In anul 2021, societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au subscris prime brute in valoare de peste 14,24 miliarde de lei, in crestere cu circa 24% fata de valoarea inregistrata in anul anterior. In urma falimentului CITY Insurance, lider de piata a devenit EUROINS Romania. Vezi clasamentul asiguratorilor si cat a subscris fiecare, conform calculelor realizate de XPRIMM Publications in baza datelor publicate de ASF.
Piata asigurarilor din Romania ramane orientata spre activitatea de asigurari generale, ce detine o pondere de 82% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF, se arata in raportul anual, publicat joi de Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Cu toate acestea, se constata cresterea sustinuta a volumului de prime brute subscrise (PBS) pentru activitatea de asigurari de viata, ce s-a situat la o valoare de 2,6 miliarde lei in anul 2021, cu 18% mai mare comparativ cu anul 2020.
Piata asigurarilor generale ramane dominata de asigurarile auto, astfel incat acestea, incluzand clasa A3 (Asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare) si clasa A10 (Asigurari de raspundere civila auto, inclusiv raspunderea transportatorului), reprezinta aproximativ 76% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale si 62% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurari in anul 2021.
Volumul primelor brute subscrise pentru segmentul asigurarilor de viata (2,6 miliarde lei) a fost sustinut atat de cresterea cu circa 15% a subscrierilor pentru clasa C1 (Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare), cat si de aprecierea cu 25% a subscrierilor aferente clasei C3 (Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii).
Clasamentul jucatorilor
La 31 decembrie 2021 activau pe piata asigurarilor 26 de societati de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, dintre care 13 au practicat numai activitate de asigurari generale ("AG"), 7 au practicat numai activitate de asigurari de viata ("AV") si 6 au practicat activitate compozita.
In cursul lunii septembrie 2021, ASF a retras autorizatia de functionare a societatii CITY Insurance SA, societate ce practica activitate de asigurari generale, cea mai semnificativa parte a portofoliului concentrandu-se pe comercializarea politelor RCA. Avand in vedere cota de piata semnificativa pe care societatea o detinea si faptul ca CITY Insurance a functionat pana in luna septembrie 2021, indicatorii din prezentul raport referitori la primele brute subscrise si despagubirile brute platite cuprind si datele aferente societatii CITY Insurance pana la septembrie 2021.
Primul loc in piata (asigurari generale + asigurari de viata) ii revine, in 2021, companiei EUROINS Romania, cu o cota de piata de 15,4%, dupa ce in 2020 ocupa locul 4 in clasament, si prime brute subscrise in valoare de 2,19 miliarde de lei conform calculelor realizate de XPRIMM Publications, iar pe locul doi a urcat o pozitie ALLIANZ-TIRIAC, cu o cota de piata de 14,3%, in timp ce CITY Insurance a coborat pe locul 3, in conditiile in care ASF i-a retras autorizatia in luna septembrie.
Topul este completat de GROUPAMA (+1 loc fata de 2020), OMNIASIG VIG (-3 locuri), NN Asigurari de Viata, ASIROM VIG, GENERALI Romania, BCR Asigurari de Viata si UNIQA Asigurari.
Pe segmentul asigurarilor generale, tot EUROINS este lider, cu o cota de 18,9% (+2 locuri fata de 2020), urmat de CITY Insurance (aflat in faliment), ALLIANZ-TIRIAC - 15,2% (+1 loc), OMNIASIG VIG (-2 locuri), GROUPAMA, ASIROM VIG, GENERALI Romania, UNIQA Asigurari, GRAWE Romania si PAID.
Pe segmentul asigurarilor de viata, primele 6 locuri sunt neschimbate in 2021 fata de 2020: NN Asigurari de Viata (PBS 939,7 milioane de lei conform calculelor realizate de XPRIMM Publications), BCR Asigurari de Viata VIG, BRD Asigurari de Viata, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, SIGNAL IDUNA Asigurare Reasigurare si GENERALI Romania. Topul este completat de UNIQA Asigurari de Viata (+1 loc fata de 2020), ASIROM VIG (-1 loc), GROUPAMA Asigurari (+1 loc) si GRAWE Romania (-1 loc).
Alte cifre din raport:
Asigurarile de sanatate au continuat sa inregistreze o dinamica pozitiva in anul 2021, cu un volum al subscrierilor de circa 497 milioane lei, in crestere cu peste 10% fata de anul precedent, detinand o pondere de 3,5% in totalul primelor brute subscrise de societatile autorizate si reglementate de ASF (14,2 miliarde lei).
Asigurarile de garantii au inregistrat un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 345 milioane lei in anul 2021, in scadere cu 25% fata de anul anterior (460 milioane lei).
Din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF in anul 2021 (14,2 miliarde lei), primele brute subscrise pe teritoriul altor state au inregistrat un volum de circa 264 milioane lei, reprezentand aproximativ 1,9% din volumul total al primelor subscrise, in scadere comparativ cu perioada similara din anul anterior (circa 355 milioane lei).
Societatile de asigurare autorizate in alte state membre UE au subscris un volum al primelor brute de aproximativ 1,21 miliarde lei (8,51% din totalul primelor brute subscrise in Romania de societatile locale autorizate de ASF) in anul 2021, in baza dreptului de stabilire (FOE-freedom of establishment), pe teritoriul Romaniei, prin intermediul a 13 sucursale.
La nivelul intregii piete, ratele SCR si MCR au fost supraunitare la finalul lunii decembrie 2021. La finalul lunii decembrie 2021, atat valoarea activelor, cat si cea a obligatiilor societatilor de asigurare (masurate conform principiilor regimului Solvabilitate II) au inregistrat cresteri comparativ cu valorile inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent. Activele totale au crescut usor, cu 1,4%, la nivelul intregii piete a asigurarilor, iar datoriile totale ale societatilor de asigurare s-au marit cu 1,5% la 31 decembrie 2021 comparativ cu valoarea inregistrata la finalul lunii decembrie a anului anterior.
Despagubirile brute platite de societatile de asigurare pentru activitatile de asigurari generale si de viata (incluzand rascumpararile partiale si totale si maturitatile) au inregistrat o valoare de circa 7,6 miliarde lei in anul 2021, reprezentand circa 54% din volumul total al primelor brute subscrise pe parcursul perioadei de referinta.
Rata combinata a daunei calculata pe date cumulate pentru toate clasele de asigurari generale a inregistrat o valoare supraunitara (121%) in anul 2021, in crestere comparativ cu valoarea inregistrata in perioada similara a anului anterior (110%).
La finalul anului 2021, valoarea totala a rezervelor tehnice brute constituite de societatile de asigurare se situa la un nivel de peste 20 miliarde lei, in crestere cu 6% fata de finalul anului 2020 (aproximativ 19 miliarde lei). Din valoarea totala a rezervelor tehnice brute, 54% reprezinta rezerve constituite pentru asigurarile generale, in timp ce 46% din totalul rezervelor tehnice sunt constituite pentru activitatea de asigurari de viata.
Coeficientul de lichiditate este in crestere la finalul lunii decembrie 2021 comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior atat pentru activitatea de asigurari generale, cat si pentru activitatea de asigurari de viata.
Primele distribuite de companiile de brokeraj pentru asigurarile generale si asigurarile de viata s-au situat la o valoare de 9,91 miliarde lei in anul 2021, in crestere cu circa 26% fata de anul 2020 (7,86 miliarde lei). Ponderea veniturilor din activitatea de intermediere in volumul de prime intermediate la nivelul pietei de brokeraj in asigurari a fost de 17,52%, pe segmentul asigurarilor generale acesta fiind de 16,86%, iar pe segmentul asigurarilor de viata fiind de 35,53%.
CITITI PE ACEEASI TEMA:
• Piata de brokeraj a crescut cu 26% in 2021: TOP jucatori pe clase de asigurari!