1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Asigurarea locuintei: Topul ...

Asigurarea locuintei: Topul judetelor cu cele mai mari daune platite de PAID Romania in 2021

PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale a achitat, in 2021, daune in valoare de circa 5 milioane de lei. Cele mai mari pagube au fost provocate de inundatii, potrivit datelor transmise de companie la solicitarea 1asig.ro. Afla care sunt judetele in care s-au platit cele mai mari daune, dar si judetele cu cel mai mare grad de cuprindere in asigurare!

Conform datelor PAID, judetele cu cele mai mari despagubiri achitate anul trecut au fost:

  • Alba: 582.352 lei
  • Cluj: 433.803 lei
  • Caras-Severin: 392.391 lei
  • Prahova: 295.662 lei
  • Buzau: 293.100 lei

In functie de eveniment, cele mai mari daune achitate de PAID in 2021 au fost cauzate de inundatii - circa 3,6 milioane de lei, urmate de alunecari de teren - 1,3 milioane de lei si cutremur - 74.551 lei.

Cea mai mare despagubire achitata in 2021 a fost de 97.772 lei, reprezentand suma asigurata de 20.000 euro pentru un eveniment de inundatie din Cluj Napoca, au precizat oficialii PAID Romania pentru 1asig.ro.
 

TOP regiuni si judete cu cel mai mare grad de cuprindere in asigurare

La nivel national, 1.819.113 de locuinte erau asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei), la finalul anului 2021, potrivit PAID Romania, societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, rezultand un grad de cuprindere in asigurare de 19,87%.

In ceea ce priveste regiunile, cel mai mare grad de cuprindere in asigurare este in Bucuresti - 40,60%, Banat - 26,26% si Transilvania - 21,74%, iar la polul opus intalnim Oltenia cu un grad de doar 10,97%.

Potrivit informatiilor furnizate de PAID Romania la solicitarea 1asig.ro, judetele cu cel mai mare grad de cuprindere in asigurare la 31 decembrie 2021 sunt:

  • Ilfov - 45,25%
  • Bucuresti - 40,60%
  • Brasov - 33,39%
  • Timis - 30,20%
  • Sibiu - 25,55%

La polul opus, exista 7 judete cu un grad de cuprindere mai mic de 10%, ceea ce insemna ca in aceste judete mai putin de o casa din zece este asigurata impotriva dezastrelor naturale. Acestea sunt: Olt, Teleorman, Botosani, Vaslui, Mehedinti si Gorj.

Mai jos regasiti un tabel complet cu datele pe fiecare judet privind numarul politelor PAD in vigoare la finalul anului trecut, fondul locativ din fiecare si gradul de cuprindere in asigurare.

Din total, cele mai multe polite PAD erau incheiate, in luna decembrie 2021, pentru apartamente, respectiv 1.091.141, in timp ce pentru case erau valabile 727.972 de polite.

Conform sursei, 74,8% dintre politele active au fost incheiate in mediul urban si 25,2% in mediul rural. In functie de tipul locuintei, 95,3% dintre politele PAD sunt incheiate pentru cele de tip A si 4,7% pentru locuintele de tip B.

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este o polita de asigurare obligatorie care acopera daunele produse de inundatii (naturale), cutremure si alunecari de teren asupra locuintelor.

Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Locuinta de tip A: constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Locuinta de tip B: constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Nerespectarea de catre proprietari (persoanele fizice sau juridice) a obligatiei de asigurare a locuintelor impotriva dezastrelor naturale se poate sanctiona cu amenda de la 100 la 500 lei de catre primariile pe raza carora se afla locuinta in cauza.

In completarea politei PAD este recomandat ca proprietarii sa incheie si asigurarea facultativa a locuintei, care include si alte rescuri, precum incendiul, explozia, furtuna, inundatii de la apa de conducta furtul, dar si asigurarea bunurilor din locuinta sau raspunderea civila legala fata de terti.

74% dintre romani se declara interesati de asigurarile de locuinte si de bunuri, rezulta dintr-un sondaj de opinie realizat de UNSAR impreuna cu IRES. Cifra vine sa confirme rezultatele studiului din 2020, insa se poate observa un avans in randul celor care se declara foarte interesati de acest tip de asigurari, respectiv 24% (fata de 19% in 2020).

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a fost reconfirmat ca fiind solid financiar si aliniat prevederilor si cerintelor regimului Solvabilitate 2, in urma auditului realizat de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara si EIOPA - Autoritatea Europeana de Asigurari. Conform rezultatelor exercitiului Balance Sheet Reveiew (BSR), desfasurat de Autoritatea de Supraveghere Financiara si de Autoritatea Europeana de Asigurari pe durata anului 2021, rata de solvabilitate a PAID este de 332,9%, nivelul minim legal fiind de 100%.

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare pentru incheierea de asigurari obligatorii de locuinta, in conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. Conform prevederilor legii, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei: - Cutremur - Inundatii - Alunecari de teren.