1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Mi-a vazut cineva asigurarea de ...

Mi-a vazut cineva asigurarea de calatorie?

Am ajuns - Slava Domnului! - si in acest punct in care, dupa doi ani grei de restrictii si panici, parca incepem, usor, sa ne dezmortim. Sigur, mai avem multe pe cap si lumea e departe de a fi asa cum ne-am dori. Planul meu de a merge pe motocicleta spre...Rusia...mai are de asteptat si nici nu stiu daca nu cumva o sa ii dau o "recalculare traseu" pentru totdeauna.

Dar, una peste alta, se vad peste tot semnele unei reveniri la pofta de plimbari pe care ne-am stavilit-o volens-noles de ceva vreme.

Aud tot mai des in jur:

"Tu ce faci? Ca eu, uite, cautam sa vad ce bilete ieftine pot sa gasesc pentru 1 iunie."

"Voi unde mergeti in vacanta, ca parca as zbura undeva departe..."

"Auzi, tie cine iti face asigurarile? Ca imi trebuie si mie una de calatorie. Nu mi-am mai facut de mult timp."

"Tu ce zici? Sa imi fac asigurare de-aia pentru mai multe calatorii? Deja am adunat niste planuri pentru anul asta... Ies mai ieftin?"

Iata niste discutii de care mi-a fost dor.

Asigurarea de calatorie nu mai este optionala

Daca pana la pandemie mai auzeam pe cate cineva care spunea ca a uitat sa isi incheie asigurare inainte sa plece, acum nu prea se mai intampla.

Tot patitu-i priceput si, daca patitul nu am fost noi, sigur am avut pe cineva apropiat care a avut probleme cu vreo calatorie in ultima perioada.

Pe langa riscurile obisnuite - care au fost mereu la fel de importante, dar pe care, poate, nu le-am luat noi in seama - au mai aparut si riscurile legate de pandemie. Din fericire, asiguratorii s-au adaptat rapid si le-au inclus in acoperiri, astfel incat sa pasesti cu mai multa incredere in afara granitelor tarii, chiar si in nebunia care s-a numit pandemia COVID-19.

A zis cineva STORNO?

Da, am inceput sa auzim tot mai des asta. Ceea ce era o extra-optiune pe care o luau in calcul pana acum doar cei care isi contractau vacante scumpe si nu voiau sa isi asume riscul (putin probabil) al unei anulari este acum ceva ce tot mai multa lume cauta.

Initial, ne-am gandit cu totii cat de probabil este sa programezi o vacanta si sa te trezesti ca... ai un test pozitiv inainte de plecare si, in loc de piscina, intri mai degraba in carantina. Acesta este un risc pe care il poti acoperi printr-o asigurare STORNO.

In ultima vreme, insa, cel putin in jurul meu, nici anularea de zboruri nu mai este o raritate...

Ca o ironie, dupa ce am fost tinuti in casa atata timp, acum suntem foarte des tinuti la sol. Numai mie mi s-au anulat 2 bilete spre Italia in ultima jumatate de an. Acum o saptamana mi s-a anulat zborul de intors din vacanta si a trebuit sa gasesc altul, iar prietenei mele tocmai i s-a anulat zborul pentru mini-vacanta de 1 iunie spre Croatia.

Dupa cum ziceam, nu mai vorbim de exceptii, ci de un fenomen frecvent.

Dincolo de frustrarea pe care ti-o creeaza astfel de situatii, intervin si incurcaturi si cheltuieli pe care nu le iei in calcul decat atunci cand te "lovesc".

Spre exemplu, in cazul meu, anularea zborului de intoarcere din vacanta in Belgia a insemnat:

  • O zi in plus de stat acolo (am ratat Pastele cu familia)
  • 1500 lei dati in plus pe alte 2 bilete de intoarcere si o noapte de cazare pentru 2 persoane
  • Agitatie cu schimbarea hotelului, pentru ca cel in care fusesem cazati nu mai avea camere disponibile
  • ...de cheltuielile din timpul petrecut suplimentar acolo nici nu mai are rost sa amintesc, dar sa spunem ca acestea sunt asumate, pentru ca a fost alegerea noastra sa profitam din plin de situatie daca tot nu o puteam schimba (stie toata lumea ca berea belgiana e scumpa, la fel si intrarile pe la muzee)

Am auzit, insa, si de anulari de zboruri care au afectat planuri de vacanta mai ample, cu sejururi scumpe platite si concedii rezervate cu mult timp inainte.

Asigurarea multi-anuala

Daca tot vorbim de cheltuieli si de planificarea mai multor calatorii, luati in calcul incheierea unei asigurari pe un an, care sa va acopere pentru toate calatoriile. Un calcul simplu iti arata ca, daca pleci din tara de 3 ori pe an pentru mai mult de 3 zile, deja ajunge sa merite mai mult sa iti inchei o asigurare pe un an intreg.

Polita mea multi-travel expira in iunie. Anul trecut m-a costat 89 de lei. Daca as fi platit separat asigurarea pentru fiecare iesire din tara, depaseam cu siguranta aceasta valoare.

In plus, pentru ca uneori mai plec si doar pentru 1-2 zile in Bulgaria, spre exemplu, in scurte plimbari, nu imi fac niciodata griji ca nu am apucat sa imi fac asigurare.

Gand de... vacanta

Ma bucur mult ca putem vorbi despre acest subiect. Revenirea la o lume care ni se redeschide iar este minunata. Lucrurile, insa, nu mai sunt asa cum le stiam si nu stim cand si daca vor mai fi vreodata la fel. Sa vedem in asigurare un sprijin cert pe care il avem in toata aceasta poveste este un minim pe care il putem face.