1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

22 de localitati au fost afectate de precipitatii. Atentionari de ploi torentiale si pericol de inundatii!

In ultimele 24 ore, pompierii militari si autoritatile locale au actionat in 22 localitati din 14 judete si municipiul Bucuresti, pentru inlaturarea efectelor produse de ploile abundente si vantul puternic, zeci de case, subsoluri, curti si anexe gospodaresti fiind inundate, informeaza IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

Potrivit rapoartelor operative transmise inspectoratelor pentru situatii de urgenta, la nivel national au fost inundate 23 de locuinte, 33 anexe gospodaresti, 135 curti, 77 beciuri si subsoluri. De asemenea, 9 copaci au fost doborati din cauza vantului puternic.

Totodata, in urma manifestarii fenomenelor, au fost avariate 16 autovehicule, 12 poduri si podete, iar 3 drumuri judetene au fost blocate temporar de aluviuni.

In comuna Vaideeni din judetul Valcea, din cauza precipitatiilor abundente, raul Luncavat a iesit din matca, fiind inundate mai multe gospodarii si autoturisme. Pompierii militari au actionat cu motopompe pentru evacuarea apei rezultate din producerea inundatiilor, dar si pentru salvarea animalelor aflate in pericol. Avand in vedere ca mai multe fantani au fost afectate, in cursul serii de joi, autoritatile locale au distribuit apa potabila populatiei din localitate.

In localitatea Novaci, din judetul Gorj, au fost inundate mai multe locuinte si beciuri din cauza revarsarii paraului Baltata, fiind necesara interventia cu motopompele pentru evacuarea apei.

Interventii punctuale ale pompierilor au mai avut loc in Capitala si in judetele Alba, Arad, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin, Cluj, Dambovita, Harghita, Ialomita, Mures, Timis si Suceava, pentru inlaturarea urmarilor ploilor cu aspect torential cazute in ultima perioada.

Cod galben de ploi torentiale si risc de inundatii

Peste 30 de judete sunt sub o avertizare cod galben de ploi torentiale, vijelii, descarcari electrice si izolat grindina, vineri, incepand cu ora 6.00 si pana la ora 23.00. De asemenea, pentru rauri din 16 judete va fi in vigoare o avertizare de inundatii, pana sambata, la ora 10.00.

Conform avertizarii Cod Galben emise de catre Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), pe parcursul zilei de vineri vor fi averse torentiale, vijelii, descarcari electrice si izolat grindina la inceput in Banat, Crisana si Maramures, apoi in Transilvania, Oltenia, in cea mai mare parte a Moldovei si in nordul Munteniei. Avertizarea vizeaza 32 de judete.

In intervale scurte de timp se vor inregistra cantitati de apa ce vor depasi frecvent 20-25 l/mp si pe arii restranse 40- 50 l/mp.

De asemenea, de vineri de la ora 16.00 si pana sambata la ora 10.00 va fi in vigoare o informare meteorologica. In acest interval, in Muntenia, Dobrogea si in sud-estul Moldovei vor fi perioade scurte de timp in care local instabilitatea atmosferica va fi deosebit de accentuata si se va manifesta prin intensificari puternice ale vantului cu aspect de vijelie, descarcari electrice, averse torentiale si grindina. Pe arii restranse vor fi cantitati de apa de peste 25-35 l/mp.

Pe parcursul noptii de vineri spre sambata va continua sa ploua local insemnat cantitativ si in centrul si in nord-estul tarii.

Totodata, hidrologii au emis o atentionare potrivit careia, pana sambata la ora 10.00, este Cod Galben de inundatii in bazine hidrografice din 17 judete.

Conform Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), se pot produce inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale Cotelor de atentie, pe raurile din bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur, Lapus (judetele Maramures si Satu Mare), Somes - afluentii mici aferenti sectorului aval S.H. Dej (judetele Cluj, Salaj, Maramures si Satu Mare).

De asemenea, sunt posibile depasiri ale cotelor de atentie, in intervalul 22 iunie, ora 12:00 - 23 iunie, ora 10:00, pe raurile din bazinele hidrografice Mures - bazin superior si afluentii aferenti sectorului amonte confluenta Aries (judetele Bistrita Nasaud, Harghita si Mures), Tarnava Mica - bazin superior si afluenti bazin mijlociu, Tarnava Mare - bazin superior si afluenti bazin mijlociu (judetele Harghita, Mures si Sibiu), Olt - bazin superior si afluentii aferenti sectorului amonte S.H. Hoghiz (judetele Harghita, Covasna si Brasov), Bistrita - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Suceava, Neamt, Harghita si Bacau), Trotus - bazin superior si afluenti bazin mijlociu (judetele Harghita, Covasna, Bacau si Neamt), Putna - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetul Vrancea),

Un alt Cod galben este valabil in intervalul 22 iunie, ora 18:00 - 23 iunie, ora 10:00, pe raurile din bazinele hidrografice Barlad - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Iasi, Neamt, Vaslui, Vrancea, Bacau si Galati).

Protectia bunurilor

Pe piata din Romania, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 20.000 euro. Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii.

In vederea cresterii gradului de constientizare a romanilor cu privire la pericolele la care le este expusa locuinta, cat si informarea acestora cu privire la formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurari obligatorii sau facultative de locuinta a fost lansat si campania "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte". Cea de-a V-a editie a proiectului s-a desfasurat intre 1 si 31 octombrie 2017. Mai multe detalii sunt disponibile pe asigurarealocuintelor.ro si pe Facebook.

La sfarsitul lunii aprilie 2018 erau active la nivel national peste 1,7 milioane de polite PAD, potrivit statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID Romania), societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor. Cu un grad de acoperire prin asigurarea obligatorie a locuintei de 50% la finalul lunii aprilie a acestui an, Brasov a urcat pe locul 1 in topul celor mai asigurate municipii din Romania.

In ceea ce priveste masinile avariate, daunele produse de fenomene naturale sunt acoperite de politele CASCO. Astfel proprietarii de masini care au fost afectati de copacii cazuti, pot fi despagubiti de catre companiile de asigurari. Totodata, cei care nu au polite CASCO si ale caror masini au fost avariate pe motive care tin de neglijenta administratiei publice pot depune plangere in instanta impotriva autoritatilor.

Gasiti aici o serie de Sfaturi pentru soferi in caz de inundatie.