1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

COCA CONSTANTINESCU: 2018 va fi anul consumatorului si al maturizarii pietei de asigurari

2018 va fi anul maturizarii pietei de asigurari din Romania, a declarat Cornel COCA CONSTANTINESCU, Vicepresedinte, Sectorul Asigurari - Reasigurari, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), prezent in cadrul XPRIMM Time for Business - FORECAST 2018.

Acesta a prezentat principalele obiectivele ale ASF in 2018 pentru sectorul asigurari:

  • Consolidarea functiei de supraveghere prin dezvoltarea instrumentelor specifice de supraveghere pe baza de risc;
  • Actiuni de promovare in vederea cresterii gradului de constientizare a consumatorilor cu privire la functia pe care o indeplinesc produsele de asigurare;
  • Promovarea asigurarilor facultative de viata si sanatate;
  • Promovarea increderii in industria asigurarilor si in produsele de asigurare;
  • Protectia consumatorilor impotriva practicilor neloiale si abuzive si asigurarea stabilitatii pietei asigurarilor.

Cornel COCA CONSTANTINESCU a amintit ca, in 2017, piata a fost dependenta de asigurarile auto. Astfel, politele RCA si CASCO reprezinta 75% din totalul primelor brute subscrise aferente asigurarilor generale si 59% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurari in primele noua luni ale anului 2017.

In ceea ce priveste provocarile pentru 2018, printre acestea se numara dezvoltarea insuficienta a pietei de asigurari facultative, grad ridicat de concentrare a pietei - primii 5 asiguratori realizeaza cumulat 70,38% din piata, dupa volumul PBS, pentru asigurari generale.

"Autoritatea isi doreste cresterea pietei asigurarilor, prin diversificare, fara periclitarea stabilitatii. Trebuie sa reducem dependenta de RCA, sa crestem asigurarile facultative si sa crestem gradul de cuprindere in asigurare a politelor PAD", a spus Cornel COCA CONSTANTINESCU.

El a atras atentia si asupra gradului mic de cuprindere in asigurare a locuintelor prin polita obligatorie PAD - 18,48% in septembrie 2017. "Personal nu inteleg cauza pentru care proprietarii de locuinte (peste 90% din locatari sunt si proprietari) nu incheie o polita de asigurare a locuintei, atat cea obligatorie, cat si cea facultativa".

Potrivit Vicepresedintelui ASF, primele efecte ale Legii RCA au fost:

  • Imbunatatirea modului de functionare a bazei CEDAM, ce este acum in administrarea BAAR. "Pana la finalul anului vom avea o noua baza de date, moderna";
  • Lansarea aplicatiei online pentru identificarea clasei bonus - malus;
  • Decontarea directa este produs optional, din ce in ce mai cerut.

"Acum exista o lege RCA moderna, o lege aplicabila pietei romanesti. Decontarea directa reprezinta un plus de reputatie pentru piata", a spus Cornel COCA CONSTANTINESCU.

Cum sustinem cresterea asigurarilor de viata si de sanatate?

Cornel COCA CONSTANTINESCU a precizat ca subscrierile aferente segmentului asigurarilor de viata au inregistrat o crestere cu 30%, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in timp ce subscrierile aferente segmentului asigurarilor de sanatate a inregistrat o crestere cu 52%, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

"Aceste date ne dau speranta ca incet incet se va schimba centrul de greutate de la asigurarile obligatorii inspre asigurarile facultative", a subliniat Vicepresedintele ASF.

"Deductibilitatea primelor de asigurare pentru asigurarile de sanatate a reprezentat un stimulent si o motivatie pentru potentialii asiguratii, permitand cresterea acestui segment, dar exista inca mult loc de crestere. Asigurarile de viata au crescut avand in vedere ca a crescut si creditarea, dar au devenit si o componenta investitionala si de protejare", a adaugat el.

"Cred ca 2018 este anul protectiei consumatorului, pentru ca vorbim de implementarea IDD si aplicarea GDPR. Consumatorul devine centrul de interes, acesta beneficiind de acelasi nivel de protectie indiferent de canalul de distributie", a subliniat Vicepresedintele ASF.

Cornel COCA CONSTANTINESCU a amintit si de faptul ca piata asigurarilor se pregateste pentru implementarea directivei IDD. Potrivit acestuia, cerintele noi aplicabile distribuitorilor vor intra in vigoare de la 1 octombrie 2018 si se refera la:

  • Informarea standardizata a clientului cu privire la produs, inclusiv a riscurilor - PID;
  • Informarea clientului cu privire la remunerare;
  • Verificarea adecvarii produsului la nevoile si posibilitatile financiare ale clientului;
  • Informatii suplimentare in cazul produselor de investitii bazate pe asigurari;
  • Reguli de conduita mai stricte, e.g. informarea clientului cu privire la acordare de consultanta, la existenta unui alt interes (conflict de interese), in afara de cel al clientului, modalitatea de solutionare a plangerilor etc.

Totodata, in acest an se va aplica GDPR - (Regulamentul General pentru Protectia Datelor Personale), din 25 mai 2018care stabileste norme referitoare la protectia persoanelor fizice in privinta prelucrarii datelor cu caracter personal si referitoare la libera circulatie a acestor date

Regulamentul stabileste:

  • O serie de principii legate de prelucrarea datelor cu caracter personal: principiul legalitatii, echitatii si transparentei; principiul exactitatii; principiul limitarilor legate de stocare; principiul integritatii si confidentialitatii.
  • Drepturile persoanei vizare: dreptul de acces la date; dreptul la rectificare; dreptul de stergere a datelor; dreptul de restrictionare a prelucrarii; dreptul la opozitie.
  • Numirea unui responsabil cu protectia datelor.

In opinia lui Cornel COCA CONSTANTINESCU, factorii care transforma industria asigurarilor sunt:

  • Inovatia tehnologica in asigurari - Modelele de business ale asiguratorilor si experientele consumatorilor sunt in transformare ampla ca urmare a proliferarii tehnologiei si a inovatiilor financiare, de exemplu robotul care ofera consultanta.
  • Competitie din ce in ce mai mare, generata de marile platforme tehnologice (Google, Amazon, IBM, Microsoft etc.) care vor avea tehnologia sa fie mai aproape de clienti (care se folosesc de propria tehnologie pentru a fi mai aproape de clienti), sa aiba informatii despre comportamentul acestora si sa vina cu propuneri adaptate fiecaruia. Din acest motiv sistemul de distributie se va modifica, catre furnizori, prin terti distribuitori de tehnologie sau echipamente.
  •  Micro - asigurarile - crearea de catre asiguratori a unor structuri separate pentru evitarea canibalizarii propriile produse mai scumpe. Majoritatea lucreaza prin operatorii de telefonie mobila, ca vehicul pentru asigurarea platii (atat colectarea primei cat si plata despagubirilor se efectueaza pe baza facturii de telefon, sau utilitati). Reprezinta un factor de crestere a incluziunii financiare.

Oficialul ASF a precizat si faptul ca sunt necesare, in piata de asigurari, educatia financiara si pregatirea profesionala.