1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Sezonul de reinnoiri 2014 la bilant

Chiar daca in cadrul Conferintei de la Baden-Baden, piata reasigurarilor era perceputa drept inca una "soft", neexistand factori majori care sa determine cresterea costurilor de reasigurare, erau destule motive de ingrijorare privind acest sezon de reinnoiri. Cum s-a caracterizat, intr-un final, sectorul reasigurarilor pentru piata din Romania?

Sezonul de reinnoiri 2014 la bilant

Inceput de an, final de sezon de reinnoiri a contractelor de reasigurare. Ianuarie este luna in care se cosmetizeaza ultimele detalii ale wording-urilor de reasigurare.

Sezonul de reinnoiri reprezinta, in fapt, un moment de bilant pentru societatile de asigurari si, ca la finalul fiecarui an, intreaga piata este interesata de modul in care s-au desfasurat aceste reinnoiri. Din pacate, sunt putine momentele in care companiile de asigurari discuta deschis despre acest subiect, desi in cazul specialistilor in asigurari nu se poate vorbi de lipsa abilitatilor de comunicare.

Reactia pietei de reasigurari era asteptata cu nerabdare in acest an, avand in vedere ca pentru o mare parte a asiguratorilor din Romania, in principal a celor axati pe segmentul asigurarilor auto, reinnoirile anterioare, 2012-2013, au fost extrem de dificile si indelungate. Motivul este cunoscut, si anume rezultatele negative inregistrate la nivelul intregii piete de asigurari si, drept urmare, retragerea suportului oferit de o mare parte a reasiguratorilor de top si/sau inasprirea conditiilor de reasigurare.

Mai mult, pe parcursul anului 2013 au existat voci ale reasiguratorilor care si-au exprimat ingrijorarea privind degradarea rezultatului pe property unde s-a inregistrat o crestere a pierderilor.

Existau deci destule motive de ingrijorare privind acest sezon de reinnoiri cu toate ca, inclusiv la Conferinta de la Baden-Baden, ultima intalnire a reasiguratorilor inaintea sezonului de reinnoiri, acestia considerau piata ca fiind inca una asa-zis "soft", neexistand motive majore de crestere a costurilor de reasigurare.

Si, intr-adevar, toate semnalele de pe piata arata ca, in acest sezon de reinnoiri, am beneficiat de o piata de reasigurari "soft" sau, mai bine spus, de o piata care nu a fost in mod clar una "hard".

Cu toate acestea, este imposibil sa generalizam si sa spunem ca toata lumea a primit o reducere de, sa zicem, 10% sau 30%, fiecare client/cont fiind pana la urma tratat individual si diferentiat in functie de rezultatele ultimilor ani.

Un lucru imbucurator, asa cum afirma specialistii in reasigurari, este existenta unei flexibilitati crescute a multor reasiguratori ce au parut mai relaxati in ceea ce priveste termenii si conditiile contractelor de reasigurare si solutiile oferite, raspunzand mai bine cerintelor companiilor de asigurare.

Motivele pentru aceasta stare de fapt sunt usor de gasit: absenta, in 2013, a unor pierderi majore care sa fi afectat intreaga piata de reasigurari, iar de aici un excedent de capital este unul din principalele motive; tot capital, dar de aceasta data nou aparut pe piata de reasigurari prin intermediul unor noi reasiguratori care au adus un suflu proaspat pietei, punand si ei o anumita presiune pe vechii reasiguratori, obligati astfel sa se adapteze noilor cerinte.

De asemenea, supra capacitatea de pe piata i-a facut pe multi dintre asiguratori sa cumpere mult mai inteligent, profitand de flexibilitatea neasteptata a reasiguratorilor.

S-a beneficiat si de o asa-numita "foame" a reasiguratorilor (apetit pentru risc), asiguratorii si brokerii de reasigurare putand pune presiune in sus, in ceea ce priveste capacitatea cumparata si calitatea acoperirii oferite, si o presiune in jos, referitor la pretul reasigurarii si retinere. Este un succes comun atat al asiguratorilor, cat si al brokerilor de reasigurare care au actionat in interesul acestora in mod inteligent, reusind sa obtina in primul rand o baza mai buna pentru viitor in conditii flexibile si la preturi ceva mai mici.

Un numar mare de reasiguratori si-au indreptat atentia spre piete precum cea din Romania, in speranta unor preturi mari in principal in sectorul auto, datorate rezultatelor anterioare negative, oferind astfel noi alternative cedentelor.

Se pare ca si viteza de raspuns a brokerilor si reasiguratorilor a fost mai mare - multi specialisti in reasigurari ai pietei din Romania, obisnuiti cu un ianuarie destul de aglomerat, aflat sub imperiul reinnoirilor, fiind in acest an mai linistiti -, astfel incat au reusit in mare parte sa incheie la timp contractele de reasigurare.

Si totusi, nu au existat schimbari majore privind reasigurarile, probabil si datorita faptului ca industria interna de asigurari nu a inregistrat, poate din pacate, cresteri sau scaderi majore.

Asigurarile de bunuri, pentru care estimarile au fost probabil prea optimiste, au inregistrat volume de prime cel mult apropiate de aceste estimari, iar pentru anul 2014 estimarile sunt similare cu cele de anul trecut sau din nou mult prea optimiste. Datorita influentei exercitate de PAID, primele de reasigurare pentru CAT s-au redus, companiile de asigurari reconsiderandu-si agregarea si expunerile. Multe dintre companii au reusit sa cumpere acoperiri cu retineri mai mici si capacitate crescuta la preturi similare cu cele de anul trecut, existand reduceri ale cotelor de ajustare intre 15% si 20%, iar in unele cazuri, procentul aplicat castigurilor estimate pentru prima minima si de depozit (MDP) a scazut simtitor.

Raspunderile civile generale si profesionale au stagnat, dar cu toate acestea limitele oferite au crescut competitia acerba intre reasiguratori, facand ca pretul reasigurarii sa scada uimitor, chiar si cu 30%.

In cazul asigurarilor maritime este greu de gasit o tendinta generala a reasigurarii atat pe piata interna, cat si pe cea internationala datorita varietatii tipurilor de portofolii detinute de companiile de asigurari. Sunt mult prea multe variabile luate in calcul in cazul fiecarui cont, reasigurarea fiind adaptata rezultatelor obtinute de fiecare companie in parte.

In cazul asigurarilor de garantii, desi rezultatele incep sa ingrijoreze intr-o oarecare masura, piata de reasigurari pare sa fi devenit ceva mai mare si mai flexibila, raspunzand tot mai bine numarului crescut de asiguratori de pe piata din Romania care ofera aceste produse. Exista ceva mai multa capacitate de reasigurare disponibila fata de anii trecuti, dar limitele oferite sunt inca la un nivel relativ redus.

Desigur, pentru piata de asigurari din Romania, marea provocare din punct de vedere al reasigurarilor a fost, ca in fiecare an, acoperirea pentru Raspunderile Civile Auto (RCA). A fost greu, dar se pare, conform specialistilor de pe piata, incomparabil mai usor fata de reinnoirile precedente. Desi un numar mare de reasiguratori de top refuza inca sa se implice in piata de RCA din Romania, piata de reasigurari pare ceva mai relaxata decat in trecut, noi reasiguratori oferind cotatii sau dorind sa participe in acest segment.

Este, cu siguranta, rezultatul reducerii intr-o oarecare masura a despagubirilor uriase in anul care a trecut si a faptului ca piata din Romania pare in sfarsit mult mai interesata sa imbunatateasca rezultatul pe aceasta clasa de asigurari si sa ia masuri in acest sens.

Se poate spune astfel ca, respectand anumite cerinte ale reasiguratorilor privind acoperirea si dovedind interes in imbunatatirea rezultatului, companiile de asigurari au avut in acest an mai multe alternative de reasigurare oferite de un numar crescut de reasiguratori la un pret care se pare ca nu a crescut fata de anul trecut.

Am avut, asadar, parte de un sezon de reinnoiri interesant, poate putin mai relaxat decat in trecut, ale carui rezultate speram ca vor contribui la dezvoltarea mult asteptata a pietei de asigurari din Romania.