1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
FGA are resurse suficiente pentru ...

FGA are resurse suficiente pentru a incepe platile catre pagubitii CITY Insurance si are toate parghiile legale pentru a-si suplimenta necesarul de lichiditate

FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor are resurse suficiente pentru a incepe platile catre creditorii de asigurare ai CITY Insurance, iar in caz de nevoie are toate parghiile legale pentru a-si suplimenta necesarul de lichiditate, au precizat, pentru 1asig.ro, oficialii Fondului.

"In acest moment, tinand cont de disponibilitatile existente, putem spune ca Fondul de Garantare a Asiguratilor are resurse suficiente pentru a incepe platile catre creditorii de asigurare. Platile catre creditorii de asigurare se vor efectua in baza cererilor de plata si a cererilor de deschidere dosar depuse de catre acestia, analizate de FGA, conform prevederilor legale. In situatia in care in care FGA va constata ca nu are fonduri suficiente, institutia are toate parghiile legale pentru a-si suplimenta necesarul de lichiditate", au explicat reprezentantii FGA.

Conform acestora, Fondul de Garantare este in proces de preluare a evidentelor tehnico-operative de la CITY Insurance, in termenul legal. Dupa finalizarea acestei preluari, FGA va analiza portofoliul de daune preluat si impactul ulterior asupra fondurilor disponibile.

Ei au mai spus ca nu pot estima care va fi impactul falimentului CITY Insurance, care, conform nivelului companiei, va insemna cel mai mare faliment din industria de asigurari, cu mult peste falimentele ASTRA Asigurari si CARPATICA Asig cumulate, care s-au prabusit in anii 2015 - 2016.

La data de 22 septembrie 2021, disponibilitatile Fondului, conform evidentelor contabile, sunt in suma de 622.877.207 lei.

Potrivit FGA, valoarea platilor pentru societatea ASTRA Asigurari SA - in faliment, pana la 31 august 2021, este de 495.782.373 lei, iar valoarea platilor pentru societatea CARPATICA Asig - in faliment, pana la aceeasi data, este de 458.974.242 lei. 

Iar valoarea provizioanelor constituite in contabilitate pentru obligatii potentiale din litigii si alte cereri de plata la data de 31 august 2021 este de 115.848.442 lei pentru ASTRA Asigurari SA - in faliment si de 93.901.186 lei pentru Societatea CARPATICA Asig - in faliment. 

Din aceste date reiese un cost de aproape 1,2 miliarde de lei, ceea ce ne arata ca impactul CITY Insurance va fi mult mai mare de atat. Corelat cu disponibilitatile actuale, este foarte probabil ca FGA sa aiba nevoie de suplimentarea necesarului de lichiditate, iar asta se poate face prin cresterea contributiilor companiilor de asigurari din piata.

Cotele de contributie stabilite prin Norma ASF nr.17/2015 datorate FGA de catre asiguratori sunt de 1% pentru asigurari generale si de 0,4% pentru asigurari de viata, cotele aplicandu-se asupra volumului de prime brute incasate din activitatea de asigurari directe. 

FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor a anuntat luni, 20 septembrie, ca poate primi cereri de deschidere a dosarelor de dauna din partea posibililor creditori ai CITY Insurance, insa cererile de plata se vor putea depune doar dupa ce se publica in Monitorul Oficial decizia retragerii autorizatiei de functionare a asiguratorului. Gasiti procedura AICI!

Clientii si pagubitii CITY Insurance vor putea primi despagubiri de la FGA in valoare de maxim 500.000 de lei pentru o creanta de asigurare, conform Ordonantei de Urgenta adoptate de Guvern. Totodata, Fondul va avea dreptul sa efectueze plati aferente despagubirilor/ indemnizatiilor cuvenite creditorilor de asigurari in termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial a deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara de retragere a autorizatiei de functionare si de constatare a starii de insolventa a asiguratorului.

Totodata, detinatorii unei polite de asigurare emisa de Societatea de Asigurare Reasigurare CITY Insurance sunt protejati prin lege in urma retragerii autorizatiei de functionare si constatarea starii de insolventa a acestei societatii. Acestia pot denunta polita deja emisa si pot incheia una noua la o alta companie autorizata. Gasiti AICI pasii de facut pentru denuntarea politelor!

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis respingerea planului de finantare pe termen scurt si a planului de redresare, retragerea autorizatiei de functionare, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance - cel mai mare jucator din piata locala, cu o cota de 20% per total industrie si de 45% pe segmentul RCA, cu peste 3 milioane de polite in portofoliu.

 

CITITI PE ACEEASI TEMA:
TIMELINE: Istoria CITY Insurance in 23 de ani de activitate