Valoarea sumelor acumulate in Pilonul II de pensii private obligatorii a recuperat in mai putin de doua luni peste jumatate din scaderile din anul 2022, pe fondul imbunatatirii cotatiilor titlurilor de stat, potrivit calculelor realizate de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) pe baza celor mai recente date disponibile public.
Astfel, la data de 12 august 2022 randamentul mediu al Pilonului II in 2022 arata un minus de doar 3,2%, comparativ cu -7,6% la finele primului semestru.
Activele administrate de Pilonul II au ajuns la 92,4 miliarde de lei, un record istoric pentru sistem, in crestere puternica, cu 5 miliarde de lei, fata de valoarea de la mijlocul anului 2022. Fata de mijlocul lunii august 2021, activele Pilonului II sunt acum mai mari cu aproape 7 miliarde de lei (+8%).
Procesul de recuperare a valorii activelor, anticipat inca de acum 2 luni in conferinta de presa a APAPR, este in plina desfasurare. Evolutia din ultimele 2 luni arata o crestere robusta si rapida a valorii activelor, pe fondul revenirii cotatiilor titlurilor de stat romanesti, in care fondurile de pensii isi investesc aproximativ doua treimi din sumele administrate. In perioada iunie 2021 - iunie 2022, titlurile de stat romanesti au suferit o depreciere cumulata de 16%, urmata de o recuperare de 7% pana astazi (sursa: indicele I29114RO calculat de Bloomberg).

Per total, pe intreaga perioada de functionare a Pilonului II, fondurile de pensii private obligatorii au inregistrat rezultate foarte bune, chiar si luand in considerare deprecierea temporara din acest an:
- 20 mai 2008 - 12 august 2022, > 14 ani de functionare
- 7,8 milioane romani contribuie la 7 fonduri de pensii Pilon II
- contributii brute virate in sistem = 74,4 miliarde lei
- plati deja realizate de fonduri = cca. 900 mil. lei
- active nete administrate in prezent = 92,4 miliarde lei (record istoric)
- castig net generat pentru romani = 18,9 miliarde lei (net de toate comisioanele percepute)
... adica un randament mediu anual de 7,4% timp de peste 14 ani.

Rezultatele la zi ale Pilonului II releva cateva concluzii de etapa:
- Scaderile din Pilonul II din 2022 au fost cauzate nu de o strategie eronata de investitii sau de fluctuatii bursiere, ci de inflatia record, care a dus la deprecierea titlurilor de stat. Inflatia a afectat anul acesta principalele economii ale lumii, fiind un fenomen global;
- In marea majoritate a cazurilor, scaderile de anul acesta au erodat din castigurile substantiale anterioare ale Pilonului II, nicidecum din contributiile participantilor (banii virati in sistem). Dovada o reprezinta castigul substantial, de 18,9 miliarde de lei, net de toate comisioanele de administrare, realizat de Pilonul II peste contributiile brute virate in sistem, chiar si luand in considerare rezultatele de anul acesta;
- Volatilitatea este normala, iar rezultatele totale la zi ale Pilonului II raman excelente, cu un castig mediu anual de 7,4% pe an timp de peste 14 ani chiar si luand in calcul scaderea din 2022. Pilonul II este un sistem de economisire si investire conectat la economia reala si evolutiile din pietele financiare, a caror evolutie o reflecta fidel;
- Chiar daca in trecut au existat mai multe episoade de volatilitate similare celui pe care il traversam acum, dupa revenire, tendinta de crestere a valorii activelor s-a pastrat.