1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
60% dintre tineri nu vor avea ...

60% dintre tineri nu vor avea competentele necesare pentru piata muncii in 2030, inclusiv cele necesare pentru tranzitia la economia verde

Peste 60% dintre tinerii cu varsta intre 15 si 24 de ani de la nivel global (830 de milioane de persoane) nu vor avea competentele necesare pentru piata muncii in 2030, inclusiv cele pentru tranzitia la economia verde, arata raportul "Why the world needs to upskill young people to enable the net zero transition", realizat de PwC, UNICEF si Generation Unlimited.

Printre principalele cauze ale acestei situatii se numara lipsa unei strategii de educare si formare pentru piata muncii, bazata pe colaborarea dintre guverne, mediul de afaceri si organizatiile neguvernamentale, dar si accesul limitat sau inexistent la internet.

"Competentele tinerilor si, implicit, performanta lor pe piata muncii depind de capacitatea sistemelor de educatie si formare de a raspunde cerintelor angajatorilor. Desi in Romania rata generala a somajului este mica, se observa un decalaj de ocupare intre populatia tanara si populatia generala. Din pacate, progresele pentru integrarea tinerilor pe piata fortei de munca sunt modeste in ultimul deceniu, aratand nevoia unor politici educationale adaptate la transformarile economice", a declarat Dinu BUMBACEA, Country Managing Partner, PwC Romania.

In Romania, potrivit Institutului National de Statistica, in trimestrul al treilea din 2022, rata somajului a atins 23,9% in randul tinerilor (15-24 ani) comparativ cu rata generala de 5,4%.

In acelasi timp, numarul tinerilor din intreaga lume care nu au un loc de munca, nu urmeaza o forma de invatamant sau o formare profesionala se afla in prezent la cel mai ridicat nivel din 2005, dupa cum arata datele Organizatiei Mondiale a Muncii (OIM), iar pandemia a adancit si mai mult criza in educatie si formare.

Estimarile incluse in raport arata ca tranzitia catre o economie verde va crea 8,4 milioane de locuri de munca pentru tineri pana in 2030. Potrivit unei analize PwC UK, pentru fiecare loc de munca verde creat, alte 1,4 noi locuri de munca noi ii pot fi atribuite, iar multiplicatorul este chiar mai mare in sectoare precum energie, utilitati si productie.

Tranzitia catre o economie verde necesita o schimbare a tipurilor de locuri de munca si o transformare a modului in care oamenii lucreaza. Gestionarea acestei schimbari presupune calificare, recalificare si perfectionare, care vor avea un impact triplu: vor contribui la reducerea emisiilor de carbon, reducerea inegalitatii si gestionarea crizei somajului in randul tinerilor, arata raportul.

Presiunea pentru dezvoltarea de competente in domeniul economiei verzi este resimtita si mai mult in contextul in care ritmul de reducere a emisiilor de carbon trebuie sa creasca de 11 ori comparativ cu media globala realizata la inceputul anilor 2000 pentru a atinge obiectivele climatice de la Paris.

Prin urmare, va creste cererea pentru anumite locuri de munca (ex. in constructii), va schimba natura altora (ex. intretinerea vehiculelor electrice este diferita de cea a masinilor pe benzina), va crea noi locuri de munca (ex. mai multi experti in sustenabilitate) si chiar va elimina unele existente.

In martie 2020, PwC a lansat o colaborare strategica globala de trei ani cu UNICEF in sprijinul initiativei Generation Unlimited (GenU), care isi propune sa contribuie la dezvoltarea competentelor a milioane de tineri din intreaga lume. Mai multe detalii despre studiul realizat de PwC si UNICEF gasiti aici.