In primul trimestru din 2017 se observa o concentrare semnificativa catre primii asiguratori din piata RCA, ajungandu-se la situatia in care doua companii sa cumuleze peste 59% din portofoliul de RCA din Romania, conform datelor transmise de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Astfel, primul loc este ocupat de compania CITY Insurance, cu o cota de piata de 31,63% si prime brute subscrise in valoare de 336,1 milioane lei, fiind urmata de EUROINS Romania, cu subscrieri de 294,18 milioane lei si o cota de piata de 27,68%.
Misu NEGRITOIU, Presedintele ASF, s-a aratat ingrijorat, in cadrul conferintei de presa de miercuri, de faptul ca societatea CITY detine cea mai mare pondere in piata asigurarilor RCA. Acesta a spus ca societatea nu a luat masurile stabilite in perioada de redresare, iar in prezent se cauta un investitor strain.
ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis, la inceputul lunii aprilie, sa aplice masurile mecanismului de redresare si rezolutie in cazul CITY Insurance, dar si retragerea lui Dan ODOBESCU de la conducerea companiei, din cauza neindeplinirii masurilor de redresare financiara.
Pe piata RCA, locul trei este ocupat de ASIROM VIG, raportand subscrieri de 108,7 milioane lei in primele trei luni din acest an. Urmatoarele pozitii in clasament sunt detinute de: ALLIANZ-TIRIAC - 90,66 milioane lei, OMNIASIG VIG - 76,69 milioane lei, GENERALI - 65,22 milioane lei, GROUPAMA - 53,67 milioane lei, UNIQA - 36,9 milioane lei.
Pozitia a noua este ocupata de GRAWE, companie nou intrata pe segmentul RCA, cu subscrieri de 519.595 lei.
Conform ASF, piata politelor auto obligatorii RCA a atins, la sfarsitul primului trimestru al anului 2017, valoarea de 1,06 miliarde de lei, nivel in usoara scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut. In perioada analizata au fost incheiate 2.365.044 de contracte RCA, cea mai mare pondere fiind reprezentata de politele cu o valabilitate de 6 luni.
Premiera: RCA-ul devine profitabil
Rata combinata a daunei pentru clasa A10 - Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre - RCA, a coborat pentru prima data sub 100%, ajungand la 97%, ceea ce inseamna ca societatile de asigurari au inregistrat profit pe acest segment de asigurare, fiind o premiera la nivelul pietei locale.
Rata combinata a daunei RCA a coborat de la 106% in T1 2016.
Dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale, in primul trimestru din 2017, a crescut cu 48% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pana la 50.987 lei, in timp ce pentru pagube materiale a scazut cu 3%, la 5.342 lei.
In total, asiguratorii au achitat pentru vatamari corporate 144,75 milioane lei, iar pentru daune materiale - 401,98 milioane lei.
In perioada analizata, pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a scazut cu aproximativ 3%, comparativ cu intervalul similar al anului precedent, atingand valoarea de 727 lei. Pentru persoane fizice, prima medie anualizata a fost de 533 lei, in timp ce pentru persoane juridice aceasta a ajuns la 1.340 de lei.
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a organizat miercuri, 10 mai 2017, o conferinta de presa, avand ca subiecte evolutia pietei RCA in primul trimestru al anului 2017 si masurile pregatite pentru iesirea din perioada de plafonare a tarifelor politelor auto obligatorii. Gasiti aici principalele declaratii ale lui Misu NEGRITOIU, care exclude o crestere exploziva a preturilor RCA si spune ca ASF este pregatita ca tarifele de referinta sa intre in vigoare pe 18 mai.
Topul asiguratorilor RCA in T1 2017. Rata daunei coboara la 97%
Din aceeasi categorie
Cele mai citite