1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
FGA primeste cereri de deschidere ...

FGA primeste cereri de deschidere a dosarelor de dauna din partea potentialilor creditori de asigurare ai CITY Insurance. Vezi care e procedura!

FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor a anuntat luni, 20 septembrie, ca poate primi cereri de deschidere a dosarelor de dauna din partea posibililor creditori ai CITY Insurance, insa cererile de plata se vor putea depune doar dupa ce se publica in Monitorul Oficial decizia retragerii autorizatiei de functionare a asiguratorului.

Fondul de garantare a asiguratilor (FGA) a luat act de Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare Reasigurare CITY Insurance si constatarea starii de insolventa a societatii, urmand ca Autoritatea de Supraveghere Financiara sa promoveze, in instanta, cererea de deschidere a procedurii de faliment impotriva asiguratorului. 

Astfel, incepand de luni, 20 septembrie, FGA poate proceda, la cererea posibililor creditori de asigurari ai Societatii de Asigurare Reasigurare CITY Insurance S.A, la deschiderea dosarelor de dauna. Cererea de deschidere a dosarului de dauna (Anexa 7) se poate completa in situatia in care s-a produs un eveniment asigurat acoperit de o polita de asigurare in vigoare, in perioada cuprinsa intre data retragerii autorizatiei de functionare si data denuntarii contractelor de asigurare, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii falimentului, in instanta.

Potrivit legii, doar de la data publicarii deciziei ASF in Monitorul Oficial al Romaniei creditorii de asigurari ai Societatii de Asigurare Reasigurare CITY Insurance S.A pot depune cereri de plata la FGA ( Anexa nr 10) sau cereri de restituire prima (Anexa nr 9) . Cererile de plata se pot depune incepand cu data publicarii deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara de retragere a autorizatiei asiguratorului si pana la maximum 90 de zile de la ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii de faliment. 

Pentru creantele de asigurari nascute ulterior ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii de faliment, cererile de plata poate fi depuse in maximum 90 de zile de la data nasterii dreptului de creanta al creditorului de asigurari.

Conform Deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara, Fondul de garantare a asiguratilor va prelua evidentele complete ale dosarelor de dauna, precum si evidentele tehnico-operative si contabile aferente acestora, in termen de 30 de zile de la data retragerii autorizatiei de functionare a societatii. Dupa preluarea acestora, FGA va proceda la publicarea listelor potentialilor creditori de asigurare. 

Instrumentarea de catre Fond a cererilor de plata se va face doar dupa preluarea evidentelor complete ale dosarelor de dauna precum si a evidentelor tehnico-operative si contabile. 

Potrivit legii, art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari, doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului, si doar catre creditorii de asigurari care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

Insa, in prezent este in dezbatere o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor - FGA prin care se doreste majorarea cuantumului plafonului de garantare de la 450.000 lei la 500.000 lei (circa 100.000 euro), care se va aplica pe fiecare creanta. Aceasta majorare ar proteja mai bine asiguratii si pagubitii CITY Insurance in cazul in care va intra in faliment.

Tinand cont de situatia pandemica existenta, FGA face apel catre potentialii creditori de asigurare sa depuna solicitarile Online, sau prin intermediul unui serviciu postal. 

Prin intermediul serviciului de Email, FGA recomanda: 
Deschidere dosare dauna (Anexa 7): constatari.daune@fgaromania.ro 
Cereri de plata (Anexa 9 si 10): cerere.plata@fgaromania.ro 
Petitii/Sesizari: petitii@fgaromania.ro 

Pentru orice alte solicitari/intrebari etc: office@fgaromania.ro 

Comunicare cu mass-media: comunicare@fgaromania.ro 

Adresa Postala: Strada Vasile Lascar nr.31, CP: 020492, sector 2, Bucuresti.

FGA mentioneaza, de asemenea, ca toate explicatiile necesare pentru demararea procesului de depunere a cererilor de deschidere a dosarelor de dauna sau a cererilor de plata sunt postate pe site-ul FGA, respectiv: www.fgaromania.ro 

Fondul de Garantare a Asiguratilor s-a constituit ca persoana juridica de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor. Fondul este o schema de garantare in domeniul asigurarilor si are drept scop protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator.

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis respingerea planului de finantare pe termen scurt si a planului de redresare, retragerea autorizatiei de functionare, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance - cel mai mare jucator din piata locala, cu o cota de 20% per total industrie si de 45% pe segmentul RCA.

Societatea de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance a inregistrat, in 2020, un volum al primelor brute subscrise de 2,3 miliarde lei (478 milioane euro), cu 17% mai mare decat in 2019, si un volum de plata al despagubirilor de 1,4 miliarde lei (290 milioane euro) cu 19% peste nivelul anului anterior.

La sfarsitul lunii decembrie 2020, portofoliul CITY Insurance era alcatuit din 3.246.562 polite de asigurare. Acesta include polite pentru 191.481 locuinte, 207.335 persoane asigurate pentru riscul de accidente, 2.724.372 de autovehicule.

Daca va fi declarat in instanta, falimentul CITY Insurance va deveni cel mai mare faliment din industria de asigurari.
 

CITITI PE ACEEASI TEMA:
CEL MAI MARE FALIMENT din industrie: ASF a decis retragerea autorizatiei de functionare a CITY Insurance si deschiderea procedurii de faliment
UNSAR (dupa retragerea autorizatiei CITY): Piata asigurarilor RCA din Romania va continua sa functioneze si va depasi aceasta situatie
Madalin ROSU: BAAR da asigurari ca va actiona cu respectarea legii si a celor mai inalte standarde de profesionalism si eficienta
PAID: Asigurarea impotriva dezastrelor naturale ramane valabila si cand distribuitorul intra in faliment