Legea de plata pe Pilonul II de pensii obligatorii ar putea fi finalizata anul viitor, a declarat Corona Irina RADULESCU, Director General Pensii Private, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Conform acesteia, initiatorul legislativ este Ministerul Muncii, in timp ce ASF asigura un suport tehnic.
Se doreste ca aceasta lege sa includa anuitati pe intreaga durata a vietii, insa in cazuri exceptionale, poate pentru cotizatii foarte mici, se ia in calcul si plata pensiei intr-i singura transa.
Corona Irina RADULESCU a prezentat si rezultatele sistemului la finalului lunii octombrie. Astfel, fondurile de pensii de pe Pilonul II si Pilonul III aveau active de circa 90 de miliarde de lei in octombrie, dintre care fondurile de pensii private obligatorii detineau active de 86,27 miliarde de lei, iar fondurile private facultative active de 3,2 miliarde de lei.
Contributiile de la inceputul sistemului au acumulat 69,29 miliarde de lei pe ambele piloane.
"Contributia medie pe participant a crescut practic nesemnificativ in octombrie fata de septembrie, la 209 lei, fata de 206 lei, in timp ce in octombrie contributia medie la Pilonul III, ceea ce s-a constatat si mai demult, a crescut de la 137 de lei in ianuarie la 173 de lei in octombrie, crescand practic apetitul pentru Pilonul III. Numarul de participanti este de 8,3 milioane, o crestere cu 0,2%, iar ratele de rentabilitate au variat in acest an de la peste 7% la peste 5%", a prezentat oficialul ASF.
Aceasta a mai precizat ca platile pentru pensionare, decese si invaliditate au depasit "borna de un miliard de lei". Cele mai multe au fost plati unice, avand in vedere ca sistemul nu a ajuns la un ciclu complet de acumulare si cotizare, de 30 - 35 de ani.
La Pilonul II de pensii platile au insumat 727 de milioane de lei, iar la Pilonul III au fost de 403 milioane de lei.