1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Eu, robotul

Aflata in plina evolutie tehnologica, societatea actuala discuta, cu din ce in ce mai mult entuziasm, despre robotii inteligenti. Cu masinarii care incep sa recunoasca reactii umane sau care pot invata singure, din propriile greseli, cum sa execute anumite sarcini, lumea contemporana pare sa fi ajuns din urma, in sfarsit, nenumaratele filme si carti care trateaza acest subiect.

Insa, odata cu inteligenta artificiala, apar, deopotriva, oportunitati si temeri cu privire la impactul pe care l-ar putea avea aceasta la nivel social. Iar unul dintre cele mai des citate scenarii nu este, asa cum ne-am astepta, cel al unui razboi om-masina, ci unul mult mai simplu, dar cu un impact semnificativ la nivel global: cel al automatizarii multora dintre job-urile realizate, astazi, de oameni.

Scenariul inlocuirii oamenilor de catre roboti in cadrul diverselor locuri de munca care presupun sarcini repetitive sau care nu necesita un grad mare de creativitate prinde contur pe masura ce evolutia tehnologica aduce la lumina roboti cu abilitati din ce in ce mai bune. Iar domeniul asigurarilor va fi afectat in mod inevitabil.

Recent, o analiza realizata de o firma de consultanta concluziona faptul ca profesia de subscriitor (n.red. underwriter) va deveni una tot mai putin cautata in viitorul apropiat, forta de munca de pe acest segment fiind estimata sa scada, in SUA, cu 6% pana in 2022. Tot in America a fost lansat de curand Evia, agentul de asigurare "robot", iar datele disponibile pe site realizat de BBC arata ca jobul de subscriitor de asigurari "este destul de probabil" sa fie automatizat in urmatorii 20 de ani, cu 66% sanse de automatizare.

Este interesant de vazut cum vor reactiona profesionistii din asigurari in fata unor astfel de schimbari, avand in vedere viteza de raspuns destul de lenta a companiilor din domeniu, care inca se lupta sa integreze cu succes instrumentele digitale in cadrul propriilor operatiuni de marketing, vanzare sau interactiune cu clientii.