1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cum arata sistemul ideal de pensii?

Conform prognozelor ONU, populatia Romaniei va continua sa se reduca, si va ajunge in 2050 la aproximativ 15 milioane. Motivele sunt atat sporul negativ cat si migratia (Romania inregistrand a doua cea mai mare migratie dupa Siria, care este o tara aflata in razboi), atrage atentia Asociatia CFA Romania.

Nu numai ca populatia se va reduce, dar va si imbatrani, ceea ce va avea consecinte negative asupra dezvoltarii economice si de asemenea va pune o presiune puternica asupra sistemului public de pensii. Probabil acesta va deveni nesustenabil fara o majorare substantiala a varstei de pensionare (de exemplu, in prezent in Germania este o dezbatere cu privire la majorarea varstei de pensionare la 69 de ani, iar Germania este o tara care poate atrage lucratori cu grad inalt de calificare profesionala) si/sau o majorare a fiscalitatii.

O solutie pentru sustenabilitatea sistemului de asigurari sociale ar putea fi importul de forta de munca, insa acesta depinde foarte mult de nivelul de trai pe care poate sa il ofere Romania. Iar in acest caz, Romania nu este intr-o situatie buna, pentru atragerea unui personal inalt calificat, Romania va intra in concurenta cu tari mult mai dezvoltate (de exemplu Germania, Franta, Italia, Austria, Olanda etc.). Prin urmare sansele sunt minime de a castiga competitia cu tarile anterior mentionate, spun specialistii CFA.

Ca urmare, pentru asigurarea unei independente financiare la varta pensionarii, o mare parte din efort va fi cel propriu - economisirea/investirea personala pentru a depinde cat mai putin de sistemul public de pensii la varsta pensionarii. Prin urmare, de la generatia X in jos, in planificare comportamentului de economisire, prudent este sa consideram ca pensia publica va fi foarte mica (daca va mai fi) in raport cu nevoile financiare (da, asigurarile sociale sunt de fapt o taxa, nu un beneficiu pentru platitor).

Aceasta situatie este observata deja pe plan international, inclusiv in tarile dezvolate: deja varsta de pensionare se majoreaza (cu protestele sociale aferente), sau pensionarii se reintorc in campul muncii, deoarece pensia publica este insuficienta pentru acoperirea cheltuielilor curente si de sanatate (Romania neavand o situatie buna nici la acest capitol). De exemplu reintoarcerea in campul muncii se manifesta in Statele Unite, (unde sistemul privat de pensii este optional).

Insa, cum ar putea fi reformat sistemul de pensii pentru a fi pregatit pentru socul demografic?

CFA Institute impreuna cu Mercer a realizat un studiu cu cele mai bune practici la nivel international pentru construirea unui sistem de pensii. Acest studiu a fost tradus de catre CFA Romania si prezentat intr-o conferinta dedicata. Studiul cuprinde 10 pricipii care au rolul de a face sistemul de pensii sa fie sustenabil si sa functioneze in acelasi timp in beneficiul contributorului.

Aceste principii sunt:

  1. "Guvernul trebuie sa stabileasca obiective clare pentru intregul sistem de pensii. Aceste obiective trebuie sa includa rolurile complementare ale fiecarui pilon, si sa contina prevederi referitoare la asigurarea unui venit minim, pentru atenuarea saraciei in randul populatiei varstnice."
  2. "Trebuie sa existe un nivel minim de finantare al sistemului general de pensii. Acest sistem general va fi disponibil tuturor participantilor eligibili, indiferent daca contributiile la sistemul de pensii provin de la angajatori, angajati sau de la cei cu profesii liberale, precum si celor care au varsta pentru a munci, si primesc anumite forme de venituri de inlocuire. In esenta, aceasta inseamna ca fiecare participant eligibil (persoana care a muncit vreodata) va avea un cont de pensii care il indreptateste sa primeasca venituri in viitor."
  3. "Trebuie sa existe optiuni standard de participare la sistemul de pensii, atractive si eficiente din punctul de vedere al costurilor, pentru participantii care nu doresc sa faca alegeri in acest sens. Aceste optiuni trebuie sa cuprinda atat perioada de dinainte de pensionare, cat si pe cea de dupa pensionare."
  4. "Costurile totale de administrare si investire ale fiecarui plan de pensii trebuie sa fie facute publice. Este necesar un anumit nivel de concurenta in cadrul sistemului, pentru a incuraja stabilirea corecta a acestor costuri."
  5. "Sistemul de pensii trebuie sa aiba un anumit nivel de flexibilitate, deoarece fiecare participant are o serie de circumstante personale si financiare specifice. Aceasta flexibilitate include recunoasterea faptului ca pensionarea poate aparea la varste diferite si in moduri diferite in cadrul populatiei."
  6. "Beneficiile furnizate in timpul anilor de pensie de catre sistem trebuie sa se concentreze pe furnizarea de venituri lunare. Totusi, sistemul trebuie sa permita si contributii sau retrageri de capital in perioada anilor de pensie, fara insa a afecta negativ adecvarea de ansamblu a solutiei."
  7. "Contributiile (sau beneficiile acumulate) la nivelul minim stabilit trebuie sa fie considerate ca intrand in drepturi imediat si sa fie transferabile. Aceste beneficii acumulate trebuie insa sa fie accesibile imediat doar in anumite conditii, cum ar fi pensionarea, decesul ori invaliditatea permanenta."
  8. "Guvernul trebuie sa ofere facilitati fiscale sistemelor de pensii finantate, de o maniera echitabila si sustenabila. Aceste facilitati au scopul de a oferi stimulente pentru economisirea voluntara si de a recompensa participantii pentru lipsa accesului la aceste economii pana la pensie."
  9. "Sistemul de guvernanta corporativa al fondurilor de pensii trebuie sa fie independent fata de guvern si sa nu fie sub controlul angajatorilor."
  10. "Sistemul de pensii trebuie sa constituie obiectul unor reglementari adecvate, care sa includa reglementarea prudentiala a fondurilor de pensii, cerinte de transparenta in comunicare si un anumit nivel de protectie a participantilor la sistemul de pensii."
Asociatia CFA Romania, in parteneriat cu Facultatea de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE Bucuresti, organizeaza conferinta "Viitorul sistemului de pensii din Romania - In anul 2030 vom mai avea pensie de la stat?", in data de 13 decembrie 2019. Conferinta se va desfasura la Academia de Studii Economice - ASE, Bucuresti, sala Aula Magna, incepand cu ora 10:00. Va puteti inscrie la eveniment completand acest formular pana in 12 decembrie.