In ultima perioada s-a vorbit mult despre legea privind plata pensiilor private si au existat mai multe idei vehiculate. Despre acestea, si nu numai, am discutat cu Radu CRACIUN - Presedintele BCR Pensii si al APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania), in cadrul emisiunii Ora de Risc by XPRIMM, la RFI Romania.
"Pe Pilonul II, sumele administrate de cele 7 fonduri de pensii private obligatorii au ajuns la aproape 90 de miliarde de lei la sfarsitul lui 2021, in crestere cu 18,6% fata de finele lui 2020. In acelasi timp, sumele administrate de Pilonul III de pensii facultative au depasit 3,4 miliarde de lei, cu 16,5% mai mult decat in 2020", a precizat Andreea RADU, Redactor Sef, Publicatiile XPRIMM.
Ca numar de participanti, pe Pilonul II avem 7,78 milioane de persoane la finele anului 2021, iar in Pilonul III sunt circa 565.000 de participanti, crescand cu 37.000 fata de 2020, cel mai semnificativ spor din ultimii 5 ani.
VIDEO:
Cum considerati ca e cel mai bine sa se faca platile pensiilor private?
"In ultimele zile s-au incins spiritele pe dezbaterea acestui subiect. Trebuie sa spunem ca subiectul platii pensiilor private se discuta cu intarziere de cativa ani, pentru ca, asa cum era initial planificat inca de acum vreo cinci - sase ani, trebuia sa avem legea platii pensiilor private. Ea nu a aparut, din pacate. In toata aceasta perioada am folosit o abordare de tranzitie intermediara prin care banii au fost platiti integral, fie in plati esalonate de pana la maxim cinci ani. Aceasta abordare a fost justificata de faptul ca stagiile de cotizatie fiind in aceasta perioada incomplete fiind mici si sumele acumulate acolo au fost relativ mici. Deci, nu avea sens sa discutam de o esalonare pe un interval mai lung de timp", a raspuns Radu CRACIUN.
"Insa, ceea ce cred ca trebuie sa realizam este faptul ca un stagiu complet de cotizare va aduce zeci, sute de mii de lei in aceste conturi, iar plata lor intr-o singura suma cred ca ar trebui sa fie gandita cu mare atentie, pentru ca nu mi se pare o idee buna. Nu trebuie sa uitam de unde am plecat si anume faptul ca Pilonul I de pensie publica si Pilonul II de pensie privata au fost gandite sa fie ingemanate, sa opereze impreuna, un sistem prin care pensia privata obligatorie era chemata sa completeze o pensie publica, care urmeaza sa fie in suferinta din ce in ce mai mult. Asta e motivul pentru care contributie la Pilonul 1 si Pilonul 2 sunt derivate din acea contributie la asigurari sociale pe care orice angajat o are, urmand ca apoi banii sa plece in doua directii, pe de o parte in bugetul asigurari sociale si pe de alta parte in conturile individuale de Pilon 2. Atata vreme cat platile sunt in ingemanate, logic ar fi ca si plata la pensie sa fie la randul ei ingemanata intre Pilonul 1 si Pilonul 2, insemnand ca Pilonul 2 sa fie tot o plata lunara. Pana la urma trebuie sa recunoastem ca de fapt asta este definitia unei pensii, e vorba de un venit platit lunar pentru beneficiari", a adaugat invitatul.
Aceasta a mai explicat ca plata pensiilor nu va fi facuta de catre administratorii fondurilor de pensii, ci de entitati specializate. "Din punctul de vedere al administratorilor actuali ai fondurilor de pensii, indiferent cum se va face plata, pentru noi tot o plata unica va fi. Aceste plati esalonate catre beneficiari vor fi facute de niste entitati specializate, de niste fonduri specializate in plati. In momentul in care cineva va iesi la pensie, sa zicem si este in momentul de fata participant la BCR Pensii, noi vom vira intreaga suma pe care el a acumulat-o catre aceasta entitate platitoare, urmand ca apoi sumele respective sa fie gestionate de ea. Deci, indiferent daca respectivul ar avea posibilitatea sa opteze pentru o plata unica sau esalonata, pentru noi tot o plata unica va fi si anume plata catre acest vehicul de plata".
In ceea ce priveste platile, Radu CRACIUN spune ca, din ceea ce vedem ca se intampla si in alte tari, in esenta vor existat doua optiuni. "Pe de o parte va exista optiunea unei pensii viagere, pe care aceasta enititate platitoare ar putea sa o ofere. Deci, oricat de mult traiesti, vei primi o pensie care este stabilita de la bun inceput si la limita daca traiesti foarte mult, e posibil in final sa beneficiezi de mai multi bani decat ai contribuit efectiv in acest fond, dupa cum si viceversa, daca traiesti mai putin, vei beneficia de mai putin bani. Avantajul acestei abordari va fi ca ai o protectie la longevitate, indiferent cat de mult timp traiesti vei primi aceasta suma constant. Dezavantajul va fi ca sumele nu vor fi mostenite, nu se vor lasa mostenire. A doua obtiune ar putea fi aceea in care optezi pentru un interval fix de timp in care sa primesti bani ... 7 ani, 10 ani. Ramane de vazut cum se vor stabili corect regulile. Banii in acest caz vor intra intr-un fond probabil de risc scazut, care va investi in titluri de stat, depozite bancare si ei in felul acesta vor genera un randament investitional mai scazut, pentru ca si riscul este scazut, dar nu vor fi lasati sa zaca acolo. Avantajul ar fi acela ca esti sigur ca iti consumi toti banii, ceea ce prima varianta nu iti garanteaza. In acest caz vei cheltui intreaga suma economisita - daca cumva se intampla sa decedezi mai repede decat perioada aleasa, atunci pentru restul de ani mostenitorii vor beneficia de sumele respective. Dezavantajul este daca voi trai foarte mult - daca imi esalonez aceste plati pe 10 ani si voi trai 20 de ani dupa pensie, incepand cu anul 11 am o problema, pentru ca practic din acel moment nu voi mai avea o pensie privata, voi avea doar pensia publica. Deci, obtiuni ar exista, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei."
Mai multe declaratii puteti urmari in video-ul de mai sus!
Va invitam sa nu pierdeti niciuna dintre editiile emisiunii "Ora de Risc", difuzata in fiecare marti, de la 17.30, si sambata, de la ora 10.10, la RFI Romania. Ea poate fi ascultata LIVE pe www.rfi.ro sau pe undele RFI: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm. Emisiunea poate fi ascultata si in format podcast (cautati RFI Romania / Ora de risc).
Emisiunea "Ora de risc" este o emisiune despre si pentru clientiipietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Indragita emisiune a debutat in urma cu peste 11 ani, fiind realizata de XPRIMM si sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM.
Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".
Totodata, pentru a urmari toate emisiunile, dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM (click si pe clopotel pentru notificari)!