Radu CRACIUN, Presedintele BCR Pensii si al APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania), a fost invitatul emisiunii Ora de Risc by XPRIMM, la RFI Romania, din aceasta saptamana. El ne-a vorbit despre noile pensii ocupationale (Pilon IV), ce sunt acestea, ce avantaje au, contributii si deductibilitate, precum si despre cresterea contributiei pe Pilonul II de pensii private obligatorii.
"La aproape 15 ani de la lansarea sistemului de pensii private facultative, iata ca vorbim de o noua pensie pentru romani, respectiv de pensia ocupationala de Pilon 4. Acest tip nou de pensie (Pilonul IV) vine in completarea celorlalte tipuri de pensii acordate in Romania, respectiv pensia de stat (Pilonul I), pensiile administrate privat (Pilonul II) si cele facultative (Pilonul III)", a afirmat, in deschidere, Andreea RADU. "Pe Pilonul II de pensii obligatorii avem 7 fonduri, pe Pilonul III de pensii facultative avem 10 fonduri, iar acum avem si primul administrator autorizat pe Pilonul IV de pensii ocupationale, respectiv BCR Pensii", a adaugat ea.
Video:
Radu CRACIUN a explicat ce sunt pensiile ocupationale si cum au aparut ele: "Pensiile ocupationale vin in completarea celor trei tipuri de pensii deja existente. Noutatea pe care acest produs o aduce este legata de faptul ca daca Pilonul 2 si Pilonul 3 sunt mai degraba produse financiare retail, care se adreseaza persoanelor fizice, pensiile ocupationale sunt un produs care se adreseaza in primul rand persoanelor juridice - companiilor. Partenerul, interlocutorul in oferirea acestui produs, sunt in primul rand angajatorii, pentru ca este un produs ce permite crearea unor fonduri de pensii dedicate pentru anumite tipuri de angajatori. In locul unui fond de pensii general, de pensii facultative asa cum este BCR Plus, ne vom putea gandi la un fond de pensii dedicat al companiei, care sa poarte chiar numele companiei respective."
"Acest Pilon 4 permite o customizare, o ajustare a caracteristicilor fondului, dupa preferinta angajatorului. In cazul Pilonului 3 exista un singur fond in care intra toata lumea pe niste parametri standard de comision, de profil de risc si asa mai departe. Prin existenta pensiilor ocupationale se deschide campul negocierilor cu angajatorii care isi doresc sa ofere acest beneficiu, prin construirea unui fond de pensii care sa vina in intampinarea dorintelor lor, din perspectiva comisioanelor care sunt negociabile, din perspectiva garantiei lor, din perspectiva profilului de risc pe care il are si asa mai departe. Este produs dedicat, care se poate ajusta pe preferintele angajatorilor ce doresc sa creeze un astfel de fond de pensii ocupationale", a adaugat el.
Invitatul a atras atentia asupra importantei marimii pentru un astfel de fond. "In momentul in care vrei sa poti sa faci o diversificare a investitiilor minime, in momentul in care fondul va trebui sa acopere anumite costuri de operare, nu poate fi foarte mic. Deci, ai nevoie de o marime, dupa o scara minima, iar asta presupune ca un fond de pensii ocupationale este un produs pentru angajatori mari, care au angajati de ordinul miilor, sau un produs si pentru angajatori medii, care fie sunt dispusi sa vina cu niste beneficii mari pentru proprii angajati, chiar daca numarul nu este spectaculos, contributia compenseaza lipsa numarului mare de angajati, sau mai multi angajatori medii care doresc sa vina impreuna si sa participe impreuna la un astfel de fond de pensii ocupationale. Deci scara, marimea, este importanta pentru a avea sens crearea unui astfel de fond."
Fondurile de pensii ocupationale pot fi un vector de imagine extraordinar de puternic pe piata muncii.
"Adica daca te numesti compania ABC si vrei sa iesi in piata muncii sa spui "veniti la noi pentru ca veti beneficia si de participarea la fondul de pensii ABC", deci nu este un fond oarecare, este unul care poarta numele companiei, dintr-o data ai o atractivitate mai mare si un vector de imagine puternic pe piata muncii. Asta ar presupune o anumita exclusivitate a participarii intr-un astfel de fond. Depinde de ce strategie de imagine si de HR va avea fiecare angajator", a precizat Radu CRACIUN.
"Sa vorbim putin de beneficiul de retentie pe care il ofera acest produs, pentru ca este una dintre deosebirile importante pe care le are fata de Pilonul 3. Si anume faptul ca in cel mult trei ani banii cu care angajatorul vine in acest fod de pensii ocupationale sunt banii angajatorului, nu sunt ai participantilor. Asta inseamna ca daca un participant va decide sa plece in acest interval de timp stabilit de angajatorel pierde acest beneficiu. Asta inseamna ca exista o componenta foarte importanta de retentie, pe care acest produs il are, ceea ce cred ca este foarte important intr-o piata a muncii caracterizata in perioada asta de fluctuatie. Deci, pentru angajatori este un instrument mult mai puternic de retentie a angajatilor decat, de exemplul, era Pilonul 3", a adaugat invitatul.
Mai multe declaratii puteti urmari in video-ul de mai sus!
Va invitam sa nu pierdeti niciuna dintre editiile emisiunii "Ora de Risc", difuzata in fiecare marti, de la 17.30, si sambata, de la ora 10.10, la RFI Romania. Ea poate fi ascultata LIVE pe www.rfi.ro sau pe undele RFI: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm. Emisiunea poate fi ascultata si in format podcast (cautati RFI Romania / Ora de risc).
Emisiunea "Ora de risc" este o emisiune despre si pentru clientiipietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Indragita emisiune a debutat in urma cu peste 11 ani, fiind realizata de XPRIMM si sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM.
Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".
Totodata, pentru a urmari toate emisiunile, dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM (click si pe clopotel pentru notificari)!