1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Noua lege a pensiilor, promulgata de Presedinte

Decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii a fost semnat luni, 8 iulie a.c., de catre Presedintele Klaus IOHANNIS, anunta Administratia Prezidentiala.

La sfarsitul lunii iunie, Camera Deputatilor a adoptat Legea Pensiilor cu 197 de voturi "pentru", niciun vot "impotriva" si 70 de abtineri. Impactul bugetar al legii este de peste 8 miliarde de lei in acest an si 25 miliarde de lei anul viitor.

Proiectul prevede majorarea punctului de pensie, care va intra in vigoare de la 1 septembrie 2019, iar alte majorari vor intra treptat, pana in 2020. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde si perioadele asimilate, este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Valorile punctului de pensie vor creste astfel:

- la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei;
- la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei;
- la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei.

Comisiile de specialitate din Camera au facut unele modificari cerute de Curtea Constitutionala. S-a modificat definitia stagiului minim de cotizare, fiind eliminata referirea la pensia de invaliditate. De asemenea, a fost modificata definitia pensionarului, in sensul ca acesta este "persoana care beneficiaza de una din categoriile de pensii prevazute de prezenta lege", fiind eliminat stagiul minim de 15 ani pentru acordarea pensiei de invaliditate. In acelasi timp a fost reformulat si articolul referitor la contribuabili sistemului public de pensii.

Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei.

In primul trimestru din 2019, numarul mediu de pensionari a fost de 5,18 milioane, in scadere fata de perioada similara a anului trecut. Pensia medie lunara, determinata luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - asigurari sociale, invaliditate, urmas etc - platite de casele de pensii a fost de 1.227 lei, in crestere cu 0,3% fata de trimestrul precedent.

Raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariati lor a fost de 9 la 10, iar acest raport prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariati in Municipiul Bucuresti, la 16 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman, 15 la 10 in Giurgiu si 14 la 10 in Botosani, Calarasi si Vaslui.

Potrivit INS, pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 558 de lei (946 lei in judetul Botosani, 954 lei in Giurgiu, 973 lei in Vrancea fata de 1.504 lei in Municipiul Bucuresti, 1.499 lei in Hunedoara si 1.408 lei in judetul Brasov).