1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Contributia pentru Pilonul II de ...

Contributia pentru Pilonul II de pensii va creste de la 3,75% la 4,75%

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri, 16 martie 2022, o Ordonanta de urgenta care prevede majorarea cu un punct procentual, incepand cu 1 ianuarie 2024, a contributiilor la fondurile private de pensii (Pilon II).

Masura este inclusa in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), care prevede totodata, ca termen de adoptare, data de 31 martie 2022.

"Reforma privind sistemul de pensii propusa in Planul National de Redresare si Rezilienta vizeaza elaborarea legislatiei prin care sunt urmarite asigurarea pe termen mediu si lung a sustenabilitatii si a predictibilitatii sistemului public de pensii, respectiv sustenabilitatea Pilonului II de pensii. Prin actul normativ adoptat astazi (miercuri - n.red.), se asigura respectarea calendarului stabilit prin PNRR (componenta C8, R6, jalon 213), contributiile la Pilonul II de pensii fiind in linie cu prevederile Strategiei Fiscal Bugetare", a anuntat Ministerul Muncii.

Contributia la fondurile de pensii administrate privat este parte din contributia de asigurari sociale datorata sistemului public de pensii si se deduce din veniturile brute lunare care reprezinta baza de calcul pentru contributia de asigurari sociale.

Baza de calcul, retinerea si termenele de plata a contributiei la fondul de pensii sunt aceleasi cu cele stabilite pentru contributia de asigurari sociale, conform sursei citate.

Potrivit celor mai recente date publicate de ASF, cele 7 fonduri de pensii private obligatorii - Pilon II aveau active in valoare de 89,63 miliarde de lei, la finalul lunii ianuarie 2022, in crestere cu 15% fata de nivelul inregistrat in urma cu un an.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau, in ianuarie, 7,814 milioane de participanti.

Pe Pilonul II sunt active urmatoarele fonduri de pensii: METROPOLITAN Life, ARIPI, AZT Viitorul tau, BCR, BRD, NN si VITAL.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
VIDEO: Cum ar trebui sa se faca platite din sistemul pensiilor private?
Doar 1 din 10 romani din Pilonul II isi verifica online contul de pensie privata