1asig.ro
1asig.ro
VIDEO:  Viorel VASILE - Brokerii ...

VIDEO: Viorel VASILE - Brokerii au inteles avantajele digitalizarii si au crescut foarte mult vanzarile online. Piata brokerajului poate creste cu peste 10% in 2021

5 min. / 1.540 cuvinte
Potentialul pietei de brokeraj din Romania, tendintele ultimului an, digitalizare, obiceiurile consumatorilor, ingredientele succesului si obiectivele companiei pentru perioada urmatoarea sunt doar o parte din temele dezbatute cu Viorel VASILE, CEO, SAFETY Broker de Asigurare, in cadrul emisiunii Ora de Risc by XPRIMM, la RFI Romania.

PROMO


"In ciuda multor schimbari din industria de asigurari, brokerii de asigurare se afla, de mai multi ani, pe un trend ascendent. Anul trecut afacerile brokerilor au crescut cu peste 9% (la 7,86 de miliarde de lei) si au intermediat aproape 70% din totalul pietei de asigurari. Brokerii s-au adaptat, s-au digitalizat, s-au apropiat si mai mult de consumatorii de asigurari si au reusit sa treaca cu bine de aceasta perioada plina de provocari", a prezentat Andreea RADU, Redactor Sef, Publicatiile XPRIMM.Care au fost tendintele in evolutia brokerajului in asigurari in ultimul an?

"2021 nu numai ca este anul brokerilor, ci ultimii cred eu 10 ani au fost anii brokerilor. E drept ca brokerii vand 70% din totalul pietei, dar ar trebui sa amintim ca avem peste 90% din vanzarile de polite RCA. Brokerii sunt pentru anumiti asiguratori aproape singurul canal de distributie si nu trebuie privit ca un lucru negativ, este decizia fiecarui asigurator de a-si analiza costurile si a constata ca distributia prin intermediul brokerilor este mai rentabila, este mai ieftina comparativ cu distributia prin retele proprii. Revin la intrebarea ta, cum s-au adaptat brokerii, foarte simplu, prin digitalizare. Foarte multi au inceput sa inteleaga care sunt avantajele digitalizarii, au crescut foarte mult vanzarile online, dar cei care au avut cel mai mult de castigat au fost brokerii de retea, care au inteles ca digitalizarea ajuta forta proprie de vanzare in a creste performanta vanzarii. Trebuie sa incercam sa intelegem ca oamenii din industria de brokeraj pot deveni pregatiti in doua feluri: luandu-i de la 0, instruindu-i si avand rabdare cu ei sau pe oamenii pe care ii avem deja pregatiti sa incercam sa ii degrevam de tot ce inseamna partea uzuala, de rutina., iar acest lucru se poate face doar investind in digitalizare. Bineinteles ca sunt multe de facut, industria de brokeraj nu are tot timpul cea mai buna abordare sau cel mai bun mod de comunicare cu clientii, dar este loc de mai bine de fiecare data. Avand in vedere ca anul trecut piata de brokeraj a crescut cu undeva la 9%, eu estimez ca anul acesta exista potential si cred ca va creste cu peste 10%. Cifrele noastre comunicata la T1 arata o crestere de peste 20%. Exista potential de crestere, clientii in general in momentele de criza au tendinta de a apela la brokeri si de a beneficia de consultanta gratuita. Cred ca lucrurile arata momentan bine pentru piata de brokeraj", a declarat Viorel VASILE.

De opt ani SAFETY este lider al pietei de brokeraj. Care sunt principalele trei ingrediente ale acestui succes?

"Secretul este simplu, sa incerci sa recrutezi cei mai buni oameni din piata. Cheia succesului este sa reusesti sa recrutezi din piata cei mai buni oameni, dar sa ii si lasi sa faca ceea ce stiu ei cel mai bine. Bineinteles ca e nevoie si de partea de digitalizare, e nevoie de online. Noi suntem de 4-5 ani numarul unu si in piata de online, avand circa 50% din ea. Este clar ca asta este tendinta si clientii isi doresc din ce in ce mai mult sa isi achizitioneze singuri politele de asigurare. Asta este si motivul pentru care noi am lansat aplicatia mySafety, care nu ajuta doar clientul. In prima faza ideea noastra a fost sa ne indreptam catre clienti in plina pandemie, dar pasul doi este sa incercam sa ajutam si forta de vanzari. Si forta de vanzari are nevoie de digitalizare, sa fie degrevata de partea de rutina, de partea de backoffice. Daca reusim prin intermediul digitalizarii sa ii dam posibilitatea clientului sa poata cu un singur click sa-si reinnoiasca polita, sa faca plata cu cardul automat, este clar ca degrevam forta de vanzari si ii permitem vanzatorului de asigurari sa faca ce stie mai bine, sa vanda polite de asigurare", a explicat Viorel VASILE.

"A treia componenta este modul cum incercam sa "speculam" ceea ce se intampla in piata. In acest moment in piata avem o dezvoltare foarte mare pe cele doua linii de asigurari - garantii si sanatate. Daca ne uitam la T1, noi avem cea mai mare crestere, de 140%, pe linia de garantii. Noi investim in aceasta linie si am facut traininguri, am format oamenii in ultimii 4 - 5 ani si abia acum vedem efectele si beneficiem de investitiile pe care le-am facut in acesti ani. A doua linie cu cea mai mare crestere este, bineinteles, sanatatea. Noi avem undeva la peste 30% crestere pe linia de sanatate. Deci, e foarte important sa fii pozitionat in piata, sa stii care este directia in care se indreapta piata si sa poti sa folosesti oamenii cei mai buni din piata ca sa poti sa ajungi la vanzari in trendul pietei", a completat el.

Intrebat ce tipuri de asigurari au atras mai multe atentia romanilor in ultimul an, CEO-ul SAFETY Broker a raspuns: "Este clar ca incep si persoanele fizice sa caute asigurarile private de sanatate. Asta simt eu ca este tendinta si, asa cum vedem, exista din ce in ce mai multi jucatori in piata de asigurari de sanatate, care ataca si clasa de clienti persoane fizice si, in special, IMM-uri. Aici vad eu ca este potentialul foarte mare de crestere. In rest nu am sesizat o crestere importanta nici macar la asigurarile de locuinta. Bineinteles ca clientii isi fac in continuare polite RCA si mai vedem o crestere mare la asigurarile de calatorie. Cam toti romanii care pleaca in strainatate cer asigurari de calatorie si se asigura ca au inclus in polita si riscul de COVID. Cred ca trendul este pozitiv, dar nu as fi foarte entuziast in a crede ca exista o schimbare radicala in mentalitatea consumatorului roman. Consumatorul roman este acolo unde il ducem si noi, dar daca noi vindem o polita ieftina el are tendinta de a cumpara polita ieftina. Daca ii recomandam si il sfatuim sa aleaga o polita care este mai scumpa, dar ii genereaza un serviciu calitativ, cu siguranta se va indrepta catre ceea ce noi ii recomandam. Deci, noi avem consumatorul pe care il cream pana la urma".

Intentionati sa va listati la bursa? Ce planuri aveti pentru perioada urmatoare?

"Am spus ca vre sa facem schimbarea din SRL in SA pentru a putea cauta cele mai bune solutii in anul 2022 in vederea continuarii procesului de digitalizare. Pasul doi este ca, incepand cu 2022, dupa ce se termina criza pandemica, analizam posibilitatea de a dezvolta bussinesul in Bulgaria si Ungaria, in regim FOS (Freedom of Services), avand deja aprobarea ASF in acest sens. Nu am spus nicaieri ca ne vom cota la bursa, analizam mai multe posibilitati de finantare, bineinteles ca si bursa este o modalitate de finantare, dar nu avem inca o decizie si nu am stabilit foarte clar ca asta este directia in care mergem. Noi am facut, in primul rand, o schimbare de actionariat, si am cooptat pe CFO-ul companiei, Zenovia IAKAB, care a fost alaturi de noi inca de acum 16 ani, de la infiintarea companiei. Este o dovada ca ne dorim sa continuam bussines-ul pe care l-am generat impreuna. Vom decide in continuare, dupa ce avem cifrele financiare, care va fi directia, daca mergem catre un fond de investitii care sa faca o achizitie minoritara, noi putand sa ramanem majoritari si sa putem sa controlam businessul in continuare sau, de ce nu, chiar o cotare la bursa. Poate sa fie o solutie", a precizat Viorel VASILE.

Mai multe declaratii puteti urmari in video-ul de mai sus!

Va invitam sa nu pierdeti niciuna dintre editiile emisiunii "Ora de Risc", difuzata in fiecare marti, de la 17.30, si sambata, de la ora 10.10, la RFI Romania. Ea poate fi ascultata LIVE pe www.rfi.ro sau pe undele RFI: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm. Emisiunea poate fi ascultata si in format podcast (cautati RFI Romania / Ora de risc).

Emisiunea "Ora de risc" este o emisiune despre si pentru clientiipietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Indragita emisiune a debutat in urma cu peste 9 ani, fiind realizata de XPRIMM si sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM.

Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

Totodata, pentru a urmari toate emisiunile, dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM (click si pe clopotel pentru notificari)!

1.644 accesari
Sondaj

Care este riscul de care te temi cel mai mult pentru locuinta ta?

- Cutremur
- Inundatii
- Alunecari de teren
- Incendii
- Furtuna
- Furt
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO