1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
BCE semneaza Memorandumul de ...

BCE semneaza Memorandumul de intelegere cu autoritatile nationale din sase state membre ale UE care nu participa la supravegherea bancara europeana

Banca Centrala Europeana (BCE) a incheiat un Memorandum de intelegere multilateral cu autoritatile nationale competente (ANC) ale celor sase state membre ale UE care nu participa la supravegherea bancara europeana. Memorandumul va asigura un cadru prin intermediul caruia Cehia, Danemarca, Polonia, Romania, Suedia si Ungaria vor face schimb de informatii si isi vor coordona activitatile de supraveghere.

Acordul urmareste sa intensifice in continuare cooperarea in materie de supraveghere la nivel european, pe fundamentul relatiilor de cooperare deja solide dintre BCE si ANC ale statelor membre ale UE care nu participa la supravegherea bancara europeana, dezvoltate prin activitatea desfasurata de Autoritatea bancara europeana.

Memorandumul asigura un cadru prin intermediul caruia statele membre vor face periodic schimb de informatii cu privire la teme si aspecte din sfera supravegherii care vizeaza institutiile transfrontaliere supravegheate, precum si la metodologii, abordari si prioritati aferente acestui domeniu.

Totodata, Memorandumul incurajeaza BCE si ANC sa se informeze reciproc cu privire la masurile planificate care pot fi relevante pentru atributiile altei autoritati, ceea ce va putea contribui la reducerea riscurilor de fragmentare pe pietele bancare europene in perioadele de criza.

BCE doreste sa consolideze cooperarea cu ANC ale statelor membre care nu participa la supravegherea bancara europeana deoarece sectoarele bancare ale acestora sunt strans interconectate. Unele banci supravegheate de BCE au filiale in statele membre respective sau expuneri semnificative din credite fata de acestea si isi desfasoara o mare parte din activitati in tarile respective. La randul lor, unele institutii cu sediul in statele membre care nu participa la supravegherea bancara europeana au o prezenta semnificativa in jurisdictiile aflate sub supravegherea bancara europeana.

Memorandumul este incheiat in baza dispozitiei legale potrivit careia BCE si autoritatile competente ale Uniunii Europene incheie un memorandum de intelegere in materie de supraveghere, astfel cum este prevazut in Articolul 3, alineatul 6 din Regulamentul privind MUS.

Nota:

BCE negociaza memorandumuri de intelegere cu autoritatile nationale si internationale in vederea instituirii unor cadre stabile de cooperare si partajare a informatiilor pentru supravegherea coordonata a bancilor si a filialelor si sucursalelor transfrontaliere ale acestora. Memorandumurile de intelegere.