La mijlocul anului, asiguratorii romani au contabilizat in scripte prime subscrise de 8,76 miliarde de lei, cresterea fata de iunie 2021 fiind de 37%.
Este cel mai bun rezultat ALL TIME al industriei, care ani la rand, in pofida potentialului clamat, parea ca nu va reusi sa se desprinda decisiv si definitiv de intervalul valoric cuprins intre 2 si 2,5 miliarde de euro.
Mentinerea ritmului de crestere in a doua parte a anului va impinge piata asigurarilor spre aproape 20 miliarde de lei din prime subscrise, adica 4 miliarde de euro, pe fondul unui curs nefiresc de stabil al monedei nationale.
Atingerea acestui rezultat va fi depasit estimarea vicepresedintelui ASF, Cristian Rosu, care a afirmat la FIAR 2022, in primavara acestui an, ca industria de profil va trece in acest an, in premiera, dincolo de pragul de 3 miliarde de euro.
Totusi, chiar daca piata arata o crestere sustinuta, apare urmatoarea intrebare: asistam cu adevarat la inscrierea industriei asigurarilor pe un trend pozitiv si sustenabil, sau este vorba doar de o stare euforica, provocata de impactul majorarii tarifelor RCA dupa iesirea din piata a City Insurance?
Cifrele ASF spun ca piata de profil este dominata de asigurarile generale (AG), segment a carui pondere a urcat la 83%, in timp ce politele de viata, chiar daca au sporit in privinta subscrierilor, au coborat la 17% ca pondere in total piata.
Aceasta realitate este insotita de diminuarea numarului de polite de viata in vigoare, cifrele oficiale indicand un declin constant in ultimii cinci ani, de la 1,666 milioane la S1 2018 la 1,389 milioane la S1 2022.
Avansul cotei AG a fost generat in proportie covarsitoare de dinamica sustinuta a veniturilor din vanzarea politelor obligatorii RCA. Practic, in ultimele 12 luni, subscrierile pe acest segment de piata aproape ca s-au dublat, de la 2,357 miliarde de lei la S1 2021 la 4,31 miliarde de lei la S1 2022, iar cota a urcat la 59,3% din asigurarile generale, de la 46,7% in S1 2021.
In schimb, pe segmentul CASCO, chiar daca veniturile asiguratorilor au crescut, numarul contractelor a scazut. De asemenea, cota acestor polite facultative a coborat de la 24,6% la S1 2021 la 19,2% la S1 2022, cu toate ca parcul auto a crescut si producatorii auto anunta vanzari apropiate de nivelul dinaintea pandemiei.
In cazul asigurarilor de sanatate, situatia nu difera foarte mult de CASCO: subscrierile cresc, dar numarul contractelor in vigoare si cel al contractelor noi este in scadere.
Pare ca, dupa ce a trecut pandemia, apetitul romanilor pentru aceasta categorie de polite s-a diminuat. Spre exemplu, in primul semestru al anului 2020, cand s-a decretat starea de urgenta in Romania, numarul politelor noi a fost de 338.605, comparativ cu 136.130 in primul semestru al acestui an.
Pe segmentul de garantii, iesirea City Insurance a lasat un mare gol si ceilalti asiguratori nu prea s-au aratat entuziasti sa preia clientii fostului lider al pietei. Dimpotriva, au evitat sa intre semnificativ in joc, fapt confirmat de reducerea subscrierilor cu 33% in S1 2022, plus decizia Guvernului de prelungire a valabilitatii politelor City Insurance pentru diminuarea efectelor negative asupra constructorilor, multe proiecte de infrastructura fiind acoperite de politele emise de fostul lider.
"Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, la finalul lunii iunie 2022, numarul de contracte in vigoare la sfarsitul perioadei de raportare din categoria asigurarilor de garantii s-a diminuat cu circa 31%, situandu-se la un numar de 57.765 de contracte", scrie in raportul semestrial al ASF disponibil AICI.
In concluzie, avem o piata in crestere, care poate atinge 4 miliarde de euro, dar cresterea este sustinuta de avansul politelor auto, in special cele obligatorii, mai putin de politele facultative, inclusiv cele de viata, unde deficitul de protectie este imens, depasind 120 miliarde de euro, conform calculelor UNSAR.
"Ponderea activitatii de asigurari de viata (AV) in totalul sectorului de asigurari din Romania din perspectiva volumului de prime subscrise se afla la un nivel scazut comparativ cu celelalte state analizate ale UE", scrie in documentul ASF.
Spre exemplu, ponderea AV pe piata de asigurari din Italia este de 74%, iar in Franta de 46%. Mai aproape de Romania, Ungaria are o cota AV de 40%, iar Polonia de 28%. Sub Romania este doar Bulgaria, cu 8%.
In urma cu mai bine de 10 ani, un fost reprezentant al unei asociatii profesionale din asigurari a afirmat ca ponderea ridicata a asigurarilor auto obligatorii este semn al lipsei de civilizatie, al gradului redus de educatie si interes in randul populatiei pentru politele facultative.