1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Piata de brokeraj in primul ...

Piata de brokeraj in primul trimestru din 2021. TOP brokeri pe clase de asigurari intermediate!

Piata de brokeraj din Romania s-a majorat cu 7,78% in primul trimestru din 2021 fata de perioada similara a anului trecut, insumand prime intermediate in valoare de 2,07 miliarde de lei, in timp ce gradul de intermediere a fost mai mic de 65%, reiese din raportul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

"In urma centralizarii raportarilor transmise de 267 de companii de brokeraj, la data de 31.03.2021, se constata o crestere de 7,78% a valorii primelor intermediate fata de aceeasi perioada a anului 2020, de la 1,92 miliarde lei la 2,07 miliarde lei. Aceasta crestere s-a datorat atat majorarii volumului de prime intermediate pentru activitatea de asigurari generale, cat si pentru segmentul asigurarilor de viata, dar si cresterii agregate a volumului de prime brute subscrise de asiguratori", noteaza ASF.

In primul trimestru al anului 2021, brokerii de asigurare si/sau reasigurare au intermediat 64,81% din volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori pentru cele doua categorii de asigurare, in usoara scadere fata de perioada similara a anului 2020 (65,10%).
 

Asigurari generale 

Analizand structura primelor intermediate de brokerii de asigurare si/sau reasigurare pe clase de asigurari generale se constata ca, in primul trimestru al anului 2021, o pondere semnificativa in totalul primelor intermediate pentru asigurari generale, o detin urmatoarele clase: 
- clasa A10. Asigurari de raspundere civila pentru vehicule (RCA + CMR), reprezinta 52,91% (1.057.203.584 lei); 
- clasa A3. Asigurari de mijloace de transport terestru (CASCO), reprezinta 23,64% (472.255.438 lei); 
- clasa A8. Asigurari de incendiu si alte calamitati naturale, reprezinta 8,04% (160.572.927 lei); 
- clasa A2. Asigurari de sanatate, reprezinta 4,02% (80.266.656 lei); 
- clasa A13. Asigurari de raspundere civila generala, exclusiv cea mentionata la clasele 10-12, reprezinta 3,07% (61.358.818 lei); 
- clasa A15. Asigurari de garantii, reprezinta 2,86% (60.963.541 lei);
- clasa A9. Asigurari pentru alte daune sau pierderi legate de alte bunuri decat cele mentionate la clasele 3-7, reprezinta 2,62% (57.086.902 lei);
- restul claselor reprezentand 2,84% din total prime intermediate/distribuite asigurari generale.

Desi cresterea volumului de prime intermediate de companiile de brokeraj pe clasa A11 este semnificativa, aceasta clasa nu reprezinta decat 0,03% din total. Cresterile de peste 50% sunt aferente unor produse de asigurare a caror clase au ponderi extrem de reduse. Principalele cresteri au fost pe clasele de asigurari de sanatate (A2) si asigurari de raspundere civila (A13).

Pe segmentul asigurarilor RCA + CMR, clasamentul brokerilor dupa primul trimestru din 2021 este urmatorul: SAFETY Broker, DESTINE Broker, INTER Broker, TRANSILVANIA Broker, DAW Management Broker, CAMPION Broker, MILLENIUM Insurance Broker, EXA Broker, MARSH Broker si MAXYGO Broker.


Pe asigurarile CASCO, clasamentul este urmatorul: UNICREDIT Insurance Broker, PORSCHE Broker, MARSH Broker, TRUST Brokers, SAFETY Broker, IDEA Broker, RCI Broker, Mercedes - Benz Broker, TRANSILVANIA Broker si D&CA Insurance Broker.
 

In ceea ce priveste asigurarile de incendiu si alte calamitati naturale, cei mai mari jucatori sunt: MARSH Broker, SAFETY Broker, TRANSILVANIA Broker, CAMPION Broker, DESTINE Broker, ASIGEST Broker, INTER Broker, RENOMIA SRBA Insurance Broker, MILLENIUM Insurance Broker si AMSTERDAM Broker.

Pe asigurarile de sanatate, cele mai multe prime au fost intermediate de: MARSH Broker, MEDIHELP International Broker, AON Romania, MAI Broker, OVB ALLFINANZ Romania, CAMPION Broker, IQ Med Broker, CAPITOLIUM Insurance Broker, TRANSILVANIA Broker si WILLIS Tower Watson Romania.
 

Pe segmentul asigurarilor de garantii, clasamentul brokerilor este urmatorul: SAFEWAYS International Broker, SAFETY Broker, OBSIDIAN Broker, OLSA Re Broker, FLY Insurance Broker, TRANSILVANIA Broker, DESTINE Broker, CAMPION Broker, OTTO Broker si LION Broker.

Pe Clasa A9 - Asigurari pentru alte daune sau pierderi legate de alte bunuri decat cele mentionate la clasele 3-7, brokerii care au intermediat cele mai mari prime sunt: MARSH Broker, AON Romania, UNICREDIT Insurance Broker, Clubul Fermierilor Romania Broker, GELIAS Broker, DEXASIG Broker, TRANSILVANIA Broker, DESTINE Broker, AGRO Protector 2010 Asigurari, RENOMIA SRBA Insurance Broker.

Iar pentru Clasa A13 Asigurari de raspundere civila generala, exclusiv cea mentionata la clasele 10-12, topul brokerilor este urmatorul: MARSH Broker, AON Romania, CAMPION Broker, SAFETY Broker, TRANSILVANIA Broker, INTER Broker, ASIGEST Broker, LONDON Brokers, LEADER Team Broker si MILLENIUM Insurance Broker.

Gasiti AICI clasamentele brokeri pe clase de asigurari pentru intreg anul 2020!

Asigurari de viata

In ceea ce priveste structura primelor intermediate/distribuite de companiile de brokeraj pe clase de asigurari de viata se constata ca, in primul trimestru al anului 2021, ponderi semnificative in totalul primelor pentru aceasta categorie o detin in continuare urmatoarele clase:
- clasa C1. "Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare", in cuantum de 52.849.581 lei, respectiv 72,90% din totalul primelor intermediate pentru categoria asigurarilor de viata;
- clasa C3. "Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii (unit-linked)", 19.634.428 lei, respectiv 27,08% din totalul primelor intermediate pentru categoria asigurarilor de viata;
- celelalte clase de asigurari de viata au reprezentat 0,02% din primele intermediate pentru aceasta categorie.

Raportat la trimestrul I al anului 2020, in acest an a fost inregistrata doar o crestere a volumelor de prime intermediate la asigurarile de viata cu componenta investitionala, cele traditionale inregistrand pentru prima oara in ultimii ani o scadere.

ASF a publicat doua clasamente ale brokerilor, pe clasele C1 si C3:


La sfarsitul lunii martie 2021, figurau inregistrati in evidentele Autoritatii de Supraveghere Financiara un numar de 279 de brokeri de asigurare si/sau reasigurare autorizati, din care: 273 societati active, 1 societate cu activitatea interzisa temporar si 5 societati cu activitatea suspendata.

Piata asigurarilor a insumat aproximativ 3,19 miliarde de lei in primul trimestru din 2021, in crestere cu aproximativ 8,2% fata de valoarea inregistrata in perioada similara a anului anterior, conform raportului ASF.

 

CITITI PE ACEEASI TEMA:
EXCLUSIV: Top 10 companii de brokeraj pe clase intermediate!