1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Vesti bune pentru aproape 8 ...

Vesti bune pentru aproape 8 milioane de viitori pensionari. Fondurile Pilon II au marcat un plus serios

Fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II), la care cotizeaza obligatoriu peste 7,9 milioane de romani, au inregistrat, la nivelul datei de 3 martie, o crestere cu aproape 5,5% a activelor, fata de finalul lunii decembrie, potrivit analistilor ASF.

Datele analizate in rapoartele saptamanale ale ASF arata ca activele totale ale celor sapte fonduri au urcat cu 4,18% la nivelul lunii februarie. Anul 2022 a fost primul din istoria sistemului care s-a incheiat cu o pierdere pentru participanti, Valoarea Unitara a Activului Net (VUAN), cel mai important indicator din perspectiva participantilor, fiind cu circa 3% mai mica in decembrie decat in ianuarie, potrivit studiifinanciare.ro .

La finele lui 2022, activele administrate de Pilonul II au atins valoarea de 96,4 miliarde RON, record istoric pentru sistem, in conditiile in care si contributia medie a atins maxime istorice. In aproape 15 ani de activitate, in Pilonul II au fost virate contributii brute in valoare de 79 miliarde lei. Diferenta dintre activele nete la zi si contributiile brute, ajustate cu platile deja realizate (iesiri din sistem), reprezinta un castig in beneficiul participantilor de 18,5 miliarde lei (cca. 3,8 miliarde euro), net de toate comisioanele percepute de administratori.