1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Pe ultimul loc la siguranta rutiera

Pe ultimul loc la siguranta rutiera

Romania continua sa aiba cele mai nesigure drumuri din Uniunea Europeana, fiind pe ultimul loc la siguranta rutiera sau pe primul loc la decese in cazul accidentelor auto.

Astfel, Romania a inregistrat cea mai ridicata rata a mortalitatii si in 2021, cu 93 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori, peste dublu fata de media UE, care a fost de 44 de decese, potrivit datelor Comisiei Europene.

Este de remarcat faptul ca in primul an de pandemie, 2020, aceasta rata scazuse la 85 decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori, insa in 2021 aceasta situatie s-a inrautatit si a ajuns foarte aprope de nivelul de dinainte de pandemie (96 decese/2019).

De ce suntem in aceasta situatie? Pe multi soferi ii aud spunand ca drumurile sunt vinovate, dar, in opinia mea, chiar soferii neatenti sau teribilisti sunt vinovati pentru aceste statistici. Cred ca omul de la volan este responsabil pentru toate actiunile lui. Si vad in traficul din Bucuresti, dar si pe drumurile nationale, soferi tot mai agresivi, cu depasiri si manevre extrem de periculoase sau fara a respecta culoarea rosie a semaforului. Toate astea nu au nicio legatura cu drumul, ci cu omul! Si, din pacate, acest comportament se transpune in accidentele auto si victimele acestora.

O solutie ar putea veni din inasprirea sanctiunilor pentru soferi, in special cei agresivi, si vedem ca acest lucru a fost inclus in Codul Rutier. Despre solutii voorbeste Costin TATUC, Consultant in siguranta rutiera, AICI!

Totodata, aceste cifre se resimt si la nivelul industriei de asigurari, care plateste daune tot mai mare in urma accidentelor acoperite de politele RCA si CASCO.

In aceste conditii, necesitatea initiativelor care vizeaza cresterea sigurantei rutiere ramane mai importanta ca oricand. Printre acestea se numara si campania "FII TREAZ LA VOLAN!".

FII TREAZ LA VOLAN, fie ca esti sofer, pieton, biciclist sau trotinetist!