1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Nicoleta RADU: Un avans mai ...

Nicoleta RADU: Un avans mai sustinut al pietei asigurarilor de locuinta s-ar obtine doar printr-o implicare mai activa a autoritatilor locale in aceasta misiune

Despre ce a insemnat anul 2021 pentru piata si PAID, evolutia asigurarilor de locuinte, care sunt asteptarile de la anul 2022, dar si despre efectele falimentului CITY Insurance, am vorbit cu Nicoleta RADU, Director General, PAID Romania (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale).

Un mini-interviu cu Nicoleta RADU a fost publicat in Revista PRIMM Asigurari & Pensii din luna decembrie 2021. Il puteti citi mai jos:

Cum apreciati ca a fost anul 2021 pentru piata de asigurari din Romania si pentru PAID?

A fost un an de revenire din franarea specifica anului 2020, a venit si cu bune, dar si cu rele. Am reusit sa crestem in 2021 de doua ori mai mult decat in 2020. Am reusit sa aliniem toti actorii la proiectul major al pietei: planul de instrumentare a daunelor in caz de dezastru extins - care acum este in linie dreapta pentru implementare.

Am muncit mult si in 2021 la reconstruirea increderii populatiei in sistemul de asigurari: am lansat o noua campanie de comunicare cu publicul larg, "Natura nu ne datoreaza nimic". Am inceput, de asemenea, un dialog itinerant cu autoritatile locale, vizitand peste 10 orase, unde am avut interactiuni cu comisiile judetene, consiliile locale, primari, viceprimari, CITY manageri. Am lansat chiar si o campanie complementara de comunicare cu tema "20% nu este suficient" - campanie ce are drept target toate entitatile ce ne pot fi ambasadori sau promotori.

Din pacate, la final de an, au venit si relele lui 2021.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru PAID si clienti (in conditiile in care este actionarul Pool-ului) si care ar fi solutiile pentru limitarea lor?

Efectele sunt legate in mod clar de pierderea de incredere a populatiei in sistemul de asigurari ca si cum ar mai fi fost loc de pierdut. Nu a fost. Iar asta se simte.

Desi nu va suferi niciun asigurat al PAID pentru ca polita PAD ramane valabila, iar noi avem o situatie financiara de invidiat, ne va fi foarte greu sa depasim pierderea de imagine a pietei de asigurari.

Ce considerati ca trebuie facut in piata pentru ca industria sa nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Grija si respect fata de banii platiti de asigurati drept prime de asigurare, conformare totala legata de cerintele legale de capital si de rezerve, gandire pe termen lung. Sper, totusi, ca, dupa acest nou moment dificil, sa intelegem cat de importanta este increderea dintre clienti si industria de asigurari, cat de fragila este aceasta si sa fim din ce in ce mai uniti de aceeasi responsabilitate: de a reconstrui aceasta incredere.

Ce asteptari aveti de la 2022? Cum vedeti evolutia pietei de asigurari de locuinte?

Suntem optimisti ca vom incepe sa lasam in urma pandemia. Incercam sa folosim metode creative si adaptate local pentru ca oamenii sa inteleaga faptul ca asigurarea face diferenta intre a avea o plasa de protectie in situatia unor dezastre naturale si a incepe reconstructia locuintei de la zero.

Estimam, la acest moment, pentru 2022, o stagnare sau o foarte usoara crestere a pietei de asigurari. Credem, insa, cu tarie ca un avans mai sustinut al pietei asigurarilor de locuinta s-ar obtine doar printr-o implicare mai activa a autoritatilor locale in aceasta misiune.

Mai multe interviuri pe aceste teme puteti citi in Revista PRIMM Asigurari & Pensii!

La nivel national, 1.819.113 de locuinte erau asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei), la finalul anului 2021, potrivit PAID Romania, societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, rezultand un grad de cuprindere in asigurare de 19,87%.

PAID Romania a achitat, in 2021, daune in valoare de circa 5 milioane de lei. Cele mai mari pagube au fost provocate de inundatii, potrivit datelor transmise de companie la solicitarea 1asig.ro. Afla care sunt judetele in care s-au platit cele mai mari daune, dar si judetele cu cel mai mare grad de cuprindere in asigurare!

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Asigurarea locuintei: Topul judetelor cu cele mai mari daune platite de PAID Romania in 2021