1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Deznodamantul in cazul ...

Deznodamantul in cazul falimentului CITY Insurance se prelungeste

Tribunalul Bucuresti nu a decis inca inceperea procedurii de faliment in cazul Societatii de Asigurare - Reasigurare CITY Insurance SA. Se asteapta intai o solutie la cererea CITY de suspendare a procesului pana la solutionarea contestatiei facuta impotriva deciziei ASF de ridicare a autorizatiei, au spus surse juridice pentru 1asig.ro. Noul termen este pe 25 noiembrie.

"Instanta a ramas astazi (17 noiembrie) in pronuntare cu privire la cererea depusa de debitorul CITY Insurance, care a solicitat suspendarea procesului pana la solutionare de catre Curtea de Apel a contestatiei depuse de debitoare la decizia ASF de retragere a autorizatiei CITY", au precizat sursele.

Instanta a amanat pronuntarea la data de 25 noiembrie 2021 cu privire la cererea de suspendare.

De acest termen de incepere a falimentului depinde foarte mult valabilitatea pe care o vor mai avea politele CITY Insurance. Practic, politele vor mai fi valabile maxim 90 de zile de cand instanta decide inceperea procedurii de faliment.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a depus, marti - 12 octombrie 2021, la Tribunalul Bucuresti, cererea de deschidere a procedurii falimentului Societatii de Asigurare - Reasigurare CITY Insurance SA, avand in vedere starea de insolventa a acesteia. La primul termen, de miercuri, s-a decis amanarea pronuntarii pana pe 17 noiembrie a.c.

Cererea ASF a fost atasata unei alte cereri de faliment depuse de service-uri auto, din 15 septembrie.

Daca va fi declarat in instanta, falimentul CITY Insurance va deveni cel mai mare faliment din industria de asigurari, in conditiile in care compania era cel mai mare jucator din piata locala, cu o cota de 20,6% per total industrie (cu prime brute subscrise in valoare de peste 1,3 miliarde de lei, conform calculelor XPRIMM, in baza datelor ASF) si de 46,34% pe segmentul RCA (1,04 mld. lei), in primul semestru din 2021.

Societatea de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance a inregistrat, in 2020, un volum al primelor brute subscrise de 2,3 miliarde lei (478 milioane euro), cu 17% mai mare decat in 2019, si un volum de plata al despagubirilor de 1,4 miliarde lei (290 milioane euro) cu 19% peste nivelul anului anterior.

Cat timp sunt valabile contractele de asigurare CITY?

Contractele de asigurare incheiate cu Societatea CITY INSURANCE S.A. raman valabile pana la data la care intervine una dintre urmatoarele situatii:

  • data denuntarii contractului de Asigurare;
  • pana cel tarziu la 90 de zile de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii de faliment conform prevederilor legale.

Politele de asigurare PAD incheiate prin CITY, asigurator fiind societatea PAID Romania, nu pot fi denuntate si raman in vigoare pana la terminarea valabilitatii lor.

Pasi de facut pentru denuntarea politelor:

  1. Completati Cererea de denuntare a contractelor de asigurare. Documentul este disponibil pe site-ul SAR City Insurance SA, respectiv: www.cityinsurance.ro
  2. Transmiteti cererea de denuntare la SAR City Insurance SA, pe adresa de E-mail dedicata: denuntare@cityinsurance.ro.
  3. Transmiteti la FGA o Cerere de plata - Anexa 9-Cerere de plata privind acordarea restituirii de prima (disponibila pe www.fgaromania.ro),pe adresa de E-mail: cerere.plata@fgaromania.ro, insotita de urmatoarele documente: Imputernicire / Procura, daca este cazul; Copie act identitate; Copie polita de asigurare; Copie dovada platii primelor de asigurare, in cazul platii primelor in rate; Dovada denuntarii contractului de asigurare inregistrata / transmisa la asigurator.

FGA va inregistra cererile de plata si le va analiza in ordinea primirii si inregistrarii

Lista practicienilor selectati pentru procedura de faliment

Potrivit ASF, practicienii in insolventa avizati pentru cauza avand ca obiect falimentul CITY Insurance, sunt :

  1. CONSORTIU RTZ&PARTNERS SPRL FILIALA BISTRITA, RTZ&PARTNERS SPRL FILIALA ALBA, RTZ&PARTNERS SPRL FILIALA BUCURESTI, RTZ&PARTNERS SPRL FILIALA CLUJ, MUSAT&ASOCIATII RESTRUCTURING INSOLVENCY SPRL
  2. EXPERT SPRL ARAD
  3. CITR FILIALA CLUJ SPRL
  4. CONSORTIU DASCAL INSOLVENCY SPRL & MAESTRO SPRL FILIALA BUCURESTI
  5. MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IASI SPRL
  6. ROMINSOLV SPRL

FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor efectueaza plati de indemnizatii/despagubiri rezultate din contractele de asigurare facultative si obligatorii, in conditiile legii, in cazul falimentului unui asigurator, cu respectarea plafonului de garantare prevazut de lege de 500.000 lei per contract de asigurare al asiguratorului in faliment. Acest plafon a fost marit prin OUG in contextul falimentului CITY Insurance.

Decizia ASF (din 17 septembrie) de retragere a autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, pe 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial, Partea I, nr 921.

Astfel, incepand cu 27 septembrie, orice persoana care pretinde un drept de creanta de asigurari impotriva asiguratorului CITY poate formula si adresa o cerere de plata privind acordarea despagubirilor/ indemnizatiilor sau o cerere restituire de prima, dupa denuntarea politei de asigurare la asigurator.

FGA a primit circa 56.900 de cereri de plata

FGA a primit pana la aceasta data un numar de cca. 56.900 cereri de plata (despagubire si restituire), fiind in acest moment in proces de inregistrare a acestora, conform datelor transmise miercuri de ASF.

Valoarea despagubirilor solicitate de catre creditorii de asigurare ai societatii CITY Insurance SA aferente cererilor de plata depuse pana la aceasta data este estimata la aproximativ 530 milioane lei.

Totodata, disponibilitatile Fondului insumeaza circa 630 de milioane de lei, astfel ca probabil va fi necesara o suplimentare a necesarul de lichiditate, in conditiile in care acesta este cel mai mare faliment din industrie, avand o amploare mai mare decat in cazul falimentelor ASTRA Asigurari si CARPATICA Asig impreuna.

Reprezentantii FGA declarau, in septembrie, pentru 1asig.ro, ca Fondul de Garantare a Asiguratilor are resurse suficiente pentru a incepe platile catre creditorii de asigurare ai CITY Insurance, iar in caz de nevoie are toate parghiile legale pentru a-si suplimenta necesarul de lichiditate.

Conform legislatiei, FGA poate initia plata creantelor de asigurare ale creditorilor de asigurare ai SAR City Insurance SA, intr-un termen de 60 de zile, calculat de la date publicarii Deciziei ASF referitoare la asigurator, in Monitorul Oficial.

Practic, FGA va incepe platile pentru pagubitii CITY Insurance in data de 29 noiembrie 2021.

Cererile se pot depune cel tarziu pana la 90 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data nasterii dreptului de creanta, atunci cand acesta s-a nascut ulterior.

Tinand cont de situatia pandemica existenta, FGA face apel catre potentialii creditori de asigurare sa depuna solicitarile Online, sau prin intermediul unui serviciu postal.

Prin intermediul serviciului de Email, FGA recomanda: Cereri de plata (Anexa 9 si 10): cerere.plata@fgaromania.ro

FGA mentioneaza, de asemenea, ca toate explicatiile necesare pentru demararea procesului de depunere a cererilor de plata sunt postate pe site-ul FGA, respectiv: www.fgaromania.ro

Fondul de Garantare a Asiguratilor s-a constituit ca persoana juridica de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor. Fondul este o schema de garantare in domeniul asigurarilor si are drept scop protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
EXCLUSIV: ASF a cerut in instanta falimentul CITY Insurance
VIDEO: XPRIMM Time for Business: FGA - Rol cheie in gestionarea falimentului CITY Insurance
VIDEO: Impactul falimentului CITY Insurance asupra clientilor si pagubitilor, pietei si asupra platilor si activitatii BAAR
VIDEO: XPRIMM Time for Business - Sfaturi de la avocati pentru clientii si pagubitii CITY Insurance