1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Zodia Asigurarilor - Ce se ...

VIDEO: Zodia Asigurarilor - Ce se intampla cu sumele contribuite de romani, la fondurile de pensii private?

Unde au disparut sapte mld. lei? Putini romani stiu ca acele contributii la fondurile de pensii private, sunt investite mai mult de 60% in titluri de stat care au un grad mare de siguranta si unul microscopic de risc si doar 25% in actiuni solide, listate la Bursa din Bucuresti. In acest context, ceea ce a stat practic la baza "disparitiei" de moment a acelor bani au fost, de fapt, variatii normale ale preturilor activelor (adica a actiunilor si a titlurilor de stat).

In cel mai recent episod din Zodia Asigurarilor, de la Canal 33, George MOT, Expert Pensii si Owner al "Despre Pensii Private" si Sergiu COSTACHE, Presedinte, ApPA, au discutat despre ce se intampla cu sumele cu care noi, romanii, contribuim la fondurile de pensii private.

 

Anul trecut s-a vehiculat in presa ca au disparut bani din Fondurile de Pensii Private. Este adevarat? Si daca da, cati bani au disparut?

"Nu, nu este adevarat, nu a disparut niciun ban dinFondul de Pensii Private. Este vorba numai despre o fluctuatie, o crestere si o scadere a pretului activelor in care sunt investite contributiile pe care participantii le platesc. Contribuabilii trebuie sa retina ca banii care intra in Fondurile de Pensii Private, sunt investiti in mod continuu".

Potrivit specialistilor, suma respectiva de bani nu a dispartut, pur si simplu a fost o scadere a valorii fondurilor, dupa aproximativ 11-12 ani de crestere iar ulterior suma a fost recuperata.

Totodata, George MOT a explicat care sunt avantajele unei plati esalonate a Fondului de Pensie Privat dar si care sunt schimbarile legislative din ultima perioada. " Pentru a beneficia de suma stransa in Fond, se poate opta pentru plata unica, atunci cand banii sunt retrasi intr-o singura transa, sau varianta unei plati esalonate, care este mult mai avantajoasa, iar contribuabilul primeste banii sub forma rate, pentru aproximativ 5 ani. Avantajul unei plati esalonate este impozitul. In cazul in care o rata nu depaseste 2000 Ron, impozitul va fi zero (0) de fiecare data, iar sumele care depasesc 2000 Ron, vor avea un impozit de 10%".

Invitatul a precizat ca Fondurile de Pensii sunt foarte importante pentru bursa locala, acestea sprijina economia Romaniei si totodata elibereaza presiunea de pe bugetul pensiilor publice.

"Este important sa urmarim anumiti indicatori, in momentul in care alegem un Fond de Pensii Private. Costurile pentru fondul respectiv, riscurile la care este expus, randamentul obtinut, acestia sunt numai cativa dintre indicatorii de care trebuie sa tinem cont", a mentionat George MOT.

Mai multe detalii in video-ul de mai sus.

"Zodia Asigurarilor" este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii private, se adreseaza publicului larg si poate fi urmarita live pe Canal 33 HD si pe YouTube in fiecare joi, de la ora 17.00.

Pagina "Zodia Asigurarilor" poate fi gasita si pe Facebook, iar pentru a (re)vedea toate emisiunile, dezbaterile si interviurile realizate, va invitam sa accesati sau sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM.