1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Siguranta rutiera: Romania ramane liderul UE la rata mortalitatii pe fondul accidentelor

Romania ocupa prima pozitie in clasamentul european privind rata deceselor pe sosele si in anul 2018, cu 96 de morti la un milion de locuitori, aproape dublu fata de media UE care a fost de 49 de decese la un milion de locuitori, arata cele mai recente date preliminare publicate joi, 4 aprilie a.c, de Comisia Europeana.

In 2017, Romania a raportat o rata a accidentelor rutiere de 99 de decese la milionul de locuitori.

Potrivit datelor europene, Romania a fost urmata in clasament de Bulgaria cu 88 de decese la un milion de locuitori, Letonia (78/milion de locuitori) si Croatia (77/ milion de locuitori). Intre timp, tarile UE cu cele mai bune rezultate in ceea ce priveste siguranta rutiera in 2018 au fost Marea Britanie cu 28 de decese la milionul de locuitori, Danemarca (30/milion de locuitori), Irlanda (31/ milion de locuitori) si Suedia (32/ milion de locuitori).

Comisia Europeana arata ca in 2010 sapte state din Uniunea Europeana inregistrau o rata a mortalitatii pe fondul accidentelor rutiere de peste 80 de decese/milion locuitori, in timp ce in 2018 numarul lor a scazut la doua (n.r Romania si Bulgaria).

Cei mai vulnerabili au fost pietonii, biciclistii, motociclistii si persoanele in varsta, cu preponderenta in zonele urbane.

In 2018, la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, au fost in jur de 25.100 de decese din accidentele rutiere. Acest lucru reprezinta o scadere de 21% comparativ cu 2010 si de 1% comparativ cu anul 2017.

Cu o medie de 49 de decese la un milion de locuitori, scaderea reprezinta o confirmare a faptului ca Uniunea Europeana este pe cale sa-si atinga obiectivul de a reduce la jumatate numarul de decese rutiere pana in 2020.

FII TREAZ LA VOLAN!

Cresterea sigurantei rutiere reprezinta o prioritate pentru Romania, iar necesitatea initiativelor care vizeaza cresterea sigurantei rutiere ramane la fel de importanta ca oricand. Printre acestea se numara si campania "FII TREAZ LA VOLAN!".

Cea de-a treia editie a acesteia s-a desfasurat in perioada iulie - septembrie 2018, fiind initiata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si derulata cu sprijinul Politiei Romane, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si al BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania. Urmareste pagina de Facebook oficiala "Treaz la volan" sau intra pe treazlavolan.ro.

Politia Romana a anuntat recent ca numarul accidentelor grave a scazut usor in 2018 (-1,4%), fiind constatate 8.519 astfel de evenimente, comparativ cu 8.642 de accidente in anul 2017.Totodata, numarul mortilor in urma accidentelor s-a redus la 1.862 de persoane anul trecut, fata de 1.951 in 2017 (-4,5%).