1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: Dezbatere XPRIMM Time for ...

VIDEO: Dezbatere XPRIMM Time for Business - Economiile pe calea redresarii post-COVID. O viziune romaneasca

Despre impactul crizei COVID-19 asupra economiei si industriei de asigurari, redresare si perspective, au discutat, joi, Membrii Consiliului Director al Asociatiei CFA Romania in cadrul emisiunii dezbatere XPRIMM Time for Business "Economiile pe calea redresarii post-COVID. O viziune romaneasca" (Economies on the post-Covid recovery road. A Romanian view).


Discutia interactiva, moderata de Daniela GHETU, Editorial Director, XPRIMM Publications, a fost transmisa pe canalul XPRIMM de YouTube si pe platforma Zoom.

Printre subiectele dezbatute se numara:
  • Impactul crizei COVID-19 asupra economiei - cazul Romaniei
  • Cand se vor reface economiile din regiunea noastra? Vom vedea in curand un peisaj economic "nevatamat"? Cum ramane cu Romania?
  • Operatiunile si rezultatele financiare ale asiguratorilor si ale fondurilor de pensii depind in mare masura de rezultatele investitiilor financiare ale acestora. Cum ii afecteaza criza in aceasta privinta?
  • Factori care influenteaza evolutia activitatii sectorului asigurarilor:
- Perspective de creditare bancara pe termen scurt / mediu
- Investitiile straine directe si investitiile publice in proiecte mari - ce se asteapta in aceasta privinta?
- Puterea de cumparare a populatiei - cat de mari vor fi resursele gospodariilor pentru economisirea si / sau achizitionarea de servicii financiare precum asigurarile?

Principalii vorbitori au fost:
  • Adrian CODIRLASU, CFA - President CFA Romania
  • Alexandra SMEDOIU, CFA - Vicepresident CFA Romania
  • Dorin Alex BADEA, CFA - Vicepresident CFA Romania
  • Dragos CABAT, CFA - Member CFA Romania
  • Mugur POPESCU, CFA - Member CFA Romania
  • Mihai PURCAREA, CFA - Member CFA Romania
PRINCIPALELE DECLARATII:

Adrian CODIRLASU
- Sunt de acord cu afirmatia ca ar putea urma cea mai mare recesiune de la Marea criza economica din anii 1930. Poate aparea si in Romania, iar cifrele economice se pot inrautati.
- La nivel mondial, consider ca acesta va fi primul an in care economia se va afla in recesiune dupa criza financiara din 2008. Statisticile arata ca va fi primul an cu o scadere a PIB-ului.Iesirea din aceasta criza va fi diferita de la o tara la alta. Unul dintre castigatori cred ca va fi SUA. De asemenea, Germania are spatiul fiscal necesar pentru a impulsiona economia. Surpriza pozitiva va fi Uniunea Europeana in ansamblu. In ceea ce priveste Romania, din pacate nu avem suficient spatiu fiscal si vom utiliza mai putini bani decat alte tari, ceea ce va influenta evolutia econonica. Si raportul Comisiei Europene indica o scadere economica de 6% pentru Romania in 2020.
- Exista o schimbare fundamentala in modul de lucru, dar si in comportamentul consumatorilor.
Aceasta criza a fortat companiile sa gaseasca solutii. Companiile au venit cu multe inovatii pentru a-si continua activitatea in aceasta perioada de pandemie. Au pus accent pe digitalizare. Fortate de imprejurimi, atat companiile cat si administratiile publice au facut investitii in acest sens, urmand a fi utilizate si dupa aceasta criza. Vom vedea mai multa activitatea in mediul online. Vor fi mai usor de accesat serviciile publice
- Aceasta pandemie a schimbat si mediul de lucru. A fost un experiment globat cu lucrul de acasa. Companiile vor putea angaja oameni din alte orase sau tari pentru a lucra de la distanta.

Alexandra SMEDOIU
- Criza actuala este, din punctul meu de vedere, diferita de Marea Criza economica din anii '30. In momentul de fata, nu stim cat de mari vor fi efectele acestei crize si nu avem nici macar suficiente informatii despre o posibila solutie pentru inlaturarea acestui virus.
- Asiguratorii vor raporta pierderi, dar nivelul acestora va depinde foarte mult de tipul companiei de asigurare. De exemplu, un asigurator de viata nu va avea daune directe foarte mari din cauza COVID-19, dar se va confrunta cu o retragere a econoniilor de catre clienti si cu renuntarea la polite. Ca asigurator de viata, este greu sa faci fata unei astfel de pierderi intr-un singur an. - In Romania, asigurarile de viata sunt un produs de lux: oamenii achizitioneaza aceata polita tarziu si renunta la ea rapid in situatii dificile. Oamenii nu au incredere in asiguratori
- Criza a determinat aparitia unor noi produse de asigurare.
- De asemenea, criza a adus niste schimbari pe care le asteptam oricum - nu intr-un timp atat de scurt, dar cu siguranta in urmatorii 10 ani. De asemenea, am invata ca adaptabilitatea este o abilitate esentiala pentru a supravietui in contextul actual.

Mugur POPESCU
- La fiecare doua saptamani se schimba litera care arata forma in care economia isi va reveni (V, U, W, L). Vom vedea daca va fi o revenire rapida - idee putin zguduita de ultimele stiri privind evolutia coronavirusului.
- In ceea ce priveste Romania, voi fi mai optimist decat colegii mei, deoarece pentru UE estimez o scadere mai mare decat in Romania. Daca vorbim de o scadere de aproximativ 5% in Romania, in UE scaderea va fi mai mare. A fost mentionat spatiul fiscal, dar pe spatiul monetar avem mai mult spatiu fata de celelalte. Asadar, avem mult spatiu pentru a reduce ratele si nu avem o datorie publica atat de mare, asa ca sunt mai optimist in general.
- Avem deja unele castiguri mari (ca urmare a aparitiei pandemiei). Toata lumea se bucura de tehnologie, iar Bucurestiul are una dintre cele mai ieftine si mai rapide viteze de internet din Europa, se poate observa ca beneficiem de acest lucru. De exemplu, am reusit sa imi platesc, anul acesta, taxele cu cardul, ceea ce reprezinta un salt urias in ceea ce priveste progresul, astfel incat sunt foarte optimist ca ne vom redresa mult mai bine decat alte tari.

Dorin Alex BADEA
- Este destul de clar ca aceasta este cea mai profunda recesiune economica. Este greu sa intelegem, deoarece nu poate fi comparata cu alte recesiuni anterioare, fiind prima de acest fel de la Marea Depresiune.
- Imi place sa ies din tiparul "litera" si sa aplic varianta matematica. Foarte multi sunt concentrati pe forma literei si ce litera sa aleaga pentru a defini forma recuperarii econnomice. Uitandu-te la cerere si oferta, si la structura economica, se observa un soc masiv generat de carantina. Cererea, precum si oferta se vor transforma odata cu comportamentul consumatorului. Aceasta revenire, dupa parerea mea, are forma unui radical, ce simbolizeaza o cadere foarte mare, iar apoi vom asista la o reconstructie foarte rapida dupa ridicarea carantinei. Viteza de recuperare nu va fi la nivelul atins de economie inainte de criza, ba chiar va dezvolta o traiectorie lenta pe un termen mediu-lung. 
- Orice criza este o oportunitate. Sunt multi bani pe care ii puteti atrage, este foarte important sa ii scheltuim inteligent.

Dragos CABAT
- Nu stim cat de mult va dura aceasta criza economica si nu stim cat de repede vom gasi o solutie. De aceea, efectele sale sunt greu de prezis.
- Aceasta criza ne-a demonstrat ca politicile publice sunt extrem de importante in situatii dificile.
- In urmatorii 1 - 3 ani vom vedea o reducere a economiei globale, nu doar la nivelul sectorului financiar, ci la nivelul tuturor domeniilor de activitate, in special pe zona de vanzari. Bancile vor fi cu siguranta afectate.
- Bancile vor imprumuta sume importante de bani guvernelor lumii. In general, cand sectorul privat se micsoreaza din cauza unei crize, este rolul institutiilor publice sa investeasca in proiecte noi.
- In general, investitorii au o aversiune foarte mare la risc si, in perioade volatile, investesc mai putin in zone pe care le considera riscante. Din pacate, Romania devine o zona riscanta atunci cand apare o criza. Ma astept la investitii reduse in Romania in urmatorii 2-3 ani.
- Criza ne-a demonstrat ca putem face foarte multe lucruri de acasa si ca putem sa ne pastram echilibrul dintre munca si viata personala.

Mihai PURCAREA
- Criza din prezent a generat un raspuns mult mai rapid comparativ cu Marea Criza Economica.
- Comportamentul consumatorilor deja s-a schimbat, nu cred ca mai putem vorbi despre "revenirea la normal". Ma indoiesc ca peste 5 sau 10 ani vom reveni la lucrul in birouri aglomerate si la a da mana cu strainii.
- Criza a generat o pierdere permanenta la nivelul economiilor globale si la nivelul companiilor. Daca, inainte de situatia COVID-19, o companie se astepta sa atinga un anumit profit peste 3 ani, acum probabil ca va ajunge la acel nivel peste 10 ani, daca va mai ajunge vreodata acolo. 
- In momentul de fata, Romania are o oportunitate unica de a accesa fonduri europene pentru a progresa extraordinar de mult intr-un timp foarte scurt. Sper ca vom putea profita de acest lucru.