doar 1 din 10 (10%) posteaza pe retelele sociale fotografii sau filme in care sunt vizibile obiecte de valoare din casa (ex: televizoare telefoane, computere, sisteme video).

De asemenea, 25% dintre participantii la sondaj (1 din 4) au declarat ca lasa geamuri deschise atunci cand pleaca de acasa si aproape 24% petrec mult timp plecati de acasa - alte doua actiuni care pot determina cresterea riscului de furt din locuinte.

Situatia este similara si atunci cand vine vorba despre riscul de incendiu, unde anumite comportamente pot creste probabilitate de aparitie a acestuia. Astfel, romanii sunt precauti in ceea ce priveste focul deschis, dar mai putin ingrijorati atunci cand vine vorba de electrocasnice. 96% dintre participantii la sondaj au declarat ca nu lasa nesupravegheat un foc deschis (lumanari, aragaz, soba). Pe de alta parte, 23% obisnuiesc sa lase electrocasnice pornite atunci cand pleaca de acasa (masina de spalat, masina de paine, multicooker etc.) - lucru ce poate creste riscul declansarii unui incendiu.

Aproape 6% dintre respondentii care stau la bloc au recunoscut ca au in locuinta instalatii electrice care au fost improvizate sau sunt defecte - un pericol important atunci cand vine vorba de incendii (instalatiile electrice defecte sau improvizate sunt in topul cauzelor care determina incendiile la locuinte in tara noastra).

27% dintre locuitorii de la bloc nu au perdele la geamuri sau au perdele transparente, prin care se poate vedea cu usurinta in casa - un aspect care poate creste riscul de furt din locuinta, in anumite cazuri.

De asemenea, 18% din romanii care stau la bloc lasa cada de baie sa se umple cu apa in timp ce isi vad de treburi prin casa, ceea ce poate creste riscul de inundare a locuintei si a vecinilor.

De cealalta parte, aproape 8% dintre respondentii care locuiesc la casa au recunoscut ca au in locuinta instalatii electrice care au fost improvizate sau sunt defecte, iar 25% dintre ei (1 din 4) nu au perdele la geamuri sau au perdele transparente, prin care se poate vedea cu usurinta in casa - un aspect care poate creste riscul de furt in anumite cazuri.

Esantion

La sondajul lansat in cadrul campaniei nationale de informare "Luna Asigurarilor de Locuinte" au participat 2.015 respondenti, dintre care 67% femei. 56% dintre participanti locuiesc la bloc si 44% la casa. 67% dintre respondenti sunt proprietari sau co-proprietari ai locuintei in care stau, 25% locuiesc in casa familiei fara a fi proprietari, iar aproape 9% stau in chirie. In ceea ce priveste varsta participantilor la sondaj, majoritatea au intre 25 si 55 de ani: 31% au intre 35 - 45 de ani, 23% au intre 26 - 34 de ani, 20% - intre 46 - 55 de ani. Sondajul s-a desfasurat online, in perioada 21 - 31 octombrie 2022.

Despre Luna Asigurarilor de Locuinte

Pentru al X-lea an consecutiv, campania nationala de informare "Luna Asigurarilor de Locuinte" le-a reamintit romanilor de importanta asigurarii propriei case. Astfel, pe intreaga durata a lunii octombrie, informatiile de baza despre rolul si beneficiile asigurarilor de locuinte au fost transmise alaturi de cele mai importante detalii pe care romanii trebuie sa le cunoasca despre riscurile care le ameninta casele si despre ce pot face pentru a reduce cat mai mult aparitia si efectele acestora.

Campania "Luna Asigurarilor de Locuinte" este initiata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si s-a desfasurat cu sprijinul PAID Romania, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor si UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania.

De asemenea, proiectul a fost realizat cu sprijinul Partenerilor EUROINS Romania, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, OMNIASIG VIG, ASIROM VIG, PRO FIDUCIARIA, GRAWE Romania, GROUPAMA Asigurari, DESTINE Broker, GENERALI Romania, SIGNAL IDUNA Asigurari, ASITO Kapital, GARANTA Asigurari, INTER Broker, RENOMIA SRBA Insurance Broker, GLOBASIG Broker, LION Broker, STELLAR RE, FDA - Fabrica de Asigurari, CAMPION Broker, PRESTIGE Broker, DAW Management Broker, MILLENIUM Insurance Broker, HOBBIT Broker si ASIGEST Broker.

Mesajele de informare ale campaniei au fost transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media RFI Romania, Revista BIZ si ziuaveche.ro.