1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
ASF: Pensia facultativa, destinata ...

ASF: Pensia facultativa, destinata cresterii resurselor financiare disponibile la varsta pensionarii

Pensia facultativa (Pilon III) inseamna de fapt o metoda de economisire pe termen lung, destinata cresterii resurselor financiare disponibile la varsta pensionarii, atrage atentia ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara printr-un mesaj online.

Chiar daca in prezent au un grad redus de penetrare, in ultimii ani s-a observat o apetenta mai mare din partea angajatorilor in a oferi pensii facultative angajatilor, ca beneficii extrasalariale, dupa cum spun specialistii din piata. Asta s-a observat in cresterea totala a pietei in primul trimestru din 2021.

Valoarea totala a activelor nete ale fondurilor de pensii facultative a fost de 3,10 miliarde lei la finalul lunii martie 2021, in crestere cu aproximativ 30% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent si in crestere cu 6% comparativ cu finalul anului 2020. Numarul de participanti inregistrati in sistemul pensiilor facultative, la 31 martie 2021, a fost de 534.760 persoane, la 31 decembrie 2020 fiind inregistrati un numar de 527.336 persoane.

La nivelul Pilonului III, contributia medie a participantilor cu contributii virate la 31 martie 2021 a fost de aproximativ 145 lei/participant. La finalul lunii martie 2021, valoarea medie a unui cont in sistemul pensiilor facultative era de 5.797 lei, cu 4% mai mare decat in decembrie 2020.

In prezent exista zece fonduri de pensii facultative, administrate de opt societati de administrare a fondurilor de pensii private.

Pilonul III vizeaza sistemul de pensii facultative, fondurile de pensii facultative fiind administrate de societati pe actiuni, iar sistemul fiind bazat pe aderare facultativa si conturi individuale. Pensia facultativa Pilon III este destinata cresterii resurselor financiare disponibile la varsta pensionarii. Spre deosebire de "pensiile private obligatorii" (Pilonul II), legislatia privind pensiile facultative (Pilon III) nu conditioneaza participarea la fondurile de pensii facultative in functie de varsta, oricine avand posibilitatea sa contribuie la un fond de pensii facultative cu pana la 15% din veniturile brute realizate lunar, se precizeaza in Ghidul participantului la sistemul de pensii facultative Pilonul III.

Retine:
  • Pensia privata este suma platita periodic participantului sau beneficiarului, in mod suplimentar si distinct de cea furnizata de sistemul public.
  • Pilonul I reprezinta sistemul public de pensii.
  • Pilonul II este sistemul pensiilor administrate privat (pensii private obligatorii), administrate de societati pe actiuni, sistem bazat pe aderare obligatorie pentru persoanele cu varsta pana in 35 de ani si optional pentru persoanele cu varsta intre 35 si 45 de ani, contributii definite si conturi individuale.
  • Pilonul III este sistemul de pensii facultative, administrate de societati pe actiuni, sistem bazat pe aderare facultativa si conturi individuale.
Sistemul de pensii facultative - Pilonul III

Incepand cu iunie 2007, in sistemul pensiilor facultative Pilon III poate deveni participant orice persoana care castiga venituri dintr-o activitate profesionala impozitata, cum ar fi: salariatii, persoanele care lucreaza pe cont propriu sau care obtin venituri din alte activitati.

Pentru a putea beneficia de pensia facultativa, conditiile legale impun ca participantul sa aiba o varsta de cel putin 60 de ani, sa fi efectuat cel putin 90 de contributii lunare (nu neaparat consecutive) la fond si sa detina o suma minima acumulata in contul individual la fondul de pensii facultative Pilon III. Daca nu se acumuleaza 90 de contributii sau suma din cont nu este suficienta pentru o pensie minima, participantului i se acorda o plata unica.

Pentru angajatori, pensia privata facultativa poate reprezenta un instrument eficient de motivare a salariatilor si de management al resurselor umane, dar si o solutie avantajoasa din punct de vedere fiscal, prin deductibilitate fiscala. Angajatorii au oportunitatea de a-si atrage si fideliza salariatii performanti prin oferirea unor beneficii privind plata contributiei la un fond de pensii facultative Pilon III, pentru care se acorda deduceri fiscale.

Avantajele Pilonului III sunt urmatoarele:
- primiti mai multi bani cand iesiti la pensie;
- nu platiti impozit pentru contributie daca aceasta este mai mica decat echivalentul a 400 euro/an angajator/angajat;
- suma cu care contribuiti se deduce din impozitul pe venit (in conditiile de deductibilitate precizate mai sus);
- sunteti protejat financiar: la 60 de ani, suma acumulata in cont va fi la dispozitia dumneavoastra; o la fel se va intampla si in caz de invaliditate permanenta;
- in caz de deces, mostenitorii vor beneficia de banii din contul dumneavoastra;
- aveti libertate de miscare pentru ca dumneavoastra decideti: fondul de pensii la care contribuiti, nivelul contributiei si perioada in care o sa cotizati.

Contributiile la un fond de pensii facultative se stabilesc conform regulilor schemei de pensii facultative, se retin si se vireaza de catre angajator sau, dupa caz, de catre participant, in contul fondului de pensii specificat in actul individual de aderare.

Dupa pensionare, pensia facultativa Pilon III va fi incasata, sub forma unei sume platite periodic participantului sau beneficiarului, in mod suplimentar si distinct de cea furnizata de sistemul public de pensii. Pensia se plateste participantului, mandatarului desemnat de acesta prin procura speciala sau reprezentantului legal al acestuia, numai dupa atingerea varstei legale de pensionare.

Mai multe informatii despre Pilonul III puteti afla consultand "Ghidul participantului la sistemul de pensii facultative Pilonul III!