Ca urmare a discutiilor din spatiul public cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private - Pilon II, Grupul Consultativ de Dialog Permanent in domeniul protectiei consumatorilor sustine dezvoltarea sistemului de pensii private si cresterea contributiei la 6% din veniturile contribuabililor.
"Grupul Consultativ de Dialog Permanent in domeniul protectiei consumatorilor de servicii financiare nebancare recomanda sustinerea in continuare a dezvoltarii sistemului de pensii private, care a dovedit performante bune de la lansare. Pentru sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II), recomandam continuarea cresterii contributiei transferate in administrarea Pilonului II de la 5,1% la 6% conform prevederilor Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cu modificarile si completarile ulterioare si evitarea masurilor care ar putea sa afecteze buna functionare a sistemului", este opinia grupului, publicat pe site-ul Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Scopul Grupului Consultativ este de a facilita procesul de comunicare in domeniul protecției consumatorilor de servicii financiare nebancare, intre actorii pieței financiare nebancare, a asociațiilor din domeniul protecției consumatorilor si A.S.F.
Grupul, condus de Calin RANGU, prezinta opinii si recomandari in domeniul protectiei consumatorilor privind probleme curente, in dezbatere, sau in faza de reglementare, cu scopul principal al consolidarii protectiei consumatorilor de servicii financiare.
Si Misu NEGRITOIU, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, a declarat, marti seara, ca transformarea fondurilor de pensii din Pilonul II nici macar nu trebuie discutata.
Un fond de pensii si-a avertizat clientii
Fondul de pensii administrat de NN si-a anuntat clientii ca au existat discutii in spatiul public despre o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private si le recomanda sa se informeze despre contextul pietei.
"Pentru a fi la curent cu ce se intampla cu pensia ta, te incurajam sa te interesezi cat mai des despre situatia sumelor acumulate in contul de pensie privata obligatorie si sa te informezi despre contextul pietei pensiilor private", se arata in scrisoarea NN.
NN aminteste si de contributia care nu a avut la nivelul programat: "In prezent, 5,1% din salariul tau brut, parte din contributia catre asigurarile sociale platite de angajatorul tau, se redirectioneaza automat catre fondul de pensii obligatorii la care ai aderat. Acest procent a fost initial de 2% si ar fi trebuit sa creasca cu 0,5% pe an, ajungand la 6% in 2016, insa guvernele au amanat in mod repetat cresterea acestei contributii din cauza presiunilor asupra bugetului public".
"In ultimele saptamani, au existat discutii in spatiul public, cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private. Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influentate de decizii politice precum inghetarea valorii procentului din venitul brut aferent contributiei la fondul de pensii, blocarea partiala sau integrala a virarii acestei contributii sau nationalizarea sumelor acumulate pana acum in conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important sa urmaresti permanent ce se intampla cu pensia ta si sa te implici activ in demersurile de economisire suplimentara pentru un trai decent la batranete. Speram ca aceste detalii sa contribuie la o mai buna informare despre pensia ta viitoare. In eventualitatea unor masuri care ar afecta pensia administrata privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apara dreptul tau la proprietate asupra acestor bani", se mai spune in scrisoarea primita de clientii NN Pensii.
Valoarea activelor totale aflate in administrare la nivelul intregului sistem de pensii private (Pilon II si III) a crescut pe parcursul anului 2016 atingand, la 31 decembrie 2016, 32,99 miliarde de lei (7,26 miliarde de euro), in crestere cu 27,16% fata de anul 2015. Ponderea pensiilor private in Produsul Intern Brut a fost, la sfarsitul anului trecut, de 4,35% comparativ cu 3,64% in decembrie 2015, se arata in raportul publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
In Pilonul II, valoarea totala a activelor nete inregistrata la sfarsitul anului trecut de fondurile de pensii administrate privat a fost de 31,47 miliarde de lei (6,93 miliarde de euro), ritmul anual de crestere fiind de 27,53%. La sfarsitul lunii decembrie a anului trecut erau inregistrati, in sistemul pensiilor administrate privat, 6,8 milioane de participanti, ceea ce inseamna un avans anual de 3,69%.
Din aceeasi categorie
Cele mai citite