Radu CRACIUN, Presedintele, APAPR - Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania
Trebuie sa intelegem ca volatilitatea pietelor financiare este una normala si nu exista motiv de panica. Participantii la Pilonul II nu vor incasa o suma mai mica decat suma tuturor contributiilor pe care le-au avut, minus comisioanele de administrare care au fost percepute in aceasta perioada.
XPRIMM: Pandemia afecteaza intreaga economie globala. Cum sunt afectate, pe termen lung, fondurile de pensii private?
Radu CRACIUN: Sa vedem, intai, ce se intampla pe pietele financiare. Noi suntem investitori institutionali, care plasam banii participantilor in active financiare. Din punctul asta de vedere, este foarte relevant sa vedem ce s-a intamplat in ultima vreme - si, cand spun ultima vreme, ma refer nu mai departe de ultima luna -, pe pietele financiare. Am fost martorii unor revolutii atipice. Atunci cand investitorii se tem, cand au o anumita aversiune la risc, ceea ce vedem si ceea ce am vazut, acum 5-6 luni, cand inca nu era vorba de aceasta pandemie, ei vand activele riscante, de tipul actiunilor, iar banii rezultati ii plaseaza in active sigure, in active menite, de data aceasta, nu sa asigure un randament investitional, ci sa asigure conservarea valorilor plasate, acestea fiind, de obicei, aurul, titlurile de stat americane, titlurile de stat germane, francul elvetian etc. Ceea ce s-a intamplat in ultima luna a fost, de fapt, o vanzare a tuturor claselor de active. Nu a mai existat aceasta migrare de la active riscante, catre active fixe. Am vazut vanzari inclusiv de aur, de titluri americane, de actiuni; indiferent de clasa de risc in care acele active s-au gasit, ele au fost vandute, toata lumea preferand cash.
Fondurile de pensii private din Romania au un profil de risc mediu-scazut, avand o expunere mare pe titluri de stat - aproximativ 60% din active. Dar si preturile titlurilor de stat au scazut, in asa fel incat, practic, tot portofoliul de fonduri de pensii private in care acestea erau investite a suferit un impact negativ.
Lumea are impresia ca doar actiunile fluctueaza, dar si titlurile de stat au preturi care fluctueaza. De exemplu, in ultima luna, pretul titlurilor de stat romanesti a scazut, in medie, cu aproximativ 2,5%. Avem o expunere de 60% pe niste active care au scazut cu 2,5%. De asemenea, pretul tilurilor de stat romanesti in euro a scazut cu aproximativ 7%. Deci, am avut toate aceste scaderi, indiferent de profilul de risc, care, in mod inevitabil, au avut un impact si asupra fondurilor de pensii.
XPRIMM: Care este impactul situatiei asupra fondurilor de pensii private din Romania?
R.C.: Daca ne uitam, de exemplu, de la inceputul anului pana acum, si vorbim de Pilonul II, performana investitionala este negativa, cu valori cuprinse intre -5,5% si -5,9%. In Pilonul III, sunt intre -8% si -4%. Este mult, este putin... Cu siguranta ca, daca ne raportam la 3 luni, este mare o astfel de scadere. Ar trebui sa ne gandim la faptul ca, totusi, orizontul de timp pe care fondurile de pensii investesc este pe termen lung. Si, spre exemplu, daca ne uitam la performanta pe ultimii 5 ani, care sa includa si scaderile din ultima luna, vom vedea ca, pe ultimii 5 ani, pe Pilonul II, perfomanta medie anuala a fondurilor de pensii se afla undeva in zona a 2,3 - 2,7% pe an si, pe Pilonul III, la 1,5 - 1,7%. Insa, spunand acest lucru, noi facem o eroare, pentru ca inducem cumva impresia ca este un status quo, ca aceste scaderi aici vor ramane, nu isi vor reveni. Dar nu este cazul. Pana la urma, istoria economica a lumii este una a ciclicitatii. Este o istoria a cresterilor, recesiunilor, revenirilor economice s.a.m.d. Motiv pentru care si bursele si pietele financiare au o ciclicitate a lor. Ce vreau sa spun este ca, privind inainte, pe termen lung, este probabil sa vedem o recuperare a acestor scaderi si, practic, daca ne gandim ca cea mai mare parte a participantilor la Pilonul II vor iesi la pensie peste 10-15 ani, mai este foarte mult pana atunci. Nu cred ca are sens sa ne panicam pentru o evolutie, severa, e drept, pe termen foarte scurt, cand, de fapt, orizontul nostru de proiectie si de gandire este pe 10-15 ani.
XPRIMM: Cum sunt protejate pensiile romanilor?
R.C.: E o intrebare buna, pentru ca, sigur, exista si exceptii in care, poate, din motive exceptionale, unii dintre romani se pensioneaza in aceasta perioada. Aici, as vrea sa spun doua lucruri, pentru ca trebuie sa ne gandim inclusiv la cei din Pilonul III, care sunt in alte situatii, poate au ocazia sa se retraga mai repede, pentru ca la ei conditia este de a implini 60 de ani. In primul rand, faptul ca, in masura in care nu au o urgenta extraordinara sau nu au o dorinta foarte puternica de a se retrage, nu le-as recomanda sa o faca. Retragerea banilor ar insemna practic consfintirea aceastei reduceri a activelor. E posibil ca, in viitor, o revenire a pietelor financiare sa duca la o recuperare a cel putin o parte din cheltuielile pe care le-au suferit si atunci ar putea sa aiba sens sa mai amane retragerea acestor bani.
Pe langa asta, pentru participantii la Pilonul II, care isi vor scoate banii, acestia vor putea beneficia de garantia pe care administratorii o ofera, prin cerinta legii, si anume ca, indiferent de situatie, acestia sa nu incaseze o suma mai mica decat suma tuturor contributiilor pe care le-au avut, minus comisioanele de administrare care au fost percepute in aceasta perioada. Deci, exista un nivel minim care exista si sub care acestia nu au cum sa scada. Iar pentru plata diferentei care rezulta si pentru indeplinirea obiectivelor, administratorii au construit provizioane, un fel de rezerve, din care pot sa acopere aceste cheltuieli, pana la intregirea sumei pe care ei trebuie sa o asigure.
De asemenea, chiar si pe Pilonul III, chiar daca legea nu obliga, exista un numar de administratori care ofera acest tip de garantie. Iar cei care sunt participanti la aceste fonuri de pensii beneficiaza de aceleasi conditii de garantie pe care ei le au pentru Pilonul II. Deci, exista mecanisme de natura a asigura conservarea, cel putin, a valorii contributilor, chiar si in conditii din acestea extrem de severe.
XPRIMM: Sunt persoane ale caror venituri au fost afectate de criza COVID-19. Cat de mult sunt influentate viitoarele pensii ca urmare a unor perioade fara cotizatii (fara venituri)?
R.C.: Fie ca este vorba de Pilonul II sau III, sistemul este unul extrem de flexibil, in sensul in care participantii por intrerupe contributiile pentru a le relua ulterior, dar sfatul meu este ca, in masura posibilitatilor, aceste contributii sa nu fie intrerupte, pentru ca este un moment extrem de propice pentru cei care vor fi consecventi in a economisi. Asa cum am constatat, valoarea unitatilor de fond, in acest context, a scazut destul de mult, ceea ce inseamna ca, practic, cu aceeasi suma veti putea achizitiona mai multe unitati de fond astazi decat ati fi putut achizitiona, de exemplu, in urma cu 2-3 luni. Ceea ce inseamna ca, in momentul in care pietele financiare isi vor reveni, prin achizitionarea unor unitati de fond ieftine astazi, veti putea sa beneficiati mult mai bine de reluarea cresterii economice si reluarea cresterii activelor fondurilor de pensii.
XPRIMM: Daca raman fara job, cum pot continua sa imi platesc contributiile?
R.C.: In cazul Pilonului II, este o decizie unilaterala. Practic, in cazul Pilonului II, contributiile vor veni doar in masura in care veti plati o contributie la asigurarile sociale. In cazul Pilonului III, este o decizie a participantului daca doreste sa continue sa contribuie sau nu.
Una dintre regulile de aur ale economisirii este sa economisesti sume luna de luna, in mod constant, indiferent de evolutia pietelor financiare. Si, in felul asta, nu trebuie sa iti mai bati capul... cum ar spune englezii, sa "time the market". Cu alte cuvinte, sa ghicesti acel moment cand actiunea este respectiv cea mai ieftina si atunci sa intri sau sa vinzi exact cand pretul este maxim... asta e o chestiune de noroc. Si, pentru ca nu stii cand se va intampla acest lucru, cumparand constant, nu faci decat sa profiti de scaderile preturilor, cand poti sa cumperi foarte ieftin.
XPRIMM: Sunt si participanti care, din diverse motive, nu stiu la ce fond de pensii sunt. Cum pot ei afla acest lucru?
R.C.: Pe pagina Autoritatii de Supraveghere Financiara - asfromania.ro, pe partea dreapta a paginii, avem rubrica "Afla AICI la ce Fond de Pensii esti". Acolo, fiecare participant isi completeaza numele, prenumele, CNP-ul, datele de contact si va fi contactat de administratorul unde este arondat, pentru a fi instiintat ca este client al acelui administrator si este client al fondului de pensii administrat de el.
XPRIMM: In acest context, care este concluzia dumneavoastra?
R.C.: Concluzia mea este sa intelegem ca volatilitatea pietelor financiare este una normala, nu este nimic anormal in lucrul acesta. Faptul ca era putin probabil ca, dupa 11 ani de crestere neintrerupta a activelor financiare, un interval foarte lung de altfel, de investitii cu randamanet pozitiv, lucrul acesta sa continue la nesfarsit, fara nicio ajustare de moment. Iata ca acest moment a venit, ceea ce nu strica in niciun fel performanta pe termen lung a fondurilor de pensii private. E posibil ca, cine stie, in viitor, sa revina astfel de momente, peste 7 ani, peste 10-20 de ani, este greu de spus. Dar fluctuatiile economice sunt o normalitate si nu sunt un motiv de panica. Cu atat mai mult cu cat majoritatea romanilor isi vor retrage banii peste 10-15 ani, timp suficient de mult pentru ca sa recuperam si sa depasim scaderile care au avut loc in doar 2 luni.
Editor: Andreea RADU | Publicat pe 08.04.2020 | 8464 vizualizari