1asig.ro
1asig.ro
Accidentele auto, printre ...

Accidentele auto, printre principalele cauze de ingrijorare ale romanilor

5 min. / 1.540 cuvinte
Accidentele auto, conform Barometrului UNSAR - IRES, sunt a patra cauza de ingrijorare pentru romani, la distanta mica de incendiu, dezastre naturale si de boli, a declarat Adrian MARIN, Presedintele UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

PROMO


"In Romania avem, din 2001 si pana in 2017, 40.000 de oameni decedati din accidente rutiere, in conditiile in care in cutremurul 1977 au murit 1.500 de persoane. Este de datoria noastra, a tuturor, sa constribuim la cresterea sigurantei rutiere", a spus Adrian MARIN.

Romania are cea mai mare rata a accidentelor rutiere fatale din UE. Astfel, conform Comisiei Europene, Romania a ocupat prima pozitie in clasamentul european privind rata deceselor pe sosele si in anul 2018, cu 96 de morti la un milion de locuitori (de la 99 de morti in 2017), aproape dublu fata de media UE care a fost de 49 de decese la un milion de locuitori.

Toate aceste accidente au efecte importante si pentru industria de asigurari, care achita zilnic despagubiri de 3 milioane de euro. "Despagibirile platite au crescut mai repede decat evolutia primelor subscrise. Pe RCA, despagubirile au avansat cu 14,7% in primele sase luni din 2019, iar rata daunei a crescut de la 78% la 83,8%. Pe Casco, despagubirile s-au majorat cu 18,5%, in primele sase luni din acest an, iar rata daunei a urcat la 86,4%, de la 77%. Iar rata combinata a ajuns la 110,4% pe piata non-life, in S1. Pe RCA a urcat cu 10 puncte procentuale, la 117,05%, si a sarit cu 12 puncte procentuale pe Casco, la 122,2%", a explicat Presedintele UNSAR in cadrul conferintei "Asigurarile auto si siguranta in trafic in era digitala", organizate de BAAR si ISF.

"Cred ca suntem cu totii de acord ca accidentele auto sunt #Moarteacupicatura pentru o natiune, o chestiune de siguranta nationala. Trebuie in primul rand sa vorbim despre cei 40.000 care au disparut pe sosele intre 2001-2017 in accidente. Poate de aceea accidentele auto sunt a 4-a cauza de ingrijorare pentru romani - 67% dintre repondentii Barometrului UNSAR-IRES, la distanta relativ mica fata de incendiu (73%) si dezastrele naturale si de boli (70%)", a declarat Alexandru CIUNCAN, Directorul General al UNSAR.Studiu a fost realizat la solicitarea UNSAR, de catre IRES, in perioada 6-9 mai 2019, pe un esantion reprezentativ format din 1.348 de subiecti cu varste de peste 18 ani, utilizand metoda CATI.

De aceea, Uniunea urmeaza sa lanseze provocare de anvergura. "Plecand de la realitatile cu care se confrunta romanii, UNSAR, organizatie reprezentativa a industriei de asigurari din Romania, lanseaza o platforma nationala de comunicare pe tema educatiei si preventiei rutiere: ATENT IN TRAFIC (ajunsa la editia a II-a). Astfel, in luna noiembrie, derulam o serie actiuni corelate in spatiul public pentru cresterea gradului de constientizare privind comportamentul responsabil in trafic, in special in randul tinerilor", a spus Adrian MARIN.

La randul sau Alexandru CIUNCAN, subliniaza ca "trebuie sa ne uitam la riscuri si la prevenirea lor. La ce se intampla cu adevarat pe sosele. De aceea lansam tutror aceasta provocare a Platformei de educatie si preventie rutiera #ATENTinTRAFIC care este dedicata tinerilor si care este fully digital. Obiectivul nostru este de a creste vizibilitatea unei probleme cu care ne confruntam si care, fara nicio exagerare, ne-ar putea implica pe oricare dintre noi, oricand".

Conform reprezentantilor UNSAR, platforma ATENT IN TRAFIC consta in: o campanie medie constand in pagina web dedicata pe Asiguropedia.ro si in o campanie in social media pe Facebook si LinkedIn; un concurs cu premii constand in cursuri pentru studenti la Academia Titi AUR; dar si materiale publicate in media pe subiect si alte surprize. Mesajul acesteia este "Accidentele rutiere sunt #Moarteacupicatura pentru o natiune".

UNSAR se implica permanent in diverse campanii de educatie financiara si rutiera, precum "FII TREAZ LA VOLAN!".

Demersul "FII TREAZ LA VOLAN!", aflat anul acesta la a IV-a editie, este initiat de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si se deruleaza cu sprijinul Politiei Romane, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si al BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

2.127 accesari